Foto: Shutterstock
Kosmētika ar dimantiem. Jauna mārketinga tendence ar skaļiem saukļiem vai produkti ar reālu, pierādītu iedarbību? Kosmētikas uzņēmumi jau kādu laiku apgalvo ka, izmanto īstu zeltu un sudrabu kosmētikas ražošanā. Varbūt esi jau dzirdējusi, ka daži uzņēmumi piedāvā kosmētiku ar dimantiem kā aktīvo sastāvdaļu. Cik patiesi ir šie apgalvojumi, un cik efektīvi ir dimanti kā aktīvā sastāvdaļa?

Dimanti paredzēti ne tikai valkāšanai rotās.

Dimanti veidojas oglekli saturošam materiālam ilgstoši atrodoties ļoti augsta spiediena un temperatūras apstākļos. Ģeologi uzskata, nepieciešams 1-3 miljardi gadu, lai izveidotos dimants. Tieši tāpēc dimanti ir tik reti un vērtīgi un ... dārgi.

Tieši augstās cenas dēļ dimantus lielākoties uztver tikai kā rotu materiālu. Taču tas nebūt nav vienīgais to pielietojums.

Dimants ir cietākais dabā pieejamais materiāls un apvienojumā ar savām ķīmiskajām īpašībām, tas ir nr.1 materiāls, lai izgatavotu dažādus griešanas rīkus un īpaši izturīgus instrumentus. Dimantam ir arī īpašas optiskās īpašības, piemēram, augsts refrakcijas indekss, augsta gaismas dispersijas spēja, un izcils spīdums.

Kā dimanta īpašības noder kosmētikas pasaulē?

Fakts, ka dimants ir ideāls griezējs, padara to par vērtīgu sastāvdaļu ādas pīlingā. Ļoti smalki saberzti dimanti skrubja sastāvā iedarbojas uz ādu, izšķīdinot šūnu saites ādas virsējos slāņos (epidermā).

Dermatologi salona mikrodermabrāzijas procedūrās izmanto ar dimantiem papildinātus rīkus. Šādi ar dimantiem papildināti rīki attīra ādu nebojājot to.

Pīlinga procedūras veicina aktīvo sastāvdaļu - vitamīnu, eļļu, fermentu, aminoskābju, u.c. vielu uzsūkšanos ādā. Lai gan dimanti paši nav aktīvās sastāvdaļas, un nesniedz tiešu iedarbību ilgtermiņā, tie ir darbojas kā vielu transportēšanas palīgviela.

Citi dimantu izveidošanas veidi?

Tā kā dimantiem ir lieliskas optiskās un gaismu atstarojošās īpašības , tie ir vērtīga sastāvdaļa kosmētikas un matu kopšanas nozarē.

Optiskā difūzija ir viena no dimanta īpašībām. Optiskā difūzija nozīmē, ka gaisma, kas pieskaras pamatam (šajā gadījumā cilvēka ādai) tiek izkliedēta sīkos gaismas staros. Tā rodas izpludināšanas efekts. Šāda veida izpludināšana slēpj smalkās ādas krunciņas un padara to redzami gludāku. Kad dimanti ir sasmalcināti mikrodaļiņās, tie ir neredzami ar neapbruņotu aci un rada šādu efektu. "Taču šāds efekts sadārdzina produktu. Tāpēc ka dimantiem jābūt vismaz 5% no produkta sastāva, lai sasniegtu efektu"- saka Rendijs Šūlers (Randy Schueller) kosmētikas ķīmiķis un autors grāmatai "Tas nekas, ka tavā lūpu krāsā ir svins".

Tomēr daudzi uzņēmumi piedāvā izgaismojošus produktus. Vērts atcerēties, ka dimanta daļiņas (dimanta pulveris) var lietot kombinācijā ar citām atstarojošām vielām, lai nodrošinātu sapludināšanas efektu. Tādi uzņēmumi kā, piemēram, La Prairie izmanto aminoskābes, un G.M. Collin's kombinē dimanta pulveri kopā ar peptīdiem un aļģēm.

Kā dimantus izmantot matu kopšanai?

Pateicoties izgaismojošajām īpašībām, dimanti ir noderīgi matu kopšanā. Taču vislabāk tos izmantot neskalojamos produktos, jo matu kopšanā galvenais ir spīdumu sniedzošas nevis pīlinga īpašības. Tā kā matu strukturālā uzbūve ir līdzīga nagiem, to kopšanā ļoti nozīmīgas ir arī eļļas.

Tā kā uzņēmumi vēlas panākt dimantu iedvesmotu spīdumu, tad savos produktos lieto eļļas. Tās panāk līdzīgu efektu, kas ir ilgāk noturīgs, īpaši, ja tās netiek izskalotas uzreiz.

Vēlaties dimantu efektu, bet ne to cenu?

Ādas aprūpe:

Vizla - minerāls, kas nodrošina gandrīz tādu pašu pīlinga iedarbību gandrīz kā dimanti. Vizla ir salīdzinoši mīksta, tās pīlings nesavaino ādu.

AHA skābes - piemēram, glikolskābe, pienskābe un citronskābe, izšķīdina saites starp ādas virskārtas šūnām, palīdz noņemt atmirušās ādas šūnas.

Dekoratīvā kosmētika:

Titāna dioksīds, cinka oksīds, vizla, un dzelzs oksīdi – neizklausās tik smalki kā dimantu pulveris, bet sniedz ādai tādu pašu izgaismojošo efektu.

Matu kopšana:

Mati atšķiras no ādas, jo pēc strukturālās uzbūves tie ir līdzīgāki nagiem. Mati ir ļoti spīdīgi, to ārējais slānis, kas sastāv no mata zvīņām, ir gluds. Produkti, kas palīdz nogludināt mata virsmu un aizver mata zvīņas, uzlabo matu spīdumu.

Lai nogludinātu un sniegtu matiem spīdumu, produktos tiek lietotas šķiedras piepildoša eļļas. Daudzi salonu zīmoli, piemēram, Redken un Kerastase izmanto koriandra, rapšu, avokado un aprikožu eļļu.

Taču ar salona kopjošajām procedūrām vien nepietiek. Matu virsmu nepieciešams nogludināt katru reizi pēc mazgāšanas. Plaši pieejamas kosmētikas zīmoli izmanto spīdumu sniedzošas tehnoloģijas. Viens no tādiem ir AVON. Tas savā matu kopšanas līdzekļu līnijā Advance Techniques izmanto Pro-vitamīnu B5 un Multishine tehnoloģiju. Visi līnijas produkti satur sastāvdaļas, kas padara matus gludus, lai tie spētu atstarot gaismu un līdz ar to izskatītos spīdīgi.

Pro-vitamīns B5, kamēliju, aprikožu, kā arī slavenā argana eļļa, avokado eļļa, keratīns un E vitamīns ir tās sastāvdaļas, kas jāmeklē matu kopšanas produktos, lai gūtu gludus matus, kas atstaro gaismu, nav nepieciešams izvēlēties dārgākus produktus ar dārgakmeņiem, lai iegūtu šo efektu.

AVON #atbrīvomatuskaistumu

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!