Foto: Publicitātes attēls
Dzīve ir neparedzama, tādēļ vienmēr patīkami uzzināt, ka kādām ne sevišķi patīkamām situācijām radīts efektīvs risinājums. Zaudēt kādu no zobiem var gadīties katram, un iemesli var būt visdažādākie - negadījums, trauma, higiēnas kļūdas, iedzimta vai dzīves laikā iegūta patoloģija. Labā ziņa ir tāda, ka mūsdienu tehnoloģijas ar salīdzinoši vienkāršu manipulāciju ļauj aizstāt trūkstošo zobu ar implantu, kas gluži kā īstais zobs var kalpot visu mūžu, ja vien par to pienācīgi rūpēsies.

Zobi un dzīves kvalitāte

Izšķirties par labu implantam trūkstoša zoba vietā ir vērts vairāku iemeslu dēļ. Vispirms - pavisam elementāri - skaists smaids ir cilvēka pašapziņai absolūti nepieciešams elements. Nerunājot par priekšzobiem, pat trūkstoši sānu zobi daudziem liek smaidīt un smieties piesardzīgāk. Zobu trūkums un nestabilās zobu protēzes tieši tāpat var būt par iemeslu runas defektiem, kas arī būtiski mazina cilvēku vispārējo dzīves kvalitāti.

Veselīgs mutes dobums ir ne mazāk būtisks faktors. Pārtikas nepilnvērtīga sakošļāšana var būt saistīta ar virkni sekojošu veselības problēmu. Zobu implanti, savukārt, nodrošina visu zobu grupu pilnvērtīgu funkcionalitāti, turklāt tie arī balsta un pasargā pārējos zobus.

Zobu implantu pielietojums ir ļoti plašs - ar tiem var risināt viena atsevišķa zoba iztrūkumu vai pat aizstāt veselu zobu loku. Tāpat iespējams veikt daļēju vai pilnīgu zobu protēžu fiksāciju, kā arī vairāku zobu aizstāšanu ar implantu tiltu. Tehnoloģijas plašās iespējas ļauj izplānot un īstenot jebkuram klīniskajam gadījumam vispiemērotāko ārstēšanu.

Ceļš uz skaistiem un veselīgiem zobiem

"Zobu implantoloģijā nav universālu risinājumu - katrs klīniskais
gadījums ir individuāls un pieprasa rūpīgu sākotnējo izpēti,
lai rezultāts būtu konkrētajā vietā pilnībā iederīgs zobs,"

skaidro Māra Valdmane, Dr. Apines zobārstniecības klīnikas zobārste un zobu protēziste, piebilstot, ka procedūra neparedz tikai jauna zoba ievietošanu - ārstēšanā jāiesaista arī blakus esošie zobi, jāprognozē to reakcija un ārstēšanas nepieciešamība. Tāpat ar 3D rentgenu jāizvērtē kaula anatomiskās īpatnības - kaula biezums un kvalitāte, kā arī jānoskaidro, cik garu implantu iespējams ievietot.

Tikai tad, kad veikts detalizēts ārstēšanas plāns un sākotnējās ārstēšanas etapi, var ķerties pie implanta ievietošanas.



Kā notiek zoba implanta ievietošana

Tehnoloģijas attīstās arvien ātrāk, un Dr. Apines zobārstniecības klīnika var lepoties ar modernāko zobu implantoloģijas aparatūru un īpaši aprīkotiem kabinetiem ķirurģiskajām manipulācijām, kuros veikt nepieciešamās operācijas ir droši un efektīvi.

Pati implanta ievietošana notiek vietējā anestēzijā, taču atsevišķos gadījumos ir vērts apsvērt arī smieklu gāzi, sedāciju vai pilno narkozi. Operācijas gaitā tiek atsegta smagana, tiek izveidots kanāls žokļa kaulā, kas atbilst implanta garumam un formai, implants tiek iestiprināts kanālā un smagana tiek aizšūta.

Tālāk jāgaida divi līdz seši mēneši, līdz kauls ir apaudzis ap implantu. Tad smagana tiek atsegta vēlreiz un implantā tiek ievietots smaganu formētājs. Tas veido smaganu kontūru, lai veiksmīgi nodrošinātu pāreju uz zoba kroni. Smaganu formētājs tiek turēts aptuveni divas nedēļas.

Kad smagana ieņēmusi nepieciešamo formu, tiek ņemts nospiedums ar speciālu nospieduma kapi, lai nākamajā vizītē varētu pielaikot implanta karkasu un abatmentu. Nākamajā vizītē jau tiek pielaikots kronis, kas pārklāts ar keramiku. Vēlreiz tiek koriģēta forma, krāsa un sakodiens. Kad zobam uzklāta glazūra un viss atbilst prasībām, zoba kronis ir gatavs.

Uzziniet par zobu implantoloģiju vairāk!

Izmantojiet iespēju līdz 30. aprīlim saņemt bezmaksas konsultāciju Dr. Apines zobārstniecības klīnikā pie zobu protēzista un implantologa, kā arī saņemiet 50 EUR dāvanu karti implantoloģijas procedūrai.

Piesakieties konsultācijai:

+371 29184219

Lielirbes iela 17a, Rīga, t/c "Panorama Plaza"

www.apinesklinika.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!