Foto: Shutterstock
Gadsimtiem ilgi sievietes ir iejutušās dažādās sociālajās lomās, mainot frizūras, un no viņu stāstiem mēs varam redzēt, ka mati ļoti veicina sieviešu pašapziņu, mudina uz darbību un motivē.

Mēs visas esam pieredzējušas dienu, kad mati, šķiet, dzīvo savu dzīvi, un vienkārši neizskatās tā, kā mēs vēlamies - un tas sabojā visu mūsu dienu. Daži cilvēki iebilstu, ka, fiziskais izskats ir pārvērtēts, taču izrādās, ka tas nav tik virspusēji, kā izklausās. Nesenā aptaujā konstatēts, ka matu izskatam var būt milzīga ietekme uz cilvēka garastāvokli. 44% aptaujāto sieviešu teica, ka viņām nepatika savu matu izskats. Noplakuši, spurojošies, taukaini un pārāk cirtaini mati var nopietni ietekmēt tavu pašapziņu. Būsim godīgi, lielākoties visas sievietes rūpēties par saviem matiem - tā ir viena no pirmajām lietām, ko citi pamana, un viens no galvenajiem veidiem, kā izpaužam savu identitāti. Tas ir ne tikai tāpēc, ka daudzi uzskata, ka ārējais izskats ir ļoti svarīga, bet arī tāpēc, ka mati atspoguļo mūsu personību, domas un uzskatus.

Izņemot ķermeni, tavi mati ir redzamākais fiziskās pievilcības aspekts, ko tu vari kontrolēt. Tie atspoguļo jutekliskumu, parāda personību un rada identitāti. Ir teiciens: "Ja sieviete vēlas kaut ko mainīt savā dzīvē, viņa sāk ar saviem matiem". Parasti, kad sieviete vai vīrietis nolemj mainīt izskatu, pirmā lieta, kas piedzīvo pārmaiņas, ir mati. Pilnīgi cits griezums vai jauna krāsa liek izkāpt no savas komforta zonas un arī apkārtējie sāk uz šo cilvēku skatīties citādāk nekā iepriekš.

Pēc frizūras nomaiņas cilvēki tevi redz atšķirīgi tieši zemapziņas līmenī. Piemēram, gari mati joprojām tiek, uzskatīta par sievišķības zīmi. Dažiem cilvēkiem tie ir arī simbols jaunībai un juteklībai, it īpaši, ja mati ir viegli viļņaini. No otras puses, īsa frizūra var būt veids, kā parādīt pasaulei, cik stipra tu esi. Sieviete ar šādu frizūru parasti tiek uztverta kā īpaši pašpārliecināta – viņa neko neslēpj. Interesantu faktu atklāja Roza Veiza (Rose Weitz) autore grāmatai: "Rapunceles meitas: Ko sieviešu mati stāsta par viņu dzīvi," atstāstot neformālu sarunu ar augsta ranga darbinieci lielā korporācijā: "Viņa teica, apskatot korporācijas organizatorisko struktūru - koku, kas parāda, kurš ir atbildīgs par ko - tajā var novilkt iedomātu līniju: Virs šīs līnijas nevienas sievietes mati nav garāki par pleciem ".

Sieviete, mazgājot, žāvējot un ieveidojot matus, pavada vidēji 1 stundu un 53 minūtes nedēļā. Līdz 65 gadu vecumam sieviete 7 mēnešus savas dzīves ir pavadījusi, darbojoties ap matiem. 1950. gadā tikai 5% sieviešu krāsoja matus. Tagad skaits ir pieaudzis līdz 75%! Mūsdienu modernā matu kosmētika devusi gandrīz bezgalīgas iespējas, izteikt sevi. Izvēles brīvība valkāt krāsas, kas padara mūs laimīgas. Visas varavīksnes krāsas ir mūsu rīcībā, un vienīgais ierobežojums ir gaume un matu veselība.

Tu, iespējams, nepiekrīti, ka mati ietekmē tavu identitāti vai pat ikdienas dzīvi, bet tu nevari nepiekrist Hilarijas Klintones teiktajam. "Vissvarīgākais, ko šodien varu teikt, ir: matiem ir nozīme. Pievērs uzmanību saviem matiem, jo apkārtējie tiem pievērsīs uzmanību."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!