Foto: Latvijas Džun Juaņ cigun asociācija
19. maijā pulksten 17 visi interesenti aicināti apmeklēt lekciju "Džun Juaņ cigun un imidžterapija", ko vadīs Džun Juaņ cigun skolas meistars, Pekinas medicīnas un pētniecības institūta "Kundawell" vadītājs profesors Sju Mintans. Lekcija notiks kinoteātrī "Splendid Palace" Elizabetes ielā 61, Rīgā. Ieeja par ziedojumiem.

19. maijā Jūrmalā sadarbībā ar Jūrmalas slimnīcu durvis vērs Rietumeiropā pirmā Pekinas medicīnas un pētniecības institūta "Kundawell" filiāle. Pacientiem tiek piedāvātas imidžterapijas konsultācijas, iespēja apmeklēt Džun Juaņ cigun nodarbības un apgūt atveseļošanās prakses.

"Kundawell Jūrmala" atklāšanā piedalīsies Džun Juaņ cigun skolas meistars, Pekinas medicīnas un pētniecības institūta "Kundawell" vadītājs profesors Sju Mintans. Viņš pirmo reizi Rīgā lasīs publisku lekciju "Džun Juaņ cigun un imidžterapija".

Kas ir Džuņ Juaņ cigun?

Džun Juaņ ir līdzenums Ķīnas vidienē, kur pirms 7000 gadiem radās šis ciguna veids. Izpratne par cigun mūsu sabiedrībā parasti saistās ar atveseļošanās vingrinājumu sistēmu. No vienas puses tā arī ir, taču plašāk cigun var dēvēt par dzīves mākslu vai vienkāršo zinātni par dzīvi.

Tradicionālajā Ķīnas kultūrā priekšstati par cilvēka fiziskā ķermeņa vienotību ar enerģētisko ķermeni un dvēseli jeb garu atšķiras no rietumu sabiedrības uzskatiem. Austrumu filozofijā ik katrai būtnei piemīt fiziskais, enerģētiskais un informatīvais aspekts un, tiem savstarpēji nepārtraukti mijiedarbojoties, rodas vienota sistēma. Izmaiņas vienā sistēmas daļā ietekmē pārējās, piemēram, palielinoties enerģijas daudzumam, notiek izmaiņas arī informatīvajā līmenī, kas, savukārt, rada izmaiņas fiziskajā līmenī iekšējos orgānos.

Praktizēt cigun cilvēki sāk ar dažādu motivāciju. Pamatā stimulējošie faktori meklēt atveseļošanās sistēmu, rodas sastopoties ar dažādām nopietnām somatiskām saslimšanām vai emocionāliem traucējumiem. Taču uz cigun var atvest arī vēlme pēc garīgās izaugsmes un attīstības. Praktizējot un sasniedzot sākotnējos prakses mērķus, cilvēks saprot, ka cigun ir visaptveroša attīstoša sistēma.

Meistars Sju Mintans par Džuņ Juaņ cigun saka: "Džuņ Juaņ cigun pieder cigun augstākajam līmenim, tas veido vienotu zināšanu un metožu sistēmu, kas ļauj normalizēt cilvēka fizisko un psiholoģisko stāvokli, attīstīt radošās spējas un īpašus talantus. Prakse attīsta cilvēku garīgi un fiziski. Cigun nav saistīts ar reliģiju vai jebkādu ideoloģiju."

Džun Juaņ cigun prakse ir daļa no tradicionālās Ķīnas medicīnas, pamata koncepti ir enerģētisko kanālu sistēma, "ci" jeb dzīvības enerģija, Iņ un Jan teorija un piecu elementu teorija. Cigun notiek darbs ar fizisko ķermeni, izmantojot dažādas dinamiskas un statiskas pozas, pašmasāža un darbs ar apziņu un iztēli.

Kas ir imidžterapija jeb domformu terapija

Imidžterapija ir viens no senākajiem tradicionālās Ķīnas medicīnas virzieniem, daļa no cigun prakses un atveseļošanās sistēmas.

Tradicionālā Ķīnas medicīna šodien ir ļoti mainījusies – Ķīnā ārsti, tāpat kā Rietumu medicīnā, izmanto modernu aparatūru un analīzes diagnozes noteikšanai. Imidžterapija turpina vēsturiskās tradīcijas un ir senās Ķīnas kultūras sastāvdaļa.

Imidžterapijas pirmssākumi meklējami leģendārā ķīniešu ārsta Bjen Čue (dzīvojis ap 407.–310. gadu p.m.ē.) laikā.

Aptuveni tajā pašā laikā Senajā Grieķijā slimniekus pieņēma ārsts un filozofs Hipokrāts (ap 460.–370. gadu p.m.ē.), ko uzskata par Rietumu klīniskās medicīnas tēvu. Šajā laika periodā pētīja cilvēku kā vienu veselumu. Diemžēl ar laiku Rietumu medicīnā šī pieeja ir zaudēta, savukārt Ķīnas medicīnā tā ir slimības diagnostikas un ārstēšanas pamats.

Kas ir imidžs jeb domforma?

