Foto: Publicitātes foto

Dzīve bez daudziem zobiem vai pat vispār bez tiem nereti ir vecāku cilvēku ikdiena. Kā cilvēki risina šo veselības problēmu? Ar saviem ieskatiem par šo tēmu dalās galv. ārsts, Viļņā izveidotās klīnikas "Dantų harmonija – Dental Harmony" vadītājs Marius Bučinskas, kurš veic zobu implantēšanu.

Diemžēl arvien vairāk vēl vecāku cilvēku dzīvo bez zobiem vai ar izņemamām zobu plāksnītēm, sajūtot lielāku vai mazāku diskomfortu.

Piemēram, izņemamā zobu plāksnīte bieži:

  • spiež, kairina smaganas;
  • kustas mutē un var izkrist (smejoties vai šķaudot);
  • augšējās aukslējās nosedz garšas receptorus, tāpēc pavājinās garšas sajūta;
  • apgrūtina pārtikas sakošļāšanu, tāpēc tiek ierobežots produktu klāsts.

Turklāt izņemamā zobu plāksnīte katru vakaru ir jāizņem.

Ja cilvēkam ir izvēles iespēja, kādēļ neizvēlēties komfortablu dzīvi? Strādājot par ārstu, redzu, kā uz implantiem fiksētas zobu protēzes cilvēkiem ne tikai ievērojami atvieglo dzīvi, bet viņi arī atgūst ikdienas prieku.

"Atkal varu nokost ābolu", "Tagad droši smejos, neaizklājot muti ar roku", "Beidzot tiešām varu baudīt ēdienu", — prieks dzirdēt šādas atsauksmes no saviem pacientiem, kuriem zobi tika atjaunoti uz implantiem.

Zobu implantēšanas pamatlicējs Pērs Ingvars Bronemarks (Per-Ingvar Brånemark) ir teicis, ka nevienam cilvēkam nebūtu jānomirst ar zobiem glāzē".

Arī es domāju, ka ikviens cilvēks ir par jaunu, lai dzīvotu ar zobiem glāzē, it īpaši mūsdienās, kad zobu implantēšana tik ļoti ir attīstījusies.

Galvenais ārsts M. Bučinskas, kurš jau vairāk nekā desmit gadus veic zobu implantēšanu, apgalvo, ka pacienti bieži nožēlo, ka šaubījušies un nav uzdrošinājušies agrāk veikt zobu implantēšanu.

Piemēram, Viļņā izveidotajā klīnikā "Dantų harmonija – Dental Harmony" mums ir visas iespējas vienas dienas laikā atjaunot smaidu pat cilvēkam, kuram nav zobu, proti, pacients pēc implantēšanas procedūras jau tajā pašā dienā var doties prom ar neizņemamiem pagaidu zobiem. Šie zobi tiek stiprināti pie implantiem, tāpēc cilvēks jūtas tā, it kā tie būtu īstie zobi. Tas ir īpaši ērti pacientiem, kas ierodas Viļņā no ārvalstīm. Visus viena žokļa kaula zobus varam atjaunot tikai uz četriem implantiem, izmantojot plaši pasaulē atzītu All-on-4® (latviski: "visi uz 4") ārstēšanas metodiku.

Strādājam ar pasaulē vadošo implantu ražotāju, kas zobu implantiem sniedz garantiju visam mūžam. Svarīgi ir tas, ka pie mums ieradušies cilvēki visu saņem vienuviet: detalizētu diagnostiku un visu ārstēšanai nepieciešamo speciālistu komandu.

All-on-4® ārstēšanas koncepts. Aicinām noskatīties video ŠEIT:

Turklāt klīnikā ir izveidota moderna CAD/CAM zobu protēžu laboratorija, un Viļņā esam pirmā odontoloģijas klīnika, kas iegādājusies "NobelProcera" skeneri. Ar šādu komplektāciju mēs izceļamies pat Baltijas valstīs. Tas mums ļauj paātrināt un kontrolēt zobu izgatavošanas procesu, un pacientam ir ērti saņemt visus šādas ārstēšanas pakalpojumus vienuviet."

