Foto: Publicitātes foto
Liekā svara samazināšana ir ilgstošs process, kurš prasa pacietību, izturību, līdzdalību. Ārstēšanas pasākumi ietver gan uztura korekciju, gan fiziskas aktivitātes, un šīm ikdienas režīma izmaiņām ideālā versijā jākļūst par dzīvesveidu.

Tam visam talkā var nākt dažādi uztura bagātinātāji un medikamenti. Šobrīd aptiekās pieejamo tievēšanas  līdzekļu klāsts ir samērā plašs. Vairumam no tiem nav nepieciešama recepte, tomēr pirms iegādes vajadzētu konsultēties ar speciālistu. Tādējādi pareizi izvēlēts tievēšanas līdzeklis var kļūt par uzticamu sabiedroto cīņai ar lieko svaru. Neviens uztura bagātinātājs vai medikaments nav brīnumlīdzeklis, tomēr tievēšanas procesā, ievērojot veselīgu, sabalansētu diētu un fiziskās aktivitātes, tas var ievērojami pāatrināt vēlamā rezultāta sasniegšanu. Galēji smagas aptaukošanās ārstēšanai pielieto arī ķirurģiskas operācijas, kuru mērķis ir samazināt kuņģa apjomu.

Foto: Publicitātes foto
Mūsu dzīvesveids ir ļoti dažāds. Tāpat dažāda ir mūsu iedzimtība. Viena daļa cilvēku, kurus daba ir apveltījusi ar aktīvāku vielmaiņu, var atļauties visu, citiem organisms ir taupīgāks, un līdz ar to varbūtība iedzīvoties liekos kilogramos ir stipri lielāka. Tas, ka ir dažādi ķermeņa uzbūves tipi, ir absolūti normāli, ir slaidāki vīrieši un sievietes, ir druknāki kungi un mollīgākas dāmas. Ja šīs tendences ietilpst kaut kādos rāmjos un  tiek kontrolētas, tad tas ir pat jauki, jo dažādība vienmēr ir interesantāka par vienveidību,  un, galvenais, tas nav bīstami veselībai.

Tomēr LR Veselības ministrijas Sabiedrības veslības aģentūras pētījumi par Latvijas iedzīvotāju veselību ietekmējošiem faktoriem atklāj satraucošu ainu. 2006. gadā apkopotie dati rāda, ka 12,3% vīriešu un 18,1% sieviešu ir aptaukojušies (ĶMI lielāks kā 30), bet vēl 32,2% vīriešu un 27,5% sieviešu ir lieks svars (ĶMI 25 - 30), kas arī var radīt veselības problēmas.

Daudzkārt, visā pasaulē veikti pētījumi apliecina to, ka lieks svars un aptaukošanās ir nopietns riska faktors daudzām hroniskām slimībām. Te būtu  jāmin paaugstināts asinsspiediens, otrā tipa cukura diabēts, paaugstināts holesterīna līmenis asinīs un, protams, asinsvadu skleroze, kas skar gan sirds (infarkts), gan galvas smadzeņu (insults) asinsvadus. Arī locītavu un mugurkaula problēmas biežāk mēdz būt liekā svara īpašniekiem.

Ja liekie kilogrami sāk nopietni apdraudēt veselību, tad rīcības programma ir jāveido.  Mērķis - uzlabot pašajūtu, būt aktīvam, paēdušam un, protams, kļūt slaidākam!

Jauna gada sākums ir laiks,  kad pieaug tendence īstenot apņemšanos. Gribētu novēlēt, lai šajā jautājumā pietiktu pacietība, izturība un veselīga attieksme pret savu ķermeni un veselību!

Raksta autors ir neatkarīgais eksperts un dietologs Dr. Andis Brēmanis, Latvijas Diētas ārstu asociācijas prezidents.

Vairāk informācijas par tievēšanu var iegūt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!