Foto: Publicitātes foto
Velosipēds ir ne tikai transportlīdzeklis, ar kuru pārvietoties no viena punkta uz otru, bet arī fantastisks līdzeklis atpūtai un izklaidei, īpaši gada siltajos mēnešos. Un labā ziņa ir tā, ka ar velosipēdu pārvietoties var teju ikviens, jo to piedāvājums ir ļoti plašs – ir gan velosipēdi bērniem (pat pašiem mazākajiem), gan pieaugušajiem.

Bez šaubām bērnu drošība ir svarīga, tieši tādēļ ir svarīgi izvēlēties piemērotāko riteni. Taču kā to atrast? Par to raksta turpinājumā.

Bērnu vecums nosaka, kāds velosipēds ir nepieciešams

Arvien vairāk ģimeņu izvēlas savus brīvos brīžus pavadīt aktīvi. Bieži vien bērni jau no agra vecuma tiek radināti sportiski darboties un nebaidīties no piedzīvojumiem. Tam palīdz arī izbraucieni ar velosipēdiem. Taču šajā mirklī rodas jautājums – kādu velosipēdu izvēlēties?

Atbilde nav viennozīmīga, jo viss atkarīgs no bērna vecuma un citiem faktoriem. Kā minēts iepriekš, drošība ir pirmajā vietā, tādēļ, lai arī cik enerģisks, aktīvs un pat drosmīgs bērns būtu, izvēlēties un lietot divriteni nevajadzētu pārāk agri.

Mūsdienās pieejama plaša velosipēdu izvēle – ir vairāki tipi, tostarp bērnu velosipēdi ar trīs riteņiem, kas būs ideāli piemēroti bērniem vecumā no 3 līdz 6 gadiem, jo tie ir stabili un droši, kas ir īpaši svarīgi pirmajās braukšanas reizēs.

Šie trīsriteņi ir atzīti un novērtēti ikvienā ģimenē, jo ne tikai vecāki, bet arī bērni jūtas drošāk, jo viņiem nav jādomā par iespējamajiem kritieniem.

Kad bērns pie trīsriteņa stūres uzvedas pārliecinošāk, kad viņš ir jau paaudzies un attīstījis savas prasmes, tad var apsvērt arī divriteņa iegādi. Protams, pirmajā brīdī tas būs citādāk, nekā braukt ar trīsriteni, taču ar laiku arī šis pārvietošanās līdzeklis kļūs gana drošs. Divritenim ir bremžu sistēma, ātrumu daudzveidība un citas svarīgas nianses, kas būtiski uzlabo drošību uz ceļa.

Katram velosipēdam ir savi plusi

Nav viegli noteikt, kurš velosipēds ir labāks un drošāks, tomēr, lai arī sakritības pastāv, ir jāsaprot, ka nav vienādu velosipēdu. Katram tipam ir savi plusi un savi mīnusi. Piemēram, trīsritenis ir lielisks, lai sagatavotu bērnu braukšanai ar divriteni. Tas rada drošības sajūtu, sniedz ērtības, ierobežo ātrumu, taču tas pavisam noteikti nav transportlīdzeklis pieaugušajiem un pat ne vecākiem bērniem, jo tas ir mazs savos izmēros.

Savukārt bērnu divriteņiem ir vairāk "ekstru", kas tika minēti jau iepriekš. Tostarp iespēja pārslēgt ātrumus, manevrēt, braukt pa lielākiem ceļiem u.tml. Šis velosipēds sniedz lielāku atbildības sajūtu, papildus sniedzot bērnam pārbaudījuma un izaicinājuma garšu. Un svarīga ir ne tikai fiziskā aktivitāte kā tāda, bet arī iespēja augt un attīstīties, kā nekā trīsriteņa nomaiņa uz divriteni arī ir solis uz augšu.

Divritenis bez pedāļiem pavisam maziem bērniem

Pēdējos divos gados īpašu uzmanību guvuši arī koka divriteņi, kas īpasi izgatavoti bez pedāļiem, lai mazais pats varētu noteikt ritmu, piebremzēt u.tml. Šis velosipēds veicina bērna attīstību, koordināciju, līdzsvara izjūtu.

Ja jūti, ka Tavs bērns vēlas dienu pavadīt aktīvi un ir gatavs kam jaunam, taču drošam un stabilam, tad šī būs labākā izvēle.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!