Foto: Publicitātes foto
Viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ paaugstināts holesterīna līmenis ir tik bīstams, iespējams, ir tas, ka mēs bieži vien par šo faktu uzzinām tikai tad, kad tas paspējis izraisīt visai dramatiskas sekas kā, piemēram, sirdslēkme vai insults. Tas var notikt gluži negaidīti, taču patiesībā, ja regulāri tiktu veiktas analīzes, par noteiktiem riskiem cilvēks uzzinātu daudz agrāk un šos riskus būtu iespējams kontrolēt, tādējādi novēršot negatīvās sekas. Atšķirībā no daudzām citām veselības problēmām, par kurām ķermenis laicīgi signalizē, izraisot vizuāli pamanāmas izmaiņas vai arī ietekmējot pašsajūtu, paaugstināts holesterīna līmenis kā partizāns slēpjas un uzbrūk negaidot.

Neapzinātie riski

Lai gan sirds un asinsvadu slimības ir viens no biežākajiem nāves cēloņiem attīstītajā pasaulē, turklāt Latvijā situācija šajā ziņā ir viena no sliktākajām Eiropas Savienībā, rodas priekšstats, ka mēs esam gatavi daudz vairāk satraukties par dažnedažādiem citiem apdraudējumiem, no kuriem daļai iespējamība atgadīties tieši ar mums ir gluži vai nereāla. Pozitīvā iezīme ir tāda, ka vismaz vēlme dzīvot veselīgāk, tajā skaitā, sportot un lietot veselīgu uzturu, lai neaptaukotos, ir aktuāla daudziem cilvēkiem, un, lai gan viņu motivācija bieži vien ir gluži cita (piemēram, būt seksuāli pievilcīgiem vai atbilst kādiem sociāli pieņemtam standartam), tomēr, par laimi, veselīgs dzīvesveids ir viens no galvenajiem faktoriem, kas nodrošina arī sirds un asinsvadu veselību.

Profilakse nav mūsu stiprā puse

Un tomēr, kas attiecas tieši uz holesterīnu, diemžēl ir tā, ka tā līmenis var būt paaugstināts arī cilvēkiem, kas dzīvo visnotaļ veselīgi (iemesls var būt arī iedzimtība, līdz ar to cilvēkiem, kuru asinsradinieki ir saskārušies ar šo problēmu, vēlams būt piesardzīgiem), turklāt var gadīties, ka mūsu pašu priekšstats par sevi gluži nesakrīt ar to, kā ir īstenībā. Ņemot vērā šos apsvērumus, būtu ļoti svarīgi reizi gadā veikt profilaktisku pārbaudi pie ģimenes ārsta, lai pārliecinātos, ka viss tiešām ir kārtībā, taču reāli Latvijā to dara tikai kāda trešā daļa iedzīvotāju.

Statīni – ja nepietiek ar veselīgu dzīvesveidu

Veselīgs uzturs, fiziskas aktivitātes, nesmēķēšana ir lietas, ko cilvēks var darīt pats, lai noturētu savu holesterīna līmeni normas robežās, tomēr ir gadījumi, kad nepieciešams lietot arī medikamentus. Statīni ir zāles, kas bloķē holesterīna sintēzi aknās un ir viens no biežāk izmantotajiem medikamentiem holesterīna līmeņa kontrolēšanai. Spriežot pēc ierakstiem internetā, Latvijā cilvēku attieksme pret šiem medikamentiem ir ļoti piesardzīga, kas nav nekāds brīnums, ņemot vērā, ka arī speciālistu vidū nevalda pilnīga vienprātība, un tam pamatā ir šo medikamentu izraisītās blaknes. Lielākoties profesionāļu viedoklis gan ir tāds, ka tās ir salīdzinoši reti novērojamas, un galvenā problēma slēpjas tajā, ka daudzi cilvēki, kas lieto šīs zāles, pieņem, ka statīni atrisinās visas problēmas un pašam vairs nav jāpievērš īpaša uzmanība tam, ko ēd un cik daudz kustas, taču tas, protams, ir aplams priekšstats.

Daži fakti

Saskaņā ar 2014. gadā veiktas aptaujas datiem 23% respondentu vecuma grupā no 15 līdz 64 gadiem nekad nav pārbaudījuši holesterīna līmeni asinīs.

Vecuma posmā līdz 64 gadiem mirstība no sirds un asinsvadu slimībām Latvijā ir trīs reizes augstāka nekā vidēji ES.

Pētījumos noskaidrots, ka efektīvas prevencijas gadījumā mirstību no šīm slimībām būtu iespējams samazināt par 80%

Raksts tapis informatīvās kampaņas "Soli priekšā" ietvaros.

Vairāk informācijas: www.krka.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!