Foto: Publicitātes attēls
Kas kopīgs kosmiskajām tehnoloģijām, veselībai un dabīgam minerālam, ko iegūst zemes dzīlēs? To uzzināt jums palīdzēs tirgus jaunums – "Kosmiskā dobe uz palodzes".

Cilvēce vienmēr ir tiekusies iekarot kosmosu. Lai kosmosā uzturētu dzīvību, nepieciešami augi, kurus audzēt nāksies ilgstošu ceļojumu laikā vai stacijās, piemēram, uz Marsa. Bet mēs vēl no skolas sola atceramies, ka kaut ko izaudzēt bezsvara stāvoklī ir problemātiski.

Hjūstonas Kosmiskā centra NASA un Floridas Kosmiskā centra zinātnieki ir radījuši inovatīvu produktu – superaugsni uz dabīgās minerālvielas ceolīta pamata. Audzēšanas metode tajā ieguva nosaukumu ceoponika (zeoponics).

Foto: Publicitātes attēls

Kāds burvju spēks tad piemīt ceolītam? Tas ir dabīgs regulators. No Zeoponics augsnes augi saņem tikai šajā augšanas periodā nepieciešamo, bet ceolīts, savukārt, absorbē visus kaitīgos elementus. Šīs īpašības tika atzīmētas vēl pagājušā gadsimta vidū, kad ceolītu augsnei sāka pievienot Japānā, ASV un citās valstīs.

Izstrādes rezultāti ir iespaidīgi. Tāpēc ceoponikas tehnoloģija šobrīd tiek aktīvi pielietota kosmosā, starptautiskajā stacijā "Mir", un uz zemes. Var sacīt, ka sākas lauksaimniecības, piemājas dārziņu un dobju uz palodzes kosmiskā ēra.

Tieši uz palodzes, savās mājās. Jo arī aukstajā gadalaikā mums ir vajadzīgi "zaļie" vitamīni, un tos var izaudzēt patstāvīgi. Piemēram, diedzējot sēklas.

Pētījumi apliecina, ka dīgsti ir vitamīniem, minerālvielām un antioksidantiem bagāti, veicina imunitātes stiprināšanu, palīdz ātri atgūt spēkus un pat uzlabo sejas krāsu.

Šī dabas velte īpaši neaizstājama ir ziemā, kad mūsu organisms ir novājināts un tam nepieciešama palīdzība no ārpuses. Ne velti lielveikalos šobrīd pārdod jau izdiedzētas sēklas, kuru derīguma termiņš, diemžēl, ir ļoti īss. Pat ledusskapī tās ilgi neuzglabājas, un tad jāiet pēc jaunas porcijas.

Protams, sēklas diedzēt var patstāvīgi. Bet līdz pat šim brīdim šis process bija ļoti apgrūtinošs. Burciņas, marles, dozēta laistīšana pa stundām. Viens nepareizs solis un veiksmīgs iznākums nav garantēts.

Foto: Publicitātes attēls

Vecmāmiņu pielietotā diedzēšanas metode lai paliek pagātnē, nu pārdošanā parādījusies "Kosmiskā dobe uz palodzes". Šo produktu izstrādāja Latvijas startaps "Zeonika" sadarbībā ar Latvijas uzņēmumu "Kurzemes sēklas", kas pastāv jau pusgadsimtu. Viņi ņēmuši vērā NASA pētījumu un piedāvā revolucionāru dobīti – "Zeoponics Set".

Šis ir savdabīgs diedzēšanas "konstruktors" ar ērtu iepakojumu – plastmasas konteineru, kas pārvēršas "podiņā" audzēšanai. Komplektā ietilpst maisiņš ar sēklām (šobrīd piedāvājumā ir kressalāti, rukola vai redīsi), kā arī mazpazīstama, bet ļoti noderīga sastāvdaļa – dabīgais minerāls ceolīts, ko iegūst Eiropas tīrākajā atradnē Nižný Hrabovec Slovākijā. Tikai šim ceolītam ir Eiropas sertifikāts, kas ļauj to izmantot organiskajā saimniecībā.

Foto: Publicitātes attēls

Komplektos ceolīts aizstāj augsni, padarot diedzēšanas procesu tīru, bez zemes un dubļiem. Un tieši ceolīts ļauj aizmirst diedzēšanas procesa grūtības. "Dobīte" jālaista reizi vienā, divās dienās, lai ceolīts neizžūtu un dīgstiem vienmēr būtu pietiekams daudzums mitruma.

"Kosmiskās dobes uz palodzes" dzīves cikls ilgst līdz divām nedēļām un vairāk, atkarībā no augu sugas un telpas mikroklimata. Nogrieziet dīgstus un uzreiz tos pievienojiet pārtikai. Tāpēc šādus "konstruktorus" pašlaik aktīvi izvēlas ne tikai lietošanai mājās un birojos, bet arī restorānos.

Svarīgi, ka ceolītu no "konstruktora" nav jāizmet. Minerālu var pārbērt puķupodā ar istabas ziediem vai aizvest uz mazdārziņu un pievienot augsnei vai kompostam. Ceolīts turpinās kalpot, absorbējot liekās vielas no augsnes un veicinot aktīvu dārzeņu un augļu augšanu.

"Kosmisko dobīti uz palodzes" un atsevišķi ceolītu diedzēšanai var iegādāties veikalos "Kurzemes sēklas", "Cenuklubs.lv", kā arī citos eko un interneta veikalos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!