Foto: Rigasveseliba.lv
Ginekoloģiskā veselība ir būtiska sievietes kopējā veselības stāvokļa un labsajūtas sastāvdaļa, tāpēc rūpes par to ir svarīgas visa mūža garumā – no pirmajām mēnešreizēm līdz pat menopauzes iestāšanās brīdim un pēc tā. Regulāras ginekologa konsultācijas un pārbaudes sievietei ir ļoti svarīgas jebkurā vecumā, jo viņas dzīves ceļš un pašsajūta ļoti lielā mērā ir saistīti ar cikliskajām hormonālajām izmaiņām un svārstībām.

Ginekoloģe Inta Dinsberga, Rīgas veselības centra galvenā speciāliste ginekoloģijā un dzemdniecībā, uzsver, ka ir ļoti svarīgi, lai sieviete atrastu tādu ginekologu, kas kļūtu par viņas uzticamības personu daudzu gadu garumā. Nereti tas ir arī paaudžu saskarsmes jautājums, tāpēc Rīgas veselības centrā sievietēm ir iespēja apmeklēt gan gados jaunākas ārstes, gan arī speciālistes ar lielāku darba stāžu. Ārste Inta Dinsberga ir pārliecināta, ka ikvienai sievietei ir iespējams atrast savām prasībām un vajadzībām atbilstošu ginekologu. Ārste uzsver, ka ginekologa regulārs apmeklējums ir svarīgs arī tām sievietēm, kurām dažādu iemeslu dēļ kādā dzīves posmā dzimumattiecību nav vai tās ir neregulāras.

1.Iemesls – kontracepcija
Pavisam noteikti ginekologa apmeklējums ir nepieciešams pirms dzimumdzīves uzsākšanas, lai izlemtu par piemērotāko kontracepcijas metodi un izrunātu par seksuāli transmisīvo slimību profilaksi. Neplānota grūtniecība, tās pārtraukšana un seksuāli transmisīvās infekcijas atstāj iespaidu uz sievietes spēju nākotnē ieņemt, iznēsāt un laist pasaulē veselu bērniņu. Arī turpmākās dzīves laikā visus ar kontracepcijas izvēli un lietošanu saistītos jautājumos noteikti vajadzētu izlemt sadarbībā ar ginekologu.

2.Iemesls – grūtniecība
Ginekologa konsultācija ir ļoti svarīga arī grūtniecības plānošanas un bērniņa gaidīšanas laikā. Ideālajā variantā pie ārsta uz konsultāciju vajadzētu atnākt dažus mēnešus pirms tam, kad sieviete plāno bērniņa ieņemšanu, lai izrunātu jautājumus par ģimenes slimību vēsturi, pašas sievietes slimībām, kā arī veiktu analīzes. Grūtniecības laikā sievietei vajadzētu apzināties, ka visi paredzētie apmeklējumi, kā arī visi ārsta noteiktie izmeklējumi ir nepieciešami un pamatoti, lai regulāri kontrolētu gaidāmā bērniņa attīstību un laikus atklātu un novērstu problēmas.

3.Iemesls – slimību savlaicīga diagnostika
Regulārs ginekologa apmeklējums ikvienai sievietei būtu vēlams vismaz reizi gadā, lai veiktu onkocitoloģiskās analīzes un ginekoloģisko apskati savlaicīgai slimību diagnostikai un profilaksei. Protams, arī tad, ja sievietei ir sūdzības par neregulārām vai stiprām menstruācijām, maksts izdalījumiem, nepatīkamām sajūtām iegurņa apvidū, sāpēm dzimumakta laikā vai pēc tā utt., ginekologa apmeklējumu atlikt nevajadzētu.

4.Iemesls – menopauzes iestāšanās
Nākamais svarīgais posms, kad ginekologa padoms ir ne mazāk vajadzīgs, – menopauzes iestāšanās. Šajā laikā svarīgi izrunāt ar ārstu, kādus simptomus nedrīkst atstāt bez ievērības, bet kuri procesi ir fizioloģiski dabiski. Jārēķinās, ka hormonālo pārmaiņu dēļ sievietei var rasties dažādas fizioloģiskas problēmas, kā arī palielinās risks saslimt ar ginekoloģiskām kaitēm.

Rīgas veselības centrā ir izveidotas arī speciālas kompleksās pārbaudes programmas jebkura vecuma sievietēm – "Optimālā" un "Padziļinātā". Ar to palīdzību īsā laika posmā sieviete var profilaktiski un padziļināti pārbaudīt savu ginekoloģisko veselību vai noskaidrot radušos sūdzību iemeslu. Šādas veselības pārbaudes nodrošina problēmu savlaicīgu diagnostiku, kā arī palīdz precizēt nepieciešamās rekomendācijas tālākiem izmeklējumiem, ārstēšanai un ginekoloģiskās veselības uzraudzībai. Vairāk par programmām šeit.

Vairāk: www.rigasveseliba.lv

Pierakstu pie Rīgas veselības centra ginekologiem un uz izmeklējumiem iespējams veikt, zvanot uz Zvanu centra vienotajiem tālruņa numuriem: 20028801, 8801 vai rakstot e-pastu uz: pieraksts@rigasveseliba.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!