Foto: Shutterstock
Dzirdot šādu jautājumu, mēs, visticamāk, padomāsim: veselībai nav cenas. Tomēr pavisam drīz šai atbildei būs pavisam cita nozīme, jo īpaši – kad uzzināsim ārstēšanas izmaksas. Ja tas nav dzīvības un nāves jautājums, mēs mēdzam atlikt jebkādus izdevumus, kas saistīti ar veselību, naivi cerot, ka šīs problēmas atrisināsies pašas no sevis, jo šobrīd taču nav nemaz tik slikti. Tā ir pirmā un visdārgākā kļūda, ko pieļauj cilvēks – neatkarīgi no viņa vecuma un sociālā statusa.

Tomass Misonas

Risinājums, šķietami, ir skaidrs: ja vēlaties saglabāt veselību un izvairīties no lieliem tēriņiem, galvenais ir prevencija. Ārsti, dietologi, veselīga dzīvesveida entuziasti – visi kā viens iesaka pievērst uzmanību tam, ko ēdam, jo ēdiens ir zāles.

Rieksti, pilngraudu produkti, liesa gaļa, āboli – tā ir tikai daļa pilnvērtīga uztura produktu, no kā, iespējams, nāksies atteikties pavisam vienkārša iemesla dēļ – nespēja sakošļāt ēdienu. Ja pārtikā netiek iekļauti šie un citi cietie produkti, cilvēks zaudē daudzus vitāli nepieciešamus mikroelementus. Tādējādi vājinās dažādi organisma procesi un drīzumā parādās veselības problēmas, kuru risināšanai būs nepieciešams ne tikai laiks, bet arī nauda.

Neraugoties uz bagātinātu uzturu, ja nav iespējams pareizi sakošļāt ēdienu, pastāv daudzu patoloģiju risks, piemēram, kuņģa un zarnu trakta traucējumi. Nepareizi sasmalcināta pārtika rada kuņģa pārslodzi, sākas fermentācijas process, kas paaugstina skābuma līmeni un veicina toksisku vielu veidošanos. Tās, savukārt, nonāk asinīs un pakāpeniski indē organismu.

Visu saslimšanu pamatā ir stress, turklāt to izraisa ne tikai ārkārtējas, sarežģītas dzīves situācijas. Vissliktākais variants – hronisks stress, kuru mēs nemanām, taču izjūtam pastāvīgi.

Pieņemsim, ka cilvēkam trūkst viena, dažu vai vairāk zobu. Cik droši viņš var smaidīt un nekaunoties izrādīt savas emocijas? Runa nav par Holivudas smaidu, bet visparastāko apziņu, ka zobi ir. Ja to nav, ikvienu vārdu, smaidu, sejas izteiksmi pavada domas par to, kā no sarunu biedra noslēpt zobu trūkumu. Ar laiku šīs domas sāk dominēt, cilvēks nogurst nemitīgi maskēties ar rokām, matiem, censties kontrolēt savu runu un emocijas.

Šāds cilvēks noslēdzas sevī, izvairās no saskarsmes un aizvien vairāk padodas negatīvo psiholoģisko faktoru ietekmei, viņš sāk izjust arī fiziskus veselības traucējumus.

Izvairīšanās smaidīt un sarunāties ir psiholoģisku traucējumu sākums. Daudzos gadījumos nepalīdz arī izņemamas zobu protēzes, tā dēvētās platītes.

Izņemamās zobu platītes košļāšanas funkciju atjauno, maksimums, līdz 40 procentiem, tādēļ slikti sasmalcināts ēdiens joprojām izraisa jau minētās kuņģa un zarnu trakta saslimšanas.

Un vai maz jārunā par artikulācijas problēmām, sāpīgi noberztām smaganām un garšas trūkumu? Platīte nosedz lielāko daļu aukslēju, tā prasa īpašu kopšanu un tēriņus speciāliem šķīdinātājiem, fiksējošajām pastām u.t.t.

Viss ģeniālais ir vienkāršs. Pēc zaudēto zobu atjaunošanas izgaist virkne psiholoģisku un fizisku iemeslu, kas var negatīvi ietekmēt cilvēka veselību. Tādējādi var izvairīties no dažādām veselības problēmām un ietaupīt naudu.

Labākā un uzticamākā zobu atjaunošanas metode, ar kuru par visiem 100 procentiem tiek atgūta košļāšanas funkcija un estētisks skats, ir zobu implanti. Dažu vai pat visu izrauto zobu atjaunošana ar implantiem uzlabo dzīves kvalitāti un ļauj pareizi rūpēties par vispārējo veselību.

Paradoksāli, bet vienam no sīkākajiem mūsu organisma elementiem ir teju vai svarīgākā loma ceļā uz veselīgu un ilgu mūžu. Tomēr te mēs atgriežamies pie tā, ar ko sākām, – pie visdārgākajām kļūdām, kad, izdzirdot frāzi "zobu implanti", vadāmies pēc novecojušiem stereotipiem – tas ir dārgi un sāpīgi.

Viļņas odontoloģijas klīnikas "Dantų harmonija" galvenais praktizējošais ārsts implatologs Marjus Bučinskis šo kļūdaini iesakņojušos uzskatu noliedz. Odontoloģija mūsdienās ir ļoti attīstījusies, tāpat kā visas citas tehnoloģijas.

"Sāksim ar to, ka sāpes stomatologa krēslā tagad var skatīt tikai padomju laika komēdijās: mūsdienās ir daudz un dažādi sāpes nomācoši preparāti, kas pasargā pacientu no jebkāda diskomforta. Protams, ir ļaudis, kas principiāli baidās no ārstiem, medicīnas iestādēm, procedūrām un, galu galā, no baltiem uzsvārčiem. Šādiem pacientiem savā klīnikā varam piedāvāt sedāciju profesionāla anesteziologa uzraudzībā," skaidro ārsts-implantologs.

