Foto: Philips
Ikdienas steigā mēs īsti neaizdomājamies par to, cik ļoti būtisku iespaidu uz vispārējo veselību atstāj mutes veselība – pareiza un regulāra mutes higiēna, starpzobu spraugu tīrīšana, katram atbilstošu zobu higiēnas preču izvēle.

Veseli zobi – uzzini, vai rūpējies par tiem pietiekami!

Veseli zobi, smaganas un skaists smaids ir ne tikai veselības jautājums, tas ietekmē attiecības ar cilvēkiem, ko apliecina arī pētījumi – cilvēki ar skaistu smaidu atstāj labāku iespaidu uz apkārtējiem, tādējādi palielinot iespēju veidot labākas, ilglaicīgas attiecības. Aizpildi šo "Philips Sonicare" testu un uzzini, cik pareizi ir tavi paradumi un zināšanas par zobu un mutes veselību.

Cik bieži tu tīri zobus?

Foto: Shutterstock

Tava atbilde bija:

1 reizi dienā vai retāk. Visticamāk, tu zini, ka zobi jātīra divas reizes dienā – pēc brokastīm un pirms gulētiešanas. Centies atrast laiku un ieviest zobu tīrīšanu kā neaizvietojamu ikdienas sastāvdaļu. Īpaši svarīga ir zobu tīrīšana vakarā, jo nakts laikā samazinās siekalu sekrēcija – dabīgā zobu aizsardzība ir apdraudēta un, ja zobus klāj aplikums, tad nakts laikā kariess attīstīsies daudz ātrāk.

2 reizes dienā. Lieliska atbilde, tu zini, kā rūpēties par saviem zobiem! Zobi jātīra divas reizes dienā – pēc brokastīm un pirms gulētiešanas. Īpaši svarīga ir zobu tīrīšana vakarā, jo nakts laikā samazinās siekalu sekrēcija – dabīgā zobu aizsardzība ir apdraudēta un, ja zobus klāj aplikums, tad nakts laikā kariess attīstīsies daudz ātrāk.

Vismaz 3 reizes dienā. Atceries, ne vienmēr vairāk ir labāk. Pārmērīga zobu tīrīšana var kaitēt zoba emaljai. It sevišķi, ja zobus iztīrīsi uzreiz pēc skābu produktu, tai skaitā, augļu lietošanas. Rekomendētais tīrīšanas biežums ir divas reizes dienā – pēc brokastīm un pirms gulētiešanas.

Ja tīri zobus biežāk par 2 reizēm dienā, tev piemērotākā būtu zobu birste, kurai vari mainīt tīrīšanas intensitāti – "Sonicare HealthyWhite +", "Sonicare FlexCare Platinum" vai "Sonicare Diamondclean" ar "Sensitive" režīmu.

Vai zini, cik ir vidējais laiks, ko cilvēks pavada, tīrot zobus?

Foto: Philips

Tava atbilde bija:

Mazāk par minūti. Tieši tā, diemžēl, cilvēks ir slinks un zobu tīrīšanai atvēl mazāk par minūti. Lai gan lielākā daļa zina, ka zobi ir jātīra vizmaz 2 minūtes, realitātē statistika liecina, ka reti kurš šo laiku ievēro. Lai izpildīt šo rekomendāciju būtu vieglāk, visās "Sonicare" birstītēs iestrādāts 2 minūšu taimeris, pēc kura zobu birste automātiski izslēgsies.

1-2 minūtes. Nebūtu nemaz tik slikti, bet, diemžēl, cilvēks ir slinks un zobu tīrīšanai atvēl mazāk par minūti. Lielākā daļa cilvēku zina, ka zobi ir jātīra vizmaz 2 minūtes, bet realitātē statistika liecina, ka reti kurš šo laiku ievēro. Lai izpildīt šo rekomendāciju būtu vieglāk, visās "Sonicare" birstītēs iestrādāts 2 minūšu taimeris, pēc kura zobu birste automātiski izslēgsies.

Vismaz divas minūtes. Tu zini, kā vajadzētu, bet vai esi pārliecināts, ka tev tas izdodas? Lai gan lielākā daļa zina, ka zobi ir jātīra vizmaz 2 minūtes, realitātē statistika liecina, ka reti kurš šo laiku ievēro. Lai izpildīt šo rekomendāciju būtu vieglāk, visās "Sonicare" birstītēs iestrādāts 2 minūšu taimeris, pēc kura, zobu birste automātiski izslēgsies.

Vai zini, kas ir laba zobu pasta?

Foto: Shutterstock

Tava atbilde bija:

Fluorīdu saturoša. Tieši tā, jebkurai zobu pastai primāri jāaizsargā zobus no kariesa. Kā efektīvākais un drošākais līdzeklis kariesa profilaksei dažādos pētījumos atzīts fluorīds. Diemžēl Latvijā ļoti viegli varam nopirkt zobu pastas, kas fluorīdu nesatur. Pērkot zobu pastu, noteikti pievērst uzmanību fluorīdu koncentrācijai, tai jābūt 1000-1500ppm, šos ciparus vari atrast uz iepakojuma. Ja to tur nav, zobu pastu ar steigu nomaini.

Tikai aptiekā nopērkamās – protams, arī aptiekās nopērkamas labas zobu pastas, bet galvenais zobu pastai jāaizsargā zobus no kariesa. Kā efektīvākais un drošākais līdzeklis kariesa profilaksei dažādos pētījumos atzīts fluorīds. Diemžēl Latvijā, arī aptiekās, ļoti viegli varam nopirkt zobu pastas, kas fluorīdu nesatur. Pērkot zobu pastu, noteikti pievērst uzmanību fluorīdu koncentrācijai, tai jābūt 1000-1500ppm, šos ciparus vari atrast uz iepakojuma. Ja to tur nav, zobu pastu ar steigu nomaini.

Izvēlos zobu pastu atkarībā no cenas – ne vienmēr dārgākais ir labākais. Zobu pastai primāri jāaizsargā zobus no kariesa. Kā efektīvākais un drošākais līdzeklis kariesa profilaksei dažādos pētījumos atzīts fluorīds. Diemžēl Latvijā ļoti viegli varam nopirkt zobu pastas, kas fluorīdu nesatur. Pērkot zobu pastu, noteikti pievērs uzmanību fluorīdu koncentrācijai, tai jābūt 1000-1500ppm, šos ciparus vari atrast uz iepakojuma. Ja to tur nav, zobu pastu ar steigu nomaini.

Vai tu izmanto zobu skalojamo līdzekli?

Foto: Philips

Zobu skalojamais līdzeklis vairāk ieteicams brīžos, kad zobus iztīrīt nevaram, tomēr zobu skalojamo līdzekli nevajadzētu izmantot pēc zobu tīrīšanas, jo šie līdzekļi nesatur fluorīdus. Vislabāk būtu zobus iztīrīt ar zobu pastu, visu izspļaut, bet neskalot ne ar ūdeni, ne zobu skalojamo līdzekli. Tā tu ļausi aktīvajām sastāvdaļām palikt uz zobiem un emalju reminalizēt (Jā, fluorīds spēj ne tikai caurumus apstādināt, bet nelielas demineralizācijas reminalizēt – nocietināt). Zobu skalojamais lai paliek brīžiem, kad zobus iztīrīt nav laika.

Vai tu atceries nomainīt zobu birsti reizi 3 mēnešos?

Foto: Philips

Saprotam, ka laiks skrien ātri un ne vienmēr tiekam tam līdzi. Zobu birste ir jāmaina ik pēc 3 mēnešiem. Lai to atcerēties būtu vieglāk, "Sonicare" zobu birstēs iestrādāti tumši zili indikatorsariņi, kas ar laiku kļūst balti, tā atgādinot, ka pienācis laiks birstes galviņu nomainīt. Turklāt, ja iegādāsies elektrisko zobu birsti, nomainīt vajadzēs tikai galviņas, bet pati zobu birste kalpos daudz ilgāk.

Vai tava zobu birste bieži izskatās "izspūrusi"?

Foto: Shutterstock

Tava atbilde bija:

"Jā, jau dažas nedēļas pēc iegādāšanās" vai "Laiku pa laikam"– pievērs uzmanību zobu birstes sariņiem, ja tie mēdz noliekties uz sāniem, tā ir zīme, ka zobu tīrīšanai tu izmanto pārāk lielu spēku. Zobu birstes sariņiem nekad nevajadzētu būt izspūrušiem. Vai nu tas noticis pārmērīga spēka rezultātā vai zobu birste tiek lietota pārāk ilgi. Zobu tīrīšanā spēks nav galvenais – nepieciešamas ātras, nedaudz vibrējošas kustības, lai aplikumu sašķeltu, tikai tad to iespējams notīrīt. Ar dažām spēcīgām kustībām aplikumus notīrīt neizdosies, bet traumēt smaganu vai zobu emalju gan. Atceries – zobu tīrīšanai nepieciešami mīksti sariņi.

Tev piemērotākā būtu zobu birste, kurā iestrādāts spiediena sensors, tas tev iemācīs, ka zobu birste jātur viegli, bet pielietot spēku nav nepieciešams. ("Sonicare Diamond CleanSmart" vai "Sonicare Flexcare Platinum")

Nekad – lieliski, tātad tu zobu tīrīšanai nepielieto pārlieku lielu spēku. Ja zobu birste izskatās "izspūrusi" tā ir zīme, ka zobu tīrīšanai tiek izmantots pārāk liels spēks. Zobu birstes sariņiem nekad nevajadzētu būt izspūrušiem. Vai nu tas noticis pārmērīga spēka rezultātā vai zobu birste tiek lietota pārāk ilgi. Zobu tīrīšanā spēks nav galvenais – nepieciešamas ātras, nedaudz vibrējošas kustības, lai aplikumu sašķeltu, tikai tad to iespējams notīrīt. Ar dažām spēcīgām kustībām aplikumus notīrīt neizdosies, bet traumēt smaganu vai zobu emalju gan. Atceries – zobu tīrīšanai nepieciešami mīksti sariņi.

Kā tev šķiet, vai mutes dobuma labo pusi tu iztīri tikpat labi kā kreiso?

Foto: Philips

Iespējams, nekad par to neesi iedomājies, bet statistiski ir pierādīts, ka cilvēki aiz ieraduma zobus sāk tīrīt vienā konkrētā pusē, otrai pusei laiku atvēlot mazāk. Labroči labāk ir iztīrījuši kreiso pusi, bet kreiļi mutes dobuma labo pusi. Šī kustība vienkārši ir ērtāka un pierastāka. Lai izvairītos no zobu bojājumiem vietās, kas ikdienā tiek aizmirstas, "Sonicare" zobu birste ik pec 30 sekundēm nopīkst, tā atgādinot, ka jāpāriet uz nākamo kvadrantu (visus zobus sadalot 4 daļās – augšā labā, kreisā; apakšā labā, kreisā). Pievērs uzmanību, ka vienlīdz labi jānotīra ne tikai labā un kreisā puse, bet atsevišķi arī zobu ārējās, iekšējās un kožamās virsmas.

Vai tu izmanto zobu diegu?

Foto: Shutterstock

Lai novērstu smaganu asiņošanu un iekaisumu, nepieciešamas rūpēties arī par starpzobu virsmām. Lielākoties cilvēkiem zobu diegošana šķiet laikietilpīga un sarežģīta nodarbe. "Philips" radījis tehnoloģiju, kas ievērojami atvieglo zobu starpu tīrīšanu. "Air Floss" ir zobu diega alternatīva, kas ar spēcīgu ūdens strūklu iztīra starpzobu virsmas, kā arī smaganu rieviņu. Efektivitātes dažādos pētījumos ir līdzvērtīga zobu diegam, taču šāda tīrīšana ir vieglāka un patīkamāka.

Vai tu izmanto zobu diegu vai ierīci starpzobu spraugu tīrīšanai?

Foto: Philips

Iesakām īpašu uzmanību pievērst smaganu rieviņai, jo tur aplikums uzkrājas visvairāk. Zobu birstes sariņus nepieciešamas vērst pret smaganu – augšžoklī uz augšu, apakšžoklī uz leju. Grāmatās rakstīts, ka tīrīšanai nepieciešams izmantot 45 grādu lenķi. Iespējams, tik precīzus norādījumus ievēro retais, taču nākamreiz pie zobu tīrīšanas padomā, vai ar sariņiem tiec arī nedaudz zem smaganas?

Vai zini, kā labāk iztīrīt grūti aizsniedzamas vietas un gudrības zobus?

Foto: Philips

Tava atbilde bija:

Nē, tas nav iespējams – Gudrības zobu kārtīga iztīrīšana tiešām nav nekāds vieglais uzdevums. Viens no padomiem – iegādāties zobu birsti ar mazu galviņu, kā arī atceries – ja mēģini iztīrīt gudrības zobus, tad plašs mutes atvērums var tikai traucēt. Piever muti, tā atslābināsies vaigu muskulatūra un aizsniegt gudrības zobus būs vieglāk. Iztīrīt grūti aizsniedzamas vietas ar "Sonicare" zobu birsti ir kļuvis daudz vieglāk, jo birstes sariņi kustas ļoti ātri ar lielu amplitūdu (31000 reižu minūtē), tā tiek sašķelts aplikums arī vietās, kur manuālā zobu birste nepiekļūst.

