Foto: Publicitātes foto
Trešo daļu mūža cilvēks pavada miegā, stāvoklī, kas ir izšķirošs fiziskās, garīgās un emocionālās labsajūtas nodrošināšanā. Ir pierādījies, ka apmēram pusei cilvēku ir dažādi miega traucējumi (bezmiegs), kas var izsaukt nopietnas veselības problēmas. Cilvēkiem ar bezmiegu ir apgrūtināta aizmigšana, miega saglabāšana, un miegs nesniedz atspirdzinājumu.

Bezmiega jēdzienu lieto ne tikai gadījumā, kad cilvēkam trūkst miega, praksē tas ir plaši interpretējams kā "miega traucējumi", kas izpaužas kā nespēja aizmigt, miega pekšņa pārtraukšana, pavirša aizmigšana  vai priekšlaicīgas pamošanās.

Neizgulējušies un noguruši cilvēki parasti ir viegli aizkaitināmi, viņi nespēj koncentrēties ikdienas uzdevumu izpildei. Diemžēl daudziem no mums laiks, kuru varam veltīt miegam, neļauj pilnvērtīgi atpūsties. Rezultātā naktī mokāmies ar "cauru" miegu, bet dienā - ar nespēju koncentrēties, atmiņas traucējumiem un slīgšanu neatrisinātās problēmās. Pretēji valdošajam uzskatam, ka naktī galvas smadzenes "atslēdzas", tās arī naktī turpina uztvert dažādus signālus, kuri vistiešākajā veidā ietekmē miega kvalitāti un nosaka nākamās dienas labsajūtu.

Miega higiēnas rekomendācijas:

  • Gulēšanas apstākļi:
    Jūsu guļvietai jābūt maksimāli komfortablai. Guļamistabai jābūt tumšai un klusai. Nelietojiet gultu kā "darba" vietu, gulta jālieto tikai miegam un seksam. Jāizvairās no pārmērīga aukstuma vai karstuma, tāpat kā gaismas un trokšņa. Ieteicamā telpas temperatūra - 17 - 19°C.
  • Nikotīns:
    Cigaretes, kofeīns un citi nikotīna produkti ir stimulanti; jāizvairās no smēķēšanas pirms gulētiešanas un pamostoties naktī.
  • Miega režīms:
    Centieties katru vakaru iet gulēt vienā un tajā pašā laikā, kā arī rītos celties vienā un tajā pašā laikā. Regulārs miega - nomoda režīms padarīs jūsu miegu maksimāli efektīvu.
  • Snauda:
    Nosnaušanās dienā daudziem cilvēkiem ir parasta un veselīga dienas sastāvdaļa. Tomēr tiem cilvēkiem, kuri izjūt miega problēmas, dienas snauda var kompensēt zaudēto nakts miegu, līdz ar to vakarā viņi būs možāki, un miega problēmas saasināsies.
  • Fiziski vingrinājumi:
    Pierādīts, ka regulāri, fiziski vingrinājumi padara miegu dziļāku. Tomēr fiziskas aktivitātes jāveic ne vēlāk kā 3-4 stundas pirms gulētiešanas, citādi tās var traucēt miegu.
  • Kofeīns:
    Kafija, tēja un citi dzērieni, kā arī pārtika satur kofeīnu, kas darbojas kā stimulants un pastiprina možumu. Tāpēc jāizvairās no kofeīna lietošanas 4-6 stundas pirms gulētiešanas.
  • Alkohols:
    Alkohols paātrina miega iestāšanos, tāpēc daudzi cilvēki lieto alkoholu, lai atrisinātu savas miega problēmas. Diemžēl alkohols pat mazās devās traucē miega perioda pēdējo daļu. Līdz ar to alkohola lietošana nepalīdzēs nodrošināt labu nakts miegu.
  • Sātīgas maltītes:
    Sātīgas maltītes vēlu vakarā atstāj nelabvēlīgu iespaidu uz miegu. No otras puses, viegla uzkoda vai kāds cits rituāls pirms miega var veicināt aizmigšanu. Speciālisti neiesaka doties gulēt ar tukšu vēderu, bet nav ieteicams pirms gulētiešanas arī pārēsties.
Miega traucējumi  var izraisīt hronisku bezmiegu, kas ar laiku var izraisīt nopietnas veselības problemas. Ir svarīgi laikus pievērsties bezmiega terapijai. Angļu  karalis Džordžs III, kas dzīvoja XVIII gadsimtā, cieta no bezmiega. Viņš cīnījās ar bezmiegu, izmantojot spilvenu, pildītu ar tādiem augiem, kas sniedza cilvēka organismam nomierinošu iedarbību. Maisījums sastāvēja no  baldriāna, vilkābeles, rožu ziedlapiņām, piparmētras, ķiršu un upeņu lapām, priežu skujas un māteres lakstu. Mūsdienu apstākļos uztaisīt šādu spilvenu  būtu problemātiski, tāpēc jāmeklē alternatīvas.

Balstoties uz Latvijas iedzīvotāja ikdienas paradumiem un  mainīgo dzīvesveidu, kas nereti izraisa miega problēmas, farmācijas kompānija SolePharm sadarbībā ar ārstiem, farmaceitiem un zinātniskajiem institūtiem,  ir izstrādājusi jaunākās paaudzes aizmigšanu un miega kvalitāti uzlabojošu līdzekli - Sleepcare.

Sleepcare ir dabisks aizmigšanu un miega kvalitāti uzlabosošs produkts. Tā unikāli veidotajā sastāva ietilpst pasiforas ekstrakts, kas iedarbojas uz centrālo nervu sistēmu, palīdzot organismam sasniegt miera stāvokli, kurā organisms ir spējīgs relaksēties un aizmigt. Māteres ekstrakts  stabilizē sirdsdarību, ko ietekmē bezmiegs un paaugstināts nervu uzbudinājums. Plaši izmantots un pazīstams līdzeklis ārstniecības baldriāns iedarbojas pasargājot centrālo nervu sistēmu un nodrošinot optimālu miega ilgumu, kas ļauj cilvēkam pilnvērtīgāk atpūsties un atgūt spēkus. Sleepcare palīdz ātrāk iemigt, retāk pamosties naktī un no rīta justies spirgtākam, pateicoties iedarbībai uz dziļo miegu, kura galvenā funkcija ir palīdzēt ķermenim atjaunoties un atgūt spēkus.

Izgulies un sāc baudīt dzīvi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!