Foto: Publicitātes foto
Saspringtajā dzīves ritmā, kad 24 stundu laikā jātiek galā ar teju visiem iespējamajiem un neiespējamajiem pienākumiem, nereti aizmirstam rūpēties par savu veselību, tāpēc pastāvīgu nogurumu un sāpēs kaulos sākam uztvert kā parastu dienas sastāvdaļu. Ja šādas sāpes kaulos un locītavās kļūst aizvien izteiktākas, to nedrīkst atstāt bez ievērības, jo osteoporoze, viena no izplatītākajām slimībām pasaulē, ir saistīta tieši ar šiem simptomiem.

Osteoporoze ir hroniska un sistēmiska, kaulus bojājoša, kā arī sāpes izraisoša saslimšana, kas būtiski samazina kustību spējas un dzīves kvalitāti. Tā rada paaugstinātu kaulu trauslumu un lūzumu risku, īpaši gūžas, mugurkaula un plaukstas locītavas daļā.

Visbiežāk osteoporoze izpaužas tieši muguras sāpēs, kustības ierobežojumos, kā arī var izraisīt auguma saīsināšanos gadījumus un saliektu stāju. Lai dzīvotu pilnvērtīgu un veselīgu dzīvi, svarīgi pievērsties šīs slimības profilaksei jau no mazotnes, lai novērstu iespējamas problēmas nākotnē. Šī iemesla dēļ nepieciešams visa vecuma cilvēkiem uzņemt pietiekamā daudzumā gan organismam nepieciešamo kalciju, gan arī D vitamīnu.

Kalcija un D vitamīna uzņemšana ikdienā palīdz uzturēt kaulu blīvumu un samazināt osteoporozes izraisīto kaulu blīvuma zušanas tempu. Šiem komponentiem ir liela nozīme mūsu organisma funkcionēšanā, jo tie mijiedarbojoties viens otru papildina.

Kāpēc ir vitāli nepieciešams kalciju lietot kopā arī D vitamīnu? Tāpēc, ka tieši D3 vitamīns nodrošina aptuveni 90% no visa uzņemtā kalcija uzsūkšanos kuņģa zaru traktā (gan ar uzturu, gan ar papildus kalcija preparātu uzņemtā). Ja organismā trūkst D vitamīns, kalcija uzsūkšanās var būt apgrūtināta gan gados jauniem, gan vecākiem cilvēkiem.

Ja cilvēks ir fiziski aktīvs un ēd sabalansētu uzturu, ir iespējams uzņemt nepieciešamo kalcija daudzumu ar ikdienas pārtiku. Lai uzņemtu pietiekoši daudz kalcija ar uzturu, dienā būtu jāizdzer aptuveni 1,5 litrs piena, jāapēd kilograms biezpiena vai 300 gramu siera – tieši piena produktos ir vairāk kalcija nekā citos.

Katrai vecuma grupai un cilvēkam ir nepieciešams atšķirīgs kalcija un D vitamīna daudzums, tāpēc svarīgi sekot līdzi uzņemto vienību skaitam. To, vai ikdienā uzņem pietiekami daudz kalcija, iespējams noskaidrot mājaslapā www.kalcijs.lv - atzīmē "kalcija kalkulatorā" ikdienā lietojamos pārtikas produktus un noskaidro uzņemto daudzumu organismā.

Ja ir uzsākts lietot kādu kalcija preparātu, tā kursu vajadzētu turpināt vismaz trīs mēnešu garumā. Cilvēkiem, kuriem diagnosticēta osteoporoze, kalcijs un D vitamīns jālieto ilgtermiņā, taču tā uzņemšanai līdzi seko ārsts.

Izvēloties kalcija preparātu noteikti pievērs uzmanību sekojošām lietām; pārliecinies vai tas satur arī D3 vitamīnu, noskaidro vai norādītā deva (gan kalcija, gan D3 vitamīna) ir pietiekama, kā arī vai to var uzņemt ar vienu, maksimāli divām tabletēm dienām. Pievērs uzmanību lietošanas veidam - košļājamām tabletēm būs augstāka šķīdība un uzsūkšanās organismā. Izvēloties medikamenta statusa (bezrecepšu) zāles, vari būt drošs, ka norādītais kalcija un D3 vitamīna daudzums tiešām atbilst uz iepakojuma norādītajam, kā arī medikamentu efektivitāte ir balstīta klīniskajos pētījumos, kuri ilgst vairākus gadus. Tie konkrēti parāda, vai un cik daudz medikamenta organismā uzsūcas un kā mainās kaulu blīvums.

20. oktobrī tiek atzīmēta Pasaules Osteoporozes dienā, un šogad Latvijas Osteoporozes un kaulu metabolo slimību asociācija aicina uz izglītojošam lekcijām par osteoporozi, tās riska faktoriem, profilaksi, diagnostiku un ārstēšanu Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā Rīgā, Antonijas ielā 1. Pasākums norisināsies no plkst. 14. 30 līdz 18.00, un ieeja tajā ir bezmaksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!