Runājot par fobijām, zobu implantācija nenozīmē to, ka klīnikas durvis būs jāvirina mēnešiem ilgi un zobārsta krēslā jāpavada milzumdaudz stundu.

"Mūsu klīnikā ārstēšana ar implantiem notiek pēc zviedru metodes, kas ir pasaules līderis. Tā ļauj vienas vizītes laikā atjaunot visus zobus vienā žoklī," skaidro Dr. Bučinskis. "Jo mazāk vizīšu, jo mazāki ir laika un naudas tēriņi. Visilgākā procedūra ir līdz divarpus stundām, bet tā kā klīnikā ir pašiem sava stomatoloģijas laboratorija CAD/CAM, mums ir iespēja operatīvi izgatavot zobu kronīšus vai fiksējamās protēzes. Tādēļ jau pēc pirmā apmeklējuma pacients iznāk no klīnikas ar zobiem un tūlīt pat var iekosties ābolā."

Tā kā šis protēzes tiek stiprinātas ar implantiem, tās nenosedz aukslējas un garšas sajūta netiek traucēta. Implantētie zobi ir tikpat stabili kā savi zobi, tādēļ adaptācija notiek bez grūtībām, turklāt tiem nav nepieciešama atsevišķa kopšana.

Runājot par šīs tēmas sensitīvāko momentu – cenu, ārsts-implantologs Marjus Bučinskis iesaka to uztvert racionāli: "Cenu jāsaprot, no tās nav jābaidās. Izplatītākā kļūda – pacients pats sev piestāda "rēķinu", skaitot trūkstošos zobus un pārrēķinot tos implantos. "Viss uz 4" jeb pasaules līderu – zviedru metode ārstēšanā ar implantiem ļauj visus trūkstošos zobus atjaunot vien uz četriem implantiem. Tādējādi būtiski samazinās laika un naudas tēriņi. Vēl jo vairāk – mēs klīnikā praktizējam revolucionāru metodi ar šī ražotāja implantiem – visi apakšžokļa zobi tiek atjaunoti vien uz trīs implantiem vienas vizītes laikā. Es esmu viens no pirmajiem, kas šādu ārstēšanas metodi pielietojis Austrumeiropā – tikai nedēļu pēc prezentācijas un apgūšanas Frankfurtē."

Ārsts uzsver, ka nekādā gadījumā nevajag kalkulēt pašam, jo šie aprēķini, visticamāk, ir balstīti kaut kādos sabiedrībā iesakņojušos maldīgos uzskatos. Vislabāk – kaut reizi aiziet uz konsultāciju, kur pēc profesionālas diagnostikas, datortomogrāfijas un panorāmattēla tiks sastādīts ārstēšanas plāns un apsvērtas visas iespējas.

Klīnikā "Dantų harmonija" ir noteikums par atbildīgu attieksmi pret darbu un cenu – konsultācijas laikā sastādītā ārstēšanas plāna tāme netiek mainīta. Šī ir vienreizēja investīcija, kas radikāli uzlabo dzīves kvalitāti. Lai to īstenotu, daudzi speciālisti ir strādājuši vairākus gadus: "Mēs strādājam ar jaunākajām implantācijas tehnoloģijām, kas izstrādātas, pilnveidotas un testētas visā pasaulē, un tikai pēc tam ieviestas plašākā sabiedrībā.

Tie ir gadu desmitiem ilgi pētījumi un izdevumi, lai nodrošinātu nekaitīgu un ilgi kalpojošu ārstēšanas rezultātu. Lūk, kādēļ cena varētu šķist diezgan augsta. Tomēr nevajadzētu aizmirst, ka ražotājs implantiem nodrošina mūža garantiju, kas nozīmē – ka kaut kas notiks, implants tiks nomainīts bez maksas".

Mēdz teikt: kā gultu saklāsi, tā arī izgulēsies. Lai saglabātu labu veselību, vispirms jāparūpējas par pamatiem. Protams, reizēm mēs nepamanām to, ka problēma jau pastāv. Taču secinājums ir viens: ātri un efektīvi izdarīta investīcija atmaksāsies ievērojami ātrāk. Liela vai maza – atkarībā no tā, cik jūs vēlaties tērēt savai veselībai nākotnē. Jo mūsu veselībai cenas nav.

Aicinām uz bezmaksas semināru par zobu implantēšanas iespējām: "Veselības saglabāšana – atjaunoti zobi"

Seminārs notiks 25. oktobrī pulksten 18.30 viesnīcas "Mercure Riga Centre" 11. konferenču zālē "Anatolija". Adrese: Rīga, Elizabetes iela 101.

Nepieciešama iepriekšēja reģistrācija, zvanot pa tālruni +371 676 60529.

Semināru vadīs un uz jautājumiem atbildēs Viļņas klīnikas "Dantų harmonija" pārstāvji.

Visi semināra dalībnieki varēs saņemt bezmaksas konsultāciju, pilnu diagnostiku, kā arī ārstēšanas plānu (cena 220 eiro). Piedāvājam bezmaksas transportu uz klīniku*.

* Bezmaksas diagnostikas laikā iegūtie rentgena un datortomogrāfijas attēli ir klīnikas "Dantų harmonija" īpašums un netiek izsniegti pacientam. Bezmaksas transports uz klīniku "Dantų harmonija" tiek nodrošināts tikai ar klīnikas automašīnu iepriekš noteiktā laikā. Citi transportēšanas veidi un izdevumi netiek kompensēti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!