Par šo kaiti nemēdz skaļi runāt, bet šobrīd vasarā tās radītais diskomforts bojā dzīves kvalitāti, tāpēc Medicīnas sabiedrība ARS aicina pievērst uzmanību delikātās zonas problēmām, lai izvēlētos piemērotāko ārstēšanas stratēģiju.

Fakti:

- Hemoroīdi, burtiski tulkojot no grieķu valodas (haemo - asinis, rrhoe - tecēšana), nozīmē asiņošana.

- Hemoroīdi tiek uzskatīta par civilizācijas slimību. Sevišķi liels saslimšanas risks ir sēdoša darba veicējiem - ne velti to dēvē par šoferu un inteliģentu un biroja darbinieku slimību.

- Statistika liecina, ka problēmas ar hemoroīdiem vairāk skar vīriešus, tomēr kopumā savas dzīves laikā šī problēma dažādos dzīves periodos skar ap 50 % cilvēku, arī bērnus.

- Aiz hemoroīdu simptomiem var maskēties taisnās zarnas vēzis. Diemžēl saslimstība ar to ir nemainīgi augsta, turklāt pēdējos gados tā ir tikai palielinājusies. 

Par jaunākajām izmeklēšanas un ārstēšanas metodēm stāsta proktologi - ķirurgi Dr. Jānis Dūmiņš un  Dr.med. Andrejs Vanags.

                  

Taisnās zarnas izejas daļā atrodas labi apasiņoti audu spilventiņi, kam ir noteiktas funkcijas. Ja kaut kādu iemeslu dēļ taisnajā zarnā paplašinās asinsvadi, veidojas izspīlējums jeb izvelvējums, tāds kā mezgls, ko sauc par hemoroīdu.

Hemoroīdi var būt gan iekšējie, gan ārējie. Ārējie mezgli, kas veidojas anālas atveres ārpusē, parasti tiek pamanīti, bet par iekšējo hemoroīdu esamību taisnajā zarnā var pat nenojaust. Par to attīstību liecina konkrēti simptomi vai arī to konstatē ārsts, veicot kolonoskopiju vai proktoloģisku izmeklēšanu.

Izplatītākās sūdzības :

Viena no pirmajām pazīmēm ir diskomforta sajūta anālās atveres rajonā, nieze, sāpes un asiņošana vēdera izejas laikā, želejveida gļotaini izdalījumi, svešķermeņa sajūta taisnajā zarnā, sūrstēšana, dedzināšana u.c.

SVARĪGI :

šīs sūdzības nav raksturīgas tikai hemoroīdiem. Tādas pašas pazīmes var liecināt par citām taisnās zarnas slimībām - plīsumiem, polipiem, arī ļaundabīgu audzēju u.c. ja ir šādas izpausmes, noteikti ir jāgriežas pie ārsta -proktologa. 

Vairākas attīstības stadijas

Sākotnēji hemoroīdus var arī nejust, jo tie sāk veidoties taisnās zarnas iekšpusē. Otrajā pakāpē hemoroīds vēdera izejas laikā izslīd ārā, bet pats atiet atpakaļ. Var būt nelieli izdalījumi, nieze u.c. Trešajā pakāpē hemoroīdu mezgls parādās ne tikai vēdera izejas laikā, bet arī jebkuras fiziskas piepūles laikā, piemēram, ceļot smagumus, bet atpakaļ taisnā zarnā neatgriežas, tos iespējams iebīdīt atpakaļ ar pirkstu. Šajā stadijā tie rada iekaisumus, asiņošanu, sāpes. Ceturtajā pakāpē hemoroīdu mezgli pastāvīgi atrodas ārpusē, tos vairs nav iespējams iebīdīt atpakaļ zarnā. Tie rada sāpes, regulāri asiņo un rada virkni citu nepatīkamu problēmu. 

