Foto: Publicitātes foto
Pastāv uzskats, ka skaitļos ir iekodēta vēl kāda papildu informācija, ne tikai skaits, ko ar tiem apzīmē. Var piekrist vai nepiekrist numerologu atziņām, taču, runājot par sirds un asinsvadu veselību, ir skaitļi, kuri jāzina arī tad, ja uzticies tikai zinātniski pamatotai informācijai.

40

Viena no pirmajām lietām, kam numerologi pievērš uzmanību, ir dzimšanas datums. Sirds un asinsvadu veselības speciālisti piekrīt: dzimšanas gadam ir nozīme. Ja esi dzimis agrāk par 1978. gadu, ir laiks sāk pievērst īpašu uzmanību sirds un asinsvadu veselībai. Ap 40 gadu vecumu ķermenis piedzīvo svarīgas izmaiņas, kas atstāj iespaidu arī uz sirds un asinsvadu veselību. Mazinās vairāku organisma procesu aktivitāte, kas var atstāt iespaidu uz holesterīna līmeni asinīs, asinsspiedienu, ķermeņa svaru, kas ir nozīmīgi sirds un asinsvadu veselību ietekmējoši riska faktori. No 40 gadu vecuma vismaz reizi gadā būtu jādodas pie ģimenes ārsta, lai veiktu nepieciešamās pārbaudes. Rūpējies par sevi un neaizmirsti arī mudināt to darīt savus tuviniekus!

55 un 65

Diemžēl attiecībā uz sirds un asinsvadu saslimšanu diezgan liela ietekme ir arī iedzimtībai. Līdz ar to, ja kādam vīriešu dzimuma asinsradiniekam (tēvam, brālim, dēlam) ir attīstījušās sirds un asinsvadu slimības pirms 55 gadu vecuma un sievietei asinsradiniecei (mammai, māsai, meitai) pirms 65 gadu vecuma, savai sirds un asinsvadu veselībai ir jāpievērš pastiprināta uzmanība. Galvenokārt tas nozīmē īpaši uzmanīgi sekot līdzi svarīgākajiem sirds un asinsvadu veselības rādītājiem – holesterīna līmenim, asinsspiedienam un cukura līmenim.

Vēl daži skaitļi

Latvijā vecuma posmā līdz 64 gadiem mirstības rādītāji no sirds un asinsvadu slimībām ir trīs reizes augstāki nekā vidēji Eiropas Savienībā.

Sirds un asinsvadu slimības ir otrais biežākais iemesls pirmreizējas invaliditātes piešķiršanai Latvijā (gadā ap 3000 cilvēkiem).

Sirds un asinsvadu slimības attīstās pakāpeniski. Laikus reaģējot uz riska faktoriem, nāvi no sirds un asinsvadu slimībām būtu iespējams novērst 80% gadījumu.

Raksts tapis informatīvās kampaņas "Soli priekšā" ietvaros. Parūpējies par savu sirds un asinsvadu veselību, pirms ir par vēlu!

SIA KRKA LATVIJA

www.krka.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!