Foto: Shutterstock
Urīnceļu infekcijas rada ļoti nepatīkamas sajūtas un diskomfortu.

Urīnceļu infekciju visbiežāk ierosina baktērija E.coli jeb zarnu nūjiņa. Sievietes organisma anatomiskās īpatnības nosaka to, ka ar urīnceļu infekciju, īpaši urīnpūšļa iekaisumu jeb cistītu, visvairāk slimo jaunas, seksuāli aktīvas sievietes. Bieži šī saslimšana norit atkārtoti – gadu no gada vairākas reizes. To var veicināt nepareizi higiēnas ieradumi, sintētiskās apakšveļas valkāšana, kontracepcijas diafragmu lietošana. Lai arī svarīga nozīme ir tam, kāda ir vispārējā sievietes veselība un cik labi darbojas imūnā sistēma, dažreiz urīnceļu infekcijas atkārtotām epizodēm neatrod likumsakarīgu izskaidrojumu.

Cistīts nereti rodas sievietēm grūtniecības laikā. Palielinoties dzemdei, tā saspiež urīnpūsli un rada urīna atteces traucējumus, kas ir labvēlīgi apstākļi baktēriju augšanai. Salimšanu veicina arī hormonu izmaiņu ierosināta imunitātes samazināšanās.

Urīnceļu infekciju novēro arī sievietēm pēc menopauzes, kad samazinās labvēlīgo baktēriju daudzums maksts gļotādā un kļūst plānākas urīnpūšļa sieniņas.

Vīriešiem urīnceļu iekaisums var rasties prostatas salimšanu gadījumā.

Urīnceļu infekcija bieži sākas pēc apaukstēšanās. Par saslimšanas sākumu liecina biežā urinācija. Urīnpūšļa gļotādas kairinājums liek tam pastāvīgi sarauties. Bieži tas ir viltus aicinājums tualetes apmeklējumam, jo izdalītais urīna daudzums ir niecīgs.

Cistīta simptomi ir sāpes vēdera lejasdaļā, krustu apvidū un īpaši nepatīkama, dedzinoša, sāpīga sajūta urinācijas laikā.

Katra otrā sieviete dzīves laikā ir pieredzējusi šīs nepatīkamās izjūtas. No paaudzes paaudzē tiek nodotas zināšanas, kā rīkoties, lai mazinātu diskomfortu – daudz dzert škidrumu, novietot siltu termoforu uz vēdera lejasdaļas, sagatavot siltu sēdvannu..

Lūk, daži diētas ieteikumi, lai mazinātu urīnceļu saslimšanas iespēju:

  • Labās baktērijas – laktobaktērijas un bifidobaktērijas – ir nepieciešamas normālai urīnceļu gļotādai, tāpēc ieteicams ikdienā lietot kefīru, jogurtu un citus fermentētos produktus. Labās baktērijas spēcinās gļotādas aizsargreakciju, nonākot saskarē ar nevēlamajām baktērijām, kas var ierosināt urīnceļu infekcijas.
  • Labs palīgs ir C vitamīns. C vitamīns traucē E.coli baktērijas augšanu organismā, kā arī mazina iespēju atkārtotai infekcijas attīstībai. C vitamīna avoti nav tikai citrusaugļi – apelsīni, greipfrūti, citroni. C vitamīnu satur arī kāposti, paprika, kivi, spināti un, protams, ogas.
  • Dzērvenes un mellenes satur īpašus ķīmiskus savienojumus – proantocianidīnus – kas neļauj E.coli baktērijai pielipt urīnceļu sieniņām. Ogās ir arī augsts imunitāti uzturošo antioksidantu saturs. Ikdienas smūtijam vai desertam pievienotas dzērvenes vai mellenes būs vērtīgs ieguldījums veselības uzturēšanā.
  • Valda uzskats, ka baktēriju vairošanos urīnceļos veicina pārmērīga saldumu lietošana. Tāpēc ieteicams saldo dzērienu un konditorejas izstrādājumu vietā izvēlēties produktus ar zemu cukura saturu – ūdeni, augļus un pilngraudu produktus.

Akūtas saslimšanas laikā vēlams izslēgt no ēdienkartes augļus un to sulas, kuru sastāvā esošās organiskās skābes var kairināt urīnpūšļa gļotādu – apelsīnus, ananāsus, tomātus, greipfrūtus. Urīnpūšļa gļotādas kairinājumu rada arī garšvielas, kafija, alkohols, tumšā šokolāde.

Pirmajā saslimšanas dienā uzturā ieteicams buljons, augļu sulas, zāļu tējas. Turpmākajās dienās jāuzņem pilnvērtīgs sabalansēts uzturs, izvairoties no asa, trekna ēdiena, sālītu, kūpinātu produktu lietošanas. Ieteicami dārzeņu ēdieni, ķīseļi.

Daži ieteikumi, lai izvairītos no saslimšanas:

1. Ik dienas izdzert līdz 2l šķidruma (ūdens, zāļu tējas, dzērveņu morss).

2. Rūpīgi ievērot intīmo higiēnu. Apmazgājoties lietot mazgāšanās līdzekļus ar neitrālu pH.

3. Laicīgi apmeklēt tualeti, lai izvairītos no urīnpūšļa pārpildīšanās.
4. Nenēsāt sintētisko apakšveļu un pārāk ciešu apģērbu.

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar www.idelyn.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!