No 13. jūlija visās "Ģimenes aptiekās" pieejams produkts "Esprico" kā dāvana māmiņām divu mēnešu lietošanas kursam, sagatavojot savus bērnus skolai.* Sākot no 1. septembra visās "Ģimenes aptiekās", uzrādot 1 "Esprico" iepakojumu, saņemsiet 20 % atlaidi, iegādājoties "Esprico".

Produkts "Esprico" ar vērtīgajām omega taukskābēm un patīkamu augļu garšu ir paredzēts bērniem uzmanības un koncentrēšanās spēju uzlabošanai, sākot no 5 gadu vecuma.

Ieteicamā deva: 2 kapsulas 2x dienā.

Informācija par aptiekām: www.gimenesaptieka.lv.

Informācija par produktu un uzmanības vingrinājumi bērniem: www.esprico.lv.

*Akcija spēkā, kamēr akcijas prece būs pieejama

"Esi skolā uzmanīgs un koncentrējies!"

Kāpēc bērnam ir tik slikts rokraksts? Kāpēc bērns tik lēni lasa? Kāpēc bērns nav teicamnieks?

Sarežģītais un straujais mācību laiks skolā, skolēna nespēja noturēt uzmanību un koncentrēties ir daudzu vecāku, skolotāju, ārstu un zinātnieku problēmu lokā. Ir zināmas sakarības, ka ķīmija, gēni un mūsu ikdienas uzturs un dzīvesveids ir tie apstākļi, kas ietekmē mūsu uzmanību un koncentrēšanās spējas.

Vai ikdienā mēs un mūsu bērni saņemam pietiekoši daudz t.s. labās polinepiesātinātās taukskābes, kuras nepieciešamas nervu sistēmai? Vērtīgās omega-3 taukskābes visvairāk sastopamas zivīs, kuras pēc 2007. gadā veiktajiem pētījumiem Latvijā gadā 51% Latvijas iedzīvotāju lieto reizi nedēļā, 18% - vienu reizi mēnesī, bet divi procenti - retāk kā reizi mēnesī. Tāpēc arī ikdienas uzturu ieteicams papildināt ar šīm vērtīgajām taukskābēm.

Kāds ir neuzmanīgais skolēns vai bērnudārza audzēknis?

Bērns bieži nepievērš uzmanību detaļām, pieļauj neuzmanības kļūdas, ar grūtībām notur uzmanību, izpildot uzdevumus vai spēlējoties, šķietami neklausās, kad tiek tieši uzrunāts, nespēj sekot instrukcijām un nespēj pabeigt iesākto.

Bērnam ir grūtības organizēt aktivitātes, nodarbošanos, viņš izvairās un nelabprāt iesaistās darbos, kas prasa piepūli un pacietību, bieži pazaudē rotaļlietas, skolas piederumus. Bērna uzmanību viegli novērš ārēji stimulētāji, un viņš ir aizmāršīgs ikdienas aktivitātēs.

Kas šodien ir pierādīts?

Pētījumi, kas veikti sākot ar 2002. gadu, pierādīja polinepiesātināto taukskābju pozitīvo ietekmi uz mācību procesu un uzmanības noturību: rokraksts un lasītprasme uzlabojas jau pēc 3 mēnešiem, pareizrakstība pēc 6 mēnešiem.

Piemērs: Astoņgadīga bērna rokraksts pirms pētījuma:


un pēc 3 mēnešiem:

Vācijā 2008. gadā veica pētījumu, kurā piedalījās 810 bērnu vecumā no 4-15 gadiem. Bērni lietoja "Esprico" un viņus novēroja 12 nedēļas. "Esprico" ir uztura bagātinātājs, kura sastāvā ir vērtīgās polinepiesātinātās omega-3 un omega-6 taukskābes un papildus cinks un magnijs, kuri nodrošina nervu impulsu pārvadi, kā arī magnijs samazina muskuļu tonusu. Pētījumā iesaistītajiem bērniem novēroja būtisku uzmanības noturības uzlabošanos par 36,4%.

Ko darīt?

Rūpējieties par saviem bērniem, nodrošinot viņiem pietiekamu miegu, atelpas brīžus, nosakot stingru laiku televizoram, datoram, kā arī mēģinot atrast jaunas, interesantas nodarbes. Kā jauna nodarbe var būt vingrinājumi koncentrēšanās spēju uzlabošanai, kurus var atrast mājas lapā www.esprico.lv. Noteikts laiks ir jāatvēl fiziskai slodzei un nodarbēm svaigā gaisā. Tas viss saistās ar noteiktu dienas un nedēļas ritmu.

Īpaša uzmanība jāvelta pareizam - pilnvērtīgam uzturam. Jāēd taukainas sālsūdens zivis, piemēram, tuncis, skumbrija, lasis un siļķe, bez eļļas vai marinādes, vismaz divreiz nedēļā. Jāizvairās no piesātinātām taukskābēm (transtaukiem) čipsu, cepumu un šokolādes sviesta veidā. Jāsamazina uzturā ar baltajiem miltiem un cukuru gatavoto produktu proporcija. Jāiekļauj ēdienkartē pietiekams daudzums augļu un dārzeņu. Ja nevarat pieradināt bērnus ēst zivis pietiekamā daudzumā, ieteicams kvalitatīvs un pierādīts uztura bagātinātājs ESPRICO ar patīkamu augļu garšu.

Avoti:

  • Norén J, Fors A: Fatty acid supplementation in children with reading and concentration difficulties. Presented at the 5th Congress of the International Society for the Study of Fatty Acids and Lipids, Montreal 2002.
  • Richardson AJ et al.: Effects on reading progress of treatment with highly unsaturated fatty acids in dyslectic children: A large-scale randomised controlled trial. Presented at the 5th BDA International Conference 2002.
  • Stevens L et al.: EFA Supplementation in Children with inattention, hyperactivity, and other disruptive behaviours. Lipids 38 (2003) 1007-1021.
  • Richardson AJ et al.: The Oxford-Durham-Study: A randomised, controlled trial of dietary supplementation with fatty acids in children with developmentalcoordination disorder. Pediatrics 115 (2005)1360-1366.
  • Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūts. Pētījums: Pārtikas produktu patēriņa izpēte, analīze un perspektīvu noteikšanu Latvijas Republikas teritorijā. 2007.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!