Zināšanai: šis dalījums pakāpēs ir diezgan nosacīts, jo dažkārt hemoroīdi jau pašā sākuma stadijā var veidoties ārpusē un iekšējo mezglu vispār nav. Arī to izpausmes mēdz būt ļoti dažādas. Piemēram, dažkārt ir ļoti izteikti ārējie hemoroīdu mezgli un nav asiņošanas, tie vairāk ir kā kosmētisks defekts, kas apgrūtina higiēnu. Turpretī var būt nelieli iekšējie mezgli, kas izraisa izteiktu asiņošanu.

Galvenie iemesli

Tie var būt ļoti dažādi. Ir tādi, ko mēs varam ietekmēt paši, mainot diētu un dzīvesveidu, bet ir arī tādi, ko mēs ietekmēt nespējam.  

Iedzimtība. Tas ir faktors, ko mēs ietekmēt nespējam. Ja hemoroīdu slimība ir bijusi iepriekšējās paaudzēs, piemēram, vecākiem vai vecvecākiem, ir liela varbūtība, ka tā dzīves laikā var attīstīties arī nākamajās paaudzēs. Turklāt hemoroīdi var attīstīties vienlaikus ar citām asinsvadu slimībām, piemēram, ar paplašinātām kāju vēnām.

Asinsrites traucējumi vēdera lejasdaļā un mazajā iegurnī, vēdera sienu vājums u.c.  

Mazkustīgs dzīvesveids, ilgstoša sēdēšana, tāpēc šo kaiti dēvē par šoferu un biroja darbinieku slimību.  

Regulāri aizcietējumi. Tas ir viens no izplatītākajiem hemoroīdu veidošanās iemesliem. Tie rodas no ilgstošas spiešanās vēdera izejas laikā. Ilgstoši aizcietējumi var izraisīt gan hemoroīdus, gan taisnās zarnas plīsumus.

Citi vēdera izejas traucējumi var izraisīt hemoroīdu paasinājumu, piemēram, šķidra vēdera izeja, kas izraisa kairinājumu šajā zonā.  

Neierasta/pārmērīga fiziskā slodze, kas saistīta ar smagumu celšanu. Tā rada spiedienu uz taisno zarnu un pastiprina asiņu pieplūdi.  

Sievietēm grūtniecība un dzemdības. Grūtniecības laikā sievietes organismā norit dažādas izmaiņas, hormonu ietekmē paplašinās asinsvadi un tie var paplašināties arī taisnajā zarnā. Turklāt dzemdes palielināšanās rada spiedienu uz vēdera lejas daļu, apgrūtinot asins plūsmu. Diezgan bieži hemoroīdi rodas tieši dzemdību laikā.

Zināšanai: ar hemoroīdiem aizvien biežāk slimo gados jauni cilvēki, nav atšķirības starp dzimumiem. Tā mēdz būt ne tikai gaļēdājiem, bet arī veģetāriešiem, gan aktīviem sportistiem, gan tiem, kas ar sportu nenodarbojas vispār, tā var attīstīties visdažādākajās cilvēku grupās.

Ko darīt?

Lai precīzi noteiktu vispiemērotāko ārstēšanu, ir jāiet pie proktologa, lai veiktu nepieciešamos izmeklējumus.  

Ieteikums: nekad nevajadzētu nodarboties ar pašārstēšanos ar tautas līdzekļiem vai aptiekās nopērkamajiem bezrecepšu medikamentiem. Tie tikai mazina nepatīkamo diskomfortu, uzlabi stāvokli, bet neārstē pašu slimību. 

Izmeklēšana :

Tā ir ļoti diskrēta, jo pacientam nav viegli runāt par savām problēmām un atrādīt delikāto zonu. Pirmajā reizē nav vajadzīga nekāda iepriekšēja sagatavošanas ar caurejas zālēm vai klizmām. Izmeklēšana notiek atsevišķā telpā divatā, ārsts uzklausa pacienta sūdzības un pārbauda taisnās zarnas lejas daļu, ja nepieciešams, izmanto proktoskopu vai rektoskopu. Izmeklēšana ir nepatīkama, bet nav sāpīga. Kad ir noteikta diagnoze, izvērtēta hemoroidālās slimības pakāpe, tad var uzsākt ārstēšanu. 

