Foto: Privātā arhīva foto
"Es esmu Austrālijas latviete, dzimusi Austrālijā," stāstu par sevi iesāk Sandra Kļaviņa. Tagad viņa par savām mājām sauc Latviju. Sandra dzīvo Rīgā, kur kopā ar vīru vada restorānu "Casa Nostra". Nākotnē viņi plāno atvērt arī izglītības un kultūras tūrisma centru Limbažu pusē. Viņa atklāj, ka vienmēr ir jutusi, ka reiz dzīvos Latvijā, bet viņai nebija ne jausmas, ka tas notiks tā, kā tas notika – ar vīru no Itālijas un restorānu Rīgas sirdī.

Dzīvojot Austrālijā, Sandra ieguva grāmatvedes-revidentes izglītību, satika savu pirmo vīru un laida pasaulē divus bērnus. Visu šo laiku viņa kopa latviskās tradīcijas, valodu un kultūru, dejoja tautas dejas. Arī vīrs bija latvietis, kopā viņi iemācīja bērniem latviešu valodu. Sandra atklāj, ka, dzīvojot šeit, viņai ir iespēja katru dienu izpaust savu latvietību. Pirms pārcelšanās uz Latviju, Sandra gandrīz 20 gadus pavadīja Itālijā.

Liktenīgā sastapšanās un pārcelšanās uz Latviju

"Mana pirmā vīra darbs aizveda mūs uz Itāliju 96. gadā. Tas bija domāts tikai uz četriem mēnešiem," stāsta Sandra. Pēc tam ģimene atgriezās Austrālijā, bet pēc laika atkal aizbrauca uz Itāliju, kur arī apmetās uz dzīvi. Bērni sāka mācīties starptautiskā skolā un Sandra atrada darbu Apvienoto Nāciju Organizācijas aģentūrā, kas nodarbojās ar lauksaimniecības attīstīšanu nabadzīgās valstīs. 10 gadus vēlāk viņa mainīja darbu un sāka nodarboties ar cilvēktiesību ievērošanas veicināšanu un labas valsts pārvaldības attīstīšanu dažādās pasaules valstīs.

Es jau zināju, es jutu, ka mani ceļš vedīs atpakaļ uz Latviju, bet es nezināju, kā tas notiks. Nekad nebūtu iedomājusies, ka tas būs šādi – ar itāļu vīru un itāļu restorānu Rīgā. Tas man nekad nebūtu ienācis prātā, bet tā tas ir.
Sandra Kļaviņa
Ar pirmo vīru viņa izšķīrās apmēram piecus gadus pēc pārcelšanās uz Itāliju. Tikšanos ar otro vīru Adriano Sandra raksturo kā nejaušu, bet liktenīgu – Romā, kur viņi satikās, dzīvo četri miljoni cilvēku, un satikt īsto cilvēku var nebūt viegli. "Viņš ir cilvēks ar vīziju. Kad mēs 2012. gadā pirmo reizi bijām šeit, viņam ļoti patika Latvija. No tā laika uz priekšu viņš mani lēnām sāka dīdīt," stāsta Sandra. Uz Latviju viņi pārcēlās 2015. gada aprīlī.
Foto: Privātā arhīva foto

"Es jau zināju, es jutu, ka mani ceļš vedīs atpakaļ uz Latviju, bet es nezināju, kā tas notiks. Nekad nebūtu iedomājusies, ka tas būs šādi – ar itāļu vīru un itāļu restorānu Rīgā. Tas man nekad nebūtu ienācis prātā, bet tā tas ir." Pēc atgriešanās Sandra un Adriano Latvijā izplatīja itāļu kafiju un vīnu, bet 2015. gada nogalē atvēra restorānu. Viņi vēlējās izveidot vietu, kur cilvēki jūtas kā Itālijā, un tas viņiem arī ir izdevies.

Sandra "Casa Nostra" sauc par savu mazo Itāliju. Tajā pasniedz autentisku ēdienu, pavāri ir no Itālijas, un viņai ir iespēja ne vien izbaudīt atmosfēru, bet arī dzirdēt itāļu valodu, kā arī pašai runāt itāliski.

Foto: Privātā arhīva foto

Lai arī restorānu vadīt nav viegli un darbā nav brīvdienu, Sandra ar savu ikdienu ir apmierināta. "Mēs te esam tā kā mājās," viņa nosaka. "Gandarījumu sniedz cilvēku smaidi, viņu pateicība, tas, ka mēs redzam, ka cilvēki šeit nāk un pavada ļoti daudz laika, viņi jūtas labi."

Laime slēpjas labās attiecībās starp cilvēkiem

Sandra stāsta, ka viņa ar vīru plāno Limbažu pusē izveidot izglītības un kultūras tūrisma centru. "Tur mēs varētu savā starpā tādā ļoti neformālā veidā pretējām grupām ļaut iepazīties un varbūt kādreiz saprast vienam otru. Manuprāt, veiksme nāk no attiecībām. Ja ir labas attiecības starp cilvēkiem, tad ir kaut kas pozitīvs," stāsta Sandra, pieminot attiecības starp latviski un krieviski runājošiem cilvēkiem. "Arī tas pats jautājums par bēgļiem. Ja tu runā par bēgļiem, musulmaņiem un tā tālāk, kā vienu lielu bumbu, ko tu vari vienkārši sviest un darīt, ko tu gribi, tas nav cilvēciski, jo tie ir cilvēki, un tur ir labi cilvēki un tev ir jāiepazīst cilvēki."

Foto: Privātā arhīva foto

2009. gadā Sandra bija devusies uz Afganistānu, lai skaidrotu labas valsts pārvaldības metodes. Viņa norāda, ka brauciens uz turieni viņai atvēra acis un mainīja to, kā viņa skatās uz cilvēkiem. Tas savā ziņā ir arī viens no faktoriem, kas ietekmējis idejas par šāda centra veidošanu. Tajā būs iespējams rīkot arī dažādus pasākumus un konferences, bet viņa cer, ka tur cilvēki brauks ar konkrētu mērķi.

Es redzēju Dubaju un visu to pārmērīgo bagātību. Tas kontrasts bija pārāk liels un tik tuvu. Es domāju – tas vienkārši nav taisnīgi, ka te ir tik daudz un tur ir tik maz.
Sandra Kļaviņa
Pārvietošanās Afganistānā notika īpaši aprīkotā transportā un viena pati nekur doties viņa nedrīkstēja. "Tad tu aptver, ka tie cilvēki, kas tur brīvprātīgi iet un dzīvo, ir gatavi atdot to brīvību, kas viņiem ir viņu zemēs, piemēram, Amerikā vai Āzijā vai vēl kaut kur, lai palīdzētu šai valstij. Tās brīvības tur nav," stāsta Sandra.

Dodoties atpakaļ uz Itāliju, viņai bija jāpavada viena nakts Dubajā. "Es nekad negribu braukt atpakaļ uz Dubaju. Es redzēju Dubaju un visu to pārmērīgo bagātību. Tas kontrasts bija pārāk liels un tik tuvu. Es domāju – tas vienkārši nav taisnīgi, ka te ir tik daudz un tur ir tik maz. Es zinu, ka tas nav tik vienkārši," piebilst Sandra.

"Tas man ir devis dziļāku ieskatu par to, cik liela starpība pasaulē ir starp tiem, kam ir, un tiem, kam nav. Un, ja var, tad kaut kādā veidā vajag palīdzēt. Un katrs atrod savu veidu, kā var palīdzēt, ja viņam ir vēlme. Tas nav vienmēr palīdzēt Āfrikā, bet vispārīgi… Tā domāšana, ka mēs visi esam vienoti. Man šķiet, ka man šis piedzīvojums ir dots, lai man būtu ciešāks sakars ar krieviski runājošiem cilvēkiem Latvijā."

Latvietību var izpaust katru minūti

Sandras vecāki Latviju atstāja 1946. gadā. Gan Sandra, gan viņas māsa piedzima Austrālijā. "Es uzaugu ļoti latviskā gaisotnē. Mamma neļāva runāt angliski mājās, tikai latviski. Dejoju tautas dejas un spēlēju kokli, biju visādās komitejās," viņa atceras. Arī viņas bērni ir dzimuši Austrālijā un jau no bērnības runā latviski.

Foto: Privātā arhīva foto

Sandra jūtas pilnībā piederīga Latvijai, un viņai nav sajūtas, ka viņa dzīvotu starp divām dažādām pasaulēm. Viņa pazīst daudzus Austrālijā dzimušus latviešus, kas arī ir atgriezušies savu vecāku dzimtenē. Viņai apkārt ir cilvēki, ko viņa pazīst no bērnības, ar ko viņa kopā ir mācījusies. "Tas tiešām tā – vecumā tas kaut ko nozīmē."

Foto: Privātā arhīva foto

"Latvietība Austrālijā izpaužas koncertos, tautas dejās – tādā veidā. Es savu latvietību tagad izpaužu vairāk ekonomiskā veidā un citā veidā. Tas ir kaut kas jauns," stāsta Sandra. Viņa arī svin tradicionālos latviešu svētkus, piemēram, Līgo un Ziemassvētkus. Sandra arī norāda, ka Ziemassvētki viņai nav Kristus, bet gan ziemas svētki. Arī ar Adriano Sandra apprecējās, ievērojot latviešu tradīcijas. "Es varu savu latvietību izpaust katru minūti, jo es esmu šeit," viņa piebilst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!