Jā, izmantoju mazu zobu birsti – Pareizi, ar mazāku birstes galviņu aizsniegt gudrības zobus būs daudz vieglāk. Atceries, ja mēģini iztīrīt gudrības zobus, tad plašs mutes atvērums var tikai traucēt. Piever muti, tā atslābināsies vaigu muskulatūra un aizsniegt gudrības zobus būs vieglāk. Iztīrīt grūti aizsniedzamas vietas ar "Sonicare" zobu birsti ir kļuvis vieglāk, jo birstes sariņi kustas ļoti ātri ar lielu amplitūdu (31000 reižu minūtē), tā tiek sašķelts aplikums arī vietās, kur manuālā zobu birste nepiekļūst.

Bieži apmeklēju zobu higiēnistu – Tas ir lielisks veids, kā rūpēties par saviem zobiem, tomēr, lai neveidotos caurumi, aplikums ir janotīra katru dienu. Gudrības zobu kārtīga iztīrīšana tiešām nav nekāds vieglais uzdevums. Viens no padomiem – iegādāties zobu birsti ar mazu galviņu, kā arī atceries, ja mēģini iztīrīt gudrības zobus, tad plašs mutes atvērums var tikai traucēt. Piever muti, tā atslābināsies vaigu muskulatūra un aizsniegt gudrības zobus būs vieglāk. Iztīrīt grūti aizsniedzamas vietas ar "Sonicare" zobu birsti ir kļuvis daudz vieglāk, jo birstes sariņi kustas ļoti ātri ar lielu amplitūdu (31000 reižu minūtē), tā tiek sašķelts aplikums arī vietās, kur manuālā zobu birste nepiekļūst.

Vai tev, tīrot vai diegojot zobus, asiņo smaganas?

Foto: Shutterstock

Tava atbilde bija:

Jā, regulāri. Smaganu asiņošana liecina par iekaisumu periodonta audos, kas ieskauj zobu. Lai gan ir dažādi faktori, kas to var pastiprināt un ietekmēt, galvenais iemesls ir tikai viens – slikta mutes dobuma higiēna. Ja smaganas asiņo, tas nozīmē, ka neesi konkrēto vietu kārtīgi iztīrījis. Iespējams, sākumā smaganas tīrīšanas laikā var būt sāpīgas, tomēr atceries, ka divu nedēļu laikā, kārtīgi tīrot, iespējams iekaisumu mazināt, tā mazināsies arī smaganu asiņošana. Efektīvāka aplikuma noņemšanā būs elektriskā zobu birste. "Philips Sonicare" ir pierādīta efektivitāte gan aplikuma noņemšanā, gan smaganu asiņošanas, līdz ar to gingivīta, jeb smaganu iekaisuma ārstēšanā.

Dažreiz. Smaganu asiņošana liecina par iekaisumu periodonta audos, kas ieskauj zobu. Lai gan ir dažādi faktori, kas to var pastiprināt un ietekmēt, galvenais iemesls ir tikai viens – slikta mutes dobuma higiēna. Ja smaganas asiņo, tas nozīmē, ka neesi konkrēto vietu kārtīgi iztīrījis. Iespējams, sākumā smaganas tīrīšanas laikā var būt sāpīgas, tomēr atceries, ka divu nedēļu laikā, kārtīgi tīrot, iespējams iekaisumu mazināt, tā mazināsies arī smaganu asiņošana. Efektīvāka aplikuma noņemšanā būs elektriskā zobu birste. "Philips Sonicare" ir pierādīta efektivitāte gan aplikuma noņemšanā, gan smaganu asiņošanas, līdz ar to gingivīta, jeb smaganu iekaisuma ārstēšanā.

Nē, neesmu novērojis. Apsveicam! Tātad esi cītīgs zobu tīrītājs, jo smaganu asiņošana liecina par iekaisumu periodonta audos, kas ieskauj zobu. Lai gan ir dažādi faktori, kas to var pastiprināt un ietekmēt, galvenais iemesls ir tikai viens – slikta mutes dobuma higiēna. Ja kadreiz novēro smaganu asiņošanu, tas nozīmē, ka neesi konkrēto vietu kārtīgi iztīrījis. Iespējams, sākumā smaganas tīrīšanas laikā var būt sāpīgas, tomēr atceries, ka divu nedēļu laikā, kārtīgi tīrot, iespējams iekaisumu mazināt, tā mazināsies arī smaganu asiņošana. Efektīvāka aplikuma noņemšanā būs elektriskā zobu birste. "Philips Sonicare" ir pierādīta efektivitāte gan aplikuma noņemšanā, gan smaganu asiņošanas, līdz ar to gingivīta, jeb smaganu iekaisuma ārstēšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!