Jaunākā metode : jaunas iespējas taisnās zarnas un anālā kanāla slimību diagnostikā un ārstēšanā sniedz transrektālā ultrasonogrāfija (TRUS), kas ir aprīkota ar trīsdimensionālu zondi (3D). Izmeklējums ir paredzēts gan vīriešiem, gan sievietēm taisnās zarnas un anālā kanāla izmeklēšanai, ja ir plīsumi, neskaidras sāpes, strutaini vai asiņaini izdalījumi, iekaisuši hemoroīdi, nesaturēšana, dažādi jaunveidojumi, neskaidri bumbuļi u.c. To sekmīgi izmanto dažādu audzēju diagnosticēšanai, kā arī to novērošanai.

Ārstēšana :

Labā ziņa : kaut arī slimība ļoti traucē, tā nav ļaundabīga.

Ir divi varianti: medikamentoza un ķirurģiska ārstēšana. 

Medikamentoza ārstēšana : tabletes, svecītes un krēmi, kas mazina sūdzības. Hemoroīdi ir venozās sistēmas saslimšana, kam raksturīgs pakāpenisks tonusa zudums, tāpēc ar medikamentiem var uzlabot venozo atteci un mazināt slimības izpausmes.  

Ķirurģiska ārstēšana : Agrāk hemoroīdu likvidēšanai izmantoja ķirurģiskas operācijas ar skalpeli, kam sekoja ilgstošs atveseļošanās laiks. Mūsdienu tehnoloģijas un jaunākās metodes operācijas ir padarījušas maksimāli saudzīgas. Tās veic dienas stacionārā un pacients jau tajā pašā dienā var doties mājās un netraucēti atgriezties sabiedriskajā dzīvē.  

Metodes : šobrīd Medicīnas sabiedrībā ARS hemoroīdu likvidēšanai piedāvā THD metodi ar doplera zondi, mazāku mezglu likvidēšanai izmanto lāzerkoagulāciju un lāzerdestrukciju - LHP un HeLP. Lieliem hemoroīdu mezgliem izmanto hemoroidektomiju - ar mehānisko šuvēju.

Zelta vērts padoms : nevajag vilkt garumā un censties sadzīvot. Jo ātrāk sāk ārstēšanu, jo tā ir vieglāka un saudzīgāka.  

Pirmais trauksmes zvans ir svaigas asinis vēdera izejas laikā. Nevajag kautrēties un griezties tieši pie proktologa, jebkura problēma ir risināma.

IEVĒRO : tautas medicīnas līdzekļi atvieglo/uzlabo stāvokli, bet šīs metodes drīkst izmantot tikai pēc zarnu izmeklējuma. Hemoroīdiem ir ļoti līdzīgas izpausmes ar taisnās zarnas vēzi un, izmantojot tautas metodes, var nokavēt savlaicīgu tā atklāšanu un ārstēšanu.

Zināšanai: kolonoskopija ir kolorektāla vēža diagnostikas "zelta standarts", ko ieteicams profilaktiski veikt ikvienam, kurš sasniedzis 50 gadu vecumu lai izvairītos no patoloģiskām izmaiņām un ļaundabīgo resnās zarnas audzēju riska. Ja ir pozitīvi slēpto asiņu testa rezultāti fēcēs, šis izmeklējums ir iekļauts valsts apmaksātajā skrīninga programmā. Īpaši svarīgi to veikt, ja ģimenes anamnēzē radiniekiem ir bijis resnās zarnas audzējs vai polipi.  

www.ars-med.lv

Medicīnas sabiedrība ARS 
Adrese - Skolas iela 5, Rīga, Latvija 
Tālruņi - 67201007, 67201008

Vairāk informācijas meklē:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!