Dažreiz, lai uzliktu visus zobus uz implantiem, ir jāizrauj atlikušie bezcerīgie zobi. Tos izrauj tās pašas vizītes laikā. Piemērojam tūlītēju (viena momenta) implantāciju. Zobus uz implantiem atjauno vienas dienas laikā. Tūlītēju implantāciju praktizēju jau vairāk nekā desmit gadus.

Ilglaicīga protezēšanas (vairāk nekā 14 gadusredakcijas piezīme) un implantēšanas (vairāk nekā 10 gadusredakcijas piezīme) pieredze ļauj izdarīt secinājumus, tāpēc šodien droši varu apgalvot, ka uz implantiem atjaunoti zobi viennozīmīgi piedalās pilnvērtīgas dzīves veidošanā.

Piemēram, zobu plāksnītes var atjaunot aptuveni 30–40 % no košļāšanas funkcijas, savukārt neizņemamas zobu protēzes uz implantiem – pat 100 %. Uz implantiem atjaunoti zobi ir neizņemama konstrukcija. Tie stingri turas un sniedz iespēju atkal pilnvērtīgi baudīt pārtiku, nebaidoties, ka ēšanas laikā zobi var izkrist.

Nemaz nerunājot par produktu garšu, ko vēlamies sajust. Zobu plāksnīte bieži nosedz lielāko daļu aukslēju, tāpēc cilvēks vairs nesajūt produktu garšu... Un kāds labums no tā, ja cilvēkam ir plāksnīte, bet viņš rokā tur ābolu un nevar to nokost? Un, ja cilvēks sabiedrībā nevar ēst iecienīto šašliku vai cepeti?

Agrāk zobu plāksnītes bija gandrīz vienīgais zobu atjaunošanas veids, kas palīdzēja cilvēkam, kam nebija paša dabīgo zobu, sakošļāt produktus vai smaidīt, neparādot bezzobainu muti.

Tomēr pasaule attīstās. Manuprāt, uz implantiem atjaunoti zobi ir līdzvērtīgi dabīgajiem, bet dažreiz pat labāki par tiem.

Bieži pacienti, kuriem zobi ir atjaunoti uz implantiem, apgalvo, ka tagad vairs nekādā ziņā nemainītu šos uz implantiem atjaunotos zobus — pacienti sajūt komfortu, ko sniedz neizņemamas protēzes.

Ko visbiežāk jautā pacienti par zobu implantēšanu?

Jautājumi ir dažādi — tam paredzēta pirmā pacienta konsultācija. Tās laikā klīnikā veicam detalizētu diagnostiku: izgatavojam ne tikai panorāmas, bet arī tomogrammas attēlu. Tad arī izskaidroju pacientam par viņa zobu un žokļa stāvokli, uzklausu viņa vēlmes un pastāstu par iespējamiem ārstēšanas variantiem, iesaku pievērst uzmanību būtiskiem ārstēšanas kritērijiem: kvalitātei, komfortam, ilgtermiņa perspektīvai, ārstēšanas laikam un izmaksām. Bieži pirms zobu implantēšanas pacienti jautā, vai nesāpēs, pēc tam smaida un saka, ka nebija sāpīgi un tik briesmīgi, kā domājuši.

Kā pacients jūtas pirms un pēc visa žokļa zobu atjaunošanas? Ar savu pieredzi dalās Laura. Aicinām noskatīties video:

Domājat par zobu implantēšanu? Jums ir jautājumi?
Aicinām uz semināru "Zobu implantēšana. Atgūstiet smaidu vienas dienas laikā!"
Semināru vadīs un uz Jūsu jautājumiem atbildēs klīnikas "Dantų harmonija – Dental Harmony" vadītājs Marius Bučinskas, kurš jau vairāk nekā desmit gadus veic zobu implantēšanu.
Semināra dalībniekiem — bezmaksas konsultācija un diagnostika (panorāmas attēls, datortomogramma) klīnikā "Dantų harmonija – Dental Harmony".*
Semināra datums: 26. aprīlis
Semināra laiks: plkst. 18.00
Semināra norises vieta: Tallink Hotel Riga, Elizabetes 24, Rīga LV-1050, Latvija
Reģistrācija pa tālruni: +371 67 660 529

*Bez maksas izgatavotie attēli un ārstēšanas plāns paliek klīnikā kā klīnikas īpašums.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!