Imidžterapija ķīniešu valodā Yi Xiang Yi Xue, kur Yi – prāts, apziņa, doma; Xiang – attēls, tēls; Yi Xue – medicīna, kas skaidro Imidžterapijas būtību – izmantot domformu diagnostikā, ārstēšanā un slimību profilaksē.

Cilvēks tradicionālās Ķīnas medicīnas un filozofijas izpratnē ir ne tikai fiziska būtne, tai piemīt arī enerģija un gars jeb dvēsele. Slavenais ķīniešu filozofs Laodzi rakstīja: "Ķermenis ir dzīvības mājvieta, enerģija – dzīvības pirmsākums, gars – dzīves veidotājs: ja, kāds zaudē savas pozīcijas, tas nodara ļaunumu visiem. Tāpēc, kad gars vada, un ķermenis seko, ir labvēlīgs rezultāts, bet, kad otrādi, tad tiek nodarīts ļaunums".

Vai imidžterapija spēj palīdzēt visiem?

Rietumu medicīna pēta fizisko substanci – matēriju, taču neņem vērā saikni starp informatīvo, enerģētisko un fizisko aspektu.

Imidžterapijā diagnostika un ārstēšana notiek visos trijos līmeņos – fiziskajā, enerģētiskajā un informatīvajā.

Galvenais uzdevums ir atrast pamatcēloni, nevis ārstēt simptomus. Ārstēšana ar imidžterapijas metodēm ļauj mainīt informatīvo līmeni, regulēt enerģētisko un fizisko ķermeni, atjaunot enerģijas resursus un ļaut organisma pašregulācijas sistēmām atkal darboties ar pilnu jaudu.

Mūsdienu zinātne tagad spēj pierādīt to, ko senie ķīniešu ārsti jau zināja – apkārt katrai šūnai ir savs, īpašs biolauks. Un šo biolauku smadzenes spēj uztvert un reproducēt domtēlu jeb imidža formā. Katram veselam orgānam ir savs raksturīgais biolauks, kura izmaiņas var nolasīt visos trijos aprakstītajos līmeņos. Tamdēļ imidžterapijā speciālisti attīsta roku jutību, ķermeņa jutību un vizualizācijas spējas. Ar šo metožu palīdzību var tikt atrasts īstais saslimšanas cēlonis.

Informatīvais lauks arī ietekmē cilvēka veselību. Rietumnieku izpratnē tā ir informācija, ko cilvēks saņem no priekštečiem (gēni), dzimtas informācija, dzīves laikā uzkrātā informācija (emocijas un jūtas) un cilvēka garīgais ceļš.

Viens no Ķīnas medicīnas pamatkonceptiem ir izpratne par orgānu sistēmu vienotību ar emocijām. Piemēram, skumjas ietekmē plaušu un resnās zarnas meridiānu sistēmu, bailes nomāc nieru darbību, bet dusmas traucē normālai aknu meridiāna funkcijai.

Vai imidžterapija var pilnībā izārstēt slimību?

Uzskata, ka 30 procenti no izārstēšanās ir imidžterapeita rokās, pārējie 70 atkarīgi no paša pacienta.

Jebkurš imidžterapeits intensīvi un ilgstoši praktizē cigun un imidžterapiju ir apguvis speciālās mācību programmās Ķīnā "Kundawell" Pekinas medicīnas un pētniecības institūtā Meistara Sju Mintana un viņa asistentu vadībā.

Imidžterapijas speciālists māca pacientu uzlabot dzīves kvalitāti, mainot ne tikai dienas ritmu, ēšanas paradumus, bet palīdz apgūt atveseļošanās prakses, vingrinājumus, ko praktizēja jau Bjen Čue laikā.

Imidžterapeits pacientam parāda vingrinājumus, kas viņam ir vajadzīgi, lai harmonizētu enerģijas plūsmu slimajā orgānā un organismā kopumā. Piemēram, pazīmes liecina, ka cilvēkam ir pavājināta aknu funkcija. Ja cilvēks turklāt lieto alkoholu vai pretsāpju līdzekļus, aknās var sākties hroniska saslimšana. Kā attīrīt aknas? Ir dabas līdzekļi, ko lieto aknu darbības uzlabošanai, tas ir ilgstošs ārstēšanās process. Savukārt veicot ciguna vingrinājumus, aknām strauji pieplūst enerģija un tās attīrās. Tie nav sarežģīti vingrinājumi, taču, pēc pieredzes, lielākā daļa meklē brīnumdakteri vai brīnumtabletīti. Imidžterapija piedāvā atveseļošanās ceļu tiem, kas paši ir gatavi piedalīties.

19. maijā pulksten 17 visi interesenti aicināti apmeklēt lekciju "Džun Juaņ cigun un imidžterapija", ko vadīs Džun Juaņ cigun skolas meistars, Pekinas medicīnas un pētniecības institūta "Kundawell" vadītājs profesors Sju Mintans. Lekcija notiks kinoteātrī "Splendid Palace" Elizabetes ielā 61, Rīgā. Ieeja par ziedojumiem.

http://www.kundawell-jurmala.com/

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!