Foto: Publicitātes attēli
Nepārspīlējot var sacīt, ka ābols ir vispopulārākais un visizplatītākais auglis pasaulē. Par tā vērtīgajām īpašībām ir tapuši vairāki raksti, ābola "portrets" izdaiļo slavenu mākslinieku darbus, tam ir veltītas brīnumskaista proza un dzejas rindas...

Par ābola "primāro" lomu liecina ne tikai neskaitāmi mīti un leģendas, bet arī vairākās valodās lietotie augļu un dārzeņu nosaukumi, piemēram, pineapple (angļu v., ananāss, tiešais tulkojums- "priežu ābols"), pomodoro (itāļu v., tomāts, tiešais tulkojums- "zelta ābols"), pomegranate (angļu v.) un melagrana (itāļu v.)- granātābols, tiešais tulkojums- "graudainais ābols", pommes-de-terre (franču v., kartupelis- "zemes ābols").

Ābeles izcelsme ir Centrālajā Āzijā, bet šāda veida auga pirmsākumi ir meklējami neolīta laikmetā. Pasaulē eksistē vairāki tūkstoši ābolu šķirņu, precīzāku to skaitu nosaukt ir diezgan apgrūtinoši, jo viena un tā pati šķirne dažādās vietās tiek saukta dažādi, turklāt nav zināms, vai pasaulē ir saglabājušies daži šī auga retie paveidi.

Ābols - "ārpussezonas" (vai "VISsezonas") auglis: to var atrast veikalā cauru gadu. Lai tas būtu iespējams, lauksaimniecības uzņēmumi īpašā veidā aprīko noliktavas, radot optimālus apstākļus augļu uzglabāšanai. Dabā ābols nogatavojas (atkarībā no šķirnes un augšanas vietas) laika posmā no augusta līdz oktobra vidum.  Kā likums āboli tiek uzglabāti temperatūrā no 1,0 līdz 3,5°C un pie relatīvā mitruma 59-68%. Ilgstošākai uzglabāšanai tiek izmantotas speciālas aukstuma kameras ar "kontrolējamu atmosfēru" (bagātinātu ar СО2).

Senatnē šis auglis tika uzskatīts par auglības simbolu, bet sarkans ābols- par mīlestības simbolu. Senajā Grieķijā pamest kādam ābolu nozīmēja atzīšanos mīlestībā vai... uzaicinājumu uz romantisku tikšanos. Ir daudz rakstīts par ābola vērtīgajām īpašībām... Apstāsimies tikai pie dažām no tām.

-  Āboli uzlabo vielmaiņu cilvēka organismā

-  Šie augļi ir bagāti ar vitamīniem, šķiedrvielām un minerālsāļiem

-  Tie satur polifenolus, antociānus un flavonoīdus (uzturvielas- antioksidanti)

-  Āboli veicina arteriālā asinsspiediena normalizēšanos (pateicoties zemam nātrija saturam un augstam kālija saturam)

-  2-3 āboli dienā 2-4 mēnešu laikā palīdz samazināt holesterīna līmeni par 5-10%

-  Āboli - neaizvietojams produkts diabētiķiem: insulīn- neatkarīgā diabēta gadījumā 1-3 āboli dienā samazina cukura līmeni asinīs līdz normai pēc divām stundām pēc ēšanas

Dietologi iesaka ēst ābolu svaigā vai ceptā veidā, vislabāk- ar mizu, kura arī satur lielu daudzumu vērtīgo uzturvielu, un pat ar sēkliņām- tas ir lielisks tāda elementa kā jods avots, kas ir nepieciešams normālai organisma funkcionēšanai. Lai gan ir viens liels "BET". 

Bieži vien, cenšoties iegūt pēc iespējas lielāku ražu, lauksaimniecības uzņēmumi izmanto lielu ķīmisko vielu daudzumu, lai pasargātu augus no kaitēkļiem un slimībām. Un vairāk vai mazāk vērā ņemami agroķīmisko produktu daudzumi nokļūst augļa mīkstumā un koncentrējas sēkliņās, padarot tās nevis par veselīgām, bet gluži otrādi, par bīstamām cilvēka veselībai. Un, ja vēl augļa miziņa ir izcietusi speciālo "ķīmisko" apstrādi... Tādu ābolu gan ir labāk neēst veselu!

Veronas province- viens no vadošajiem Itālijas sintētisko pesticīdu nesaturošu augļu ražošanas centriem ("Zero Residue"- bez agroķīmijas produktu pēdām). Mūsdienās ar tādas produkcijas audzēšanu nodarbojas vesela lauksaimniecības nozare, kuras pamatprincipi ir- kaitējuma, kas tiek nodarīts apkārtējai videi, minimizēšana, un līdzekļu, kurus pielieto tradicionālajās lauksamniecībās zemes mēslošanai un apstrādei, cīņai ar nezālēm un kaitēkļiem, pielietojuma samazināšana līdz minimumam.

Šādas ekoloģiski tīras produkcijas piemērs ir - āboli, nesaturoši agroķīmijas produktus (ar to nulles saturu) - Baby Fruit, kurus ražo uzņēmumi, O.P. C.O.P.- Padano (Itālija) augļu un dārzeņu ražotāju konsorcija- locekļi.

O.P. C.O.P. CUOREVERDE

Konsorcijā OP COP ietilpst 13 kooperatīvi, kuri, savukārt, iekļauj sevī aptuveni 1600 mazus un vidēji lielus lauksaimniecības uzņēmumus- augļu un dārzeņu produktu ražotājus, kas izvietoti Veronas, Padujas, Rovigo un Mantujas provicnēs.

OP COP Konsorcijs izgatavo lielu "bez ķīmijas" (agroķīmijas produktus nesaturošu) produktu klāstu, kas ir paredzēts pārdošanai veikalos, kā arī bērnu pārtikas ražošanai (preču zīme Baby Fruit ®).

Modernas iekārtas, ar kurām ir aprīkoti kooperatīvi, ļauj tiem piegādāt savu produkciju mūsdienīgā tirdzniecības iepakojumā (pakas, paletes, paliktņi, daudzkārt lietojami plastmasas iepakojumi).

Kvalitātes garantija

Veneto ābolu kvalitāte ir aizsargāta ar speciālu reģionālu zīmi- "Apstiprināta kvalitāte" ("Qualità verificata"). Tā tika ieviesta 2010.gada 26.aprīlī valsts mēroga programmas ietvaros, kuras galamērķis ir produktu augstākas kvalitātes (salīdzinājumā ar vispārpieņemtajām normām tirgū) nodrošināšana- no apkārtējās vides aizsardzības viedokļa, kā arī no galējā patērētāja interešu viedokļa.

Foto: Publicitātes attēli

Dalībai atvērtā programma "Apstiprināta kvalitāte" nodrošina stingru reglamentu ievērošanu produkcijas ražošanas procesā,  kuri nodrošina tādu ražošanas metožu pielietojumu, kādi ir nekaitīgi gan apkārtējai videi un bioloģiskai daudzveidībai, gan cilvēka veselībai.

Foto: Publicitātes foto
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!