Foto: Vida Press

Jau iepriekš stāstījām par iedvesmojošām pašmāju uzņēmējām, tad šoreiz vēlējāmies atkāpties nedaudz atpakaļ laikā un paskatīties uz situāciju globālāk, izceļot vairākus leģendāru un pasaulslavenu sieviešu dzīvesstāstus.

Piedāvājam iepazīties ar 23 dāmu dzīvesstāstiem, kas iekļauj viņu karjeras gaitas, mīlas likstas un dažādus citus privātās dzīves aspektus.

Jāpiebilst, ka laika posms ir visai plašs – sākot ar, piemēram, Annas Boleinas traģisko dzīvi 16. gadsimtā, beidzot ar itāļu dievietes Sofijas Lorēnas, Laizas Minelli un citu dzirkstošu dāmu dzīvi.

Lūk, ļaujam atgriezties karstākajos šo sieviešu dzīves līkločos.

Dzīve kā kino jeb No aktrises par princesi – šarmantā Greisa Kellija

Foto: Vida Press

Sieviete ar augstiem mērķiem, koķetu izskatu un īpašu šarmu – tā ir Greisa Kellija jeb viena no pagājušā gadsimta spīdošākajām aktrisēm, kuras dzīve patiesībā ir kā baudāma filma ar traģiskām beigām.

Lasīt vairāk

Zaudēt vīrus un bērnus – 'sīkumi', ko piedzīvoja ambiciozā Žaklīna Kenedija

Foto: AP/Scanpix

Neskatoties uz visiem šķēršļiem, kas likti Žaklīnas Kenedijas ceļā, viņa vienmēr zināja, kā atgūties un parādīt sevi no labākās puses, pierādot savu intelektu, labās manieres un cilvēcīgumu.

Lasīt vairāk

Odrija Hepberna – valdzinošā stila ikona apbalvojumu jūrā

Foto: AP/Scanpix

Valdzinoša un eleganta savā vienkāršībā, talantīga un izpalīdzīga – tāda ir pasaulslavenā Odrija Hepberna, kuras dzīve ir kā amerikāņu kalniņi, kurā patīkamais mijas ar drūmo.

Lasīt vairāk

Nebeidzama kaisle un leģendārs talants – traģiski košās Frīdas Kalo stāsts

Foto: Vida Press

Ugunīga, koša un nebeidzami vientuļa. Drosmīga un spēcīga. Nesaprasta un sāpināta. Leģendārā meksikāņu māksliniece Frīda Kalo ir kā grezna puķe un ekspresīvs otas triepiens audeklā, kas, neraugoties uz tajā jau esošajām krāsām, līdz viņas uzplaiksnīšanai šķitis garlaicīgi pelēks. Turpinot rakstu sēriju "Sievietes vēsturē", šoreiz piedāvājam ieskatu Frīdas Kalo traģēdiju un nebeidzamas kaisles pārsātinātajā mūžā.

Lasīt vairāk

Sievietes vēsturē: Edītei Piafai 100! No bordeļa meitēna līdz skatuves dīvai

Foto: AFP/Scanpix

Mazais Parīzes zvirbulēns Edīte Piafa dzīvoja krāšņi un, sevi dedzinot. Iepazīstot pasauli tumsā un ne mirkli neaizmirstot Parīzes rensteles, no kurām reiz nākusi, Piafa savu dzīvi uzcēla uz apņēmības, nekaunības un laimīgu sagadīšanos pamatiem. 19. decembrī apritētu Edītes 100. jubileja, tomēr mākslinieces dzīvība izdzisa jau teju pirms pusgadsimta. Dzīvot bez nožēlas un sevi netaupot – vien tā reiz noskrandušais, Normandijas bordelī un Parīzes ielās uzaugušais meitēns to prata.

Lasīt vairāk

Pancīgais 'Playboy' zaķis, kuru gandrīz noslepkavoja. Reibinošā 'Blondie' Debijas dzīve

Foto: Reuters/Scanpix

Koķeti valdzinoša sieviete, kura savu dzīvi veltījusi mūzikai, radot ko jaunu un tam laikam neierastu – tā ir Debija Herija jeb grupas "Blondie" soliste. Viņa var lepoties ar lielisku karjeru, kas turpinās vēl tagad.

Lasīt vairāk

Goldija Houna: 'Oskars' karjeras sākumā un brīvdomātājas gars

Foto: Vida Press/AFP/Scanpix/Vida Press

Izcila aktiermāksla un enerģiska personība, kas vijas ar otrā vīra skaļajiem apgalvojumiem un apbrīnojami ilgu kopdzīvi ar trešo partneri. Šoreiz neliels ieskats sešdesmito gadu valdzinošākās dāmas Goldijas Hounas dzīvē.

Lasīt vairāk

Ienākuma nodokļa maksāšana, viltus atentāts un karaliski skandāli. Elizabetei II – 90

Foto: Vida Press

Karaliene Elizabete II nenoliedzami ir viena no ietekmīgākajām politiskajām figūrām mūsdienu pasaulē, kura Lielbritāniju vedusi cauri pārmaiņu laikiem, ieviešot jaunu pieeju agrāk stagnējušās monarhijas vadīšanā. Tomēr vienlaikus karaliene ar nezūdošu apņēmību ir rūpējusies arī par brīžam nokaitētajām attiecībām karaliskās ģimenes iekšienē.

Lasīt vairāk

Dzīve kā seriālā un mīlas virpuļi ar pieciem vīriem – talantīgā Džoanna Kolinsa

Foto: Reuters/Scanpix

Dzīve kā seriālā ne tikai otrpus ekrānam un kameru priekšā, bet arī privātajā dzīvē. Mīlas dēkas, kas mutuļo seriālos, nav salīdzināmas ar tām situācijām, kuras mīlas frontē nācies piedzīvot šai spēcīgajai, taču valdzinošajai sievietei. Turpinot rakstu sēriju "Sievietes vēsturē", šoreiz piedāvājam ieskatu Džoannas Kolinsas straujajā un kaislību pārpilnajā dzīves ritējumā.

Lasīt vairāk

Ja esmu kaila, tad kailuma ir daudz. Itāļu dieviete Sofija Lorēna

Foto: Vida Press

19 dienas pavadījusi cietumā par nodokļu nemaksāšanu rozēm klātā kamerā, ko aktrisei dāvinājuši viņas talanta pielūdzēji, un gardi smējusies par reiz saņemtu piedāvājumu veikt plastisko operāciju, lai uzlabotu savu izskatu, Sofija Lorēna joprojām ir viena no pasaules skaistākajām sievietēm. Tāpat leģendārā filmu zvaigzne ir arī pirmā aktrise, kura ieguvusi Oskara balvu par lomu filmā, kas nav uzņemta angļu valodā.

Lasīt vairāk

Sievietes vēsturē: Dzīve kā džezs - leģendārā Laiza Minelli

Foto: AP/Scanpix

Turpinot aizsākto rakstu sēriju par iedvesmojošām sievietēm, kuru spilgtās personības atstājušas neizdzēšamu zīmogu vēsturē, šoreiz piedāvājam ieskatu leģendārās aktrises un dziedātājas Laizas Minelli dzīves gājumā.

Lasīt vairāk

Sievietes vēsturē: Bridžitai Bardo - 81. Vientuļais seksa kaķēns, kas nezaudēja uzticību sev

Foto: Scanpix

Turpinot stāstu sēriju par iedvesmojošām, ietekmīgām un mūsu atmiņā spilgti palikušām personībām, piedāvājam ieskatu leģendārās kino aktrises un stila ikonas Bridžitas Bardo, kurai nupat apritējis 81 gads, biogrāfijā. Bridžita ir sieviete, kura visu dzīvi sekojusi vien apņēmībai palikt uzticīgai pašai sev, neradot mītiskas dīvas tēlu.

Lasīt vairāk

Sievietes vēsturē: Agatai Kristi - 125! Iztēles spēles, vīra nodevība un Agata, ko nepazina neviens

Foto: AFP/Scanpix

Pazīstamā angļu kriminālromānu, stāstu un lugu autore, rakstniece Agata Kristi ir dzimusi 1890. gada 15. septembrī Devonšīras grāfistē Anglijas dienvidrietumos, bet mirusi 1976. gada 12. janvārī Oksfordšīrā. Šodien, 15. septembrī, leģendārajai kriminālromānu karalienei, kā Kristi dēvējuši laikabiedri un viņas talanta cienītāji, apritētu 125 gadi. Par godu zīmīgajam datumam un aizsākot jaunu stāstu sēriju par iedvesmojošām, ietekmīgām un vēstures atmiņā spilgti palikušām personībām, piedāvājam ieskatu Kristi dzīves gājumā un ar to saistītajos neparastajos notikumos, kas nereti atgādinājuši pašas rakstnieces darbu sižeta cienīgus pavērsienus.

Lasīt vairāk

Nevainība apmaiņā pret kroni un nāvi. Annas Boleinas traģiskā dzīve

Foto: Vida Press

Annas Boleinas likteni vēsturnieki interpretējuši dažādi. Vieni raksta, ka Anglijas karalis Henrijs VIII Boleinu sodīja ar nāvi, jo viņa – vismaz pēc to laiku mērauklas – patiesi bija noziegusies, bet citi uzskata, ka karaļa otrā sieva kļuvusi par despotiskā un tirāniskā valdnieka nevainīgu upuri. Patiesība droši vien ir kaut kur pa vidu.

Lasīt vairāk

Marija Antuanete – karaliene, kurai bija lemts kļūt par pēdējo Francijā

Foto: Vida Press

Viņai bija paredzēts citāds liktenis. Francijas karalienes gods laikā, kad Marija Antuanete tika izprecināta Luijam XVI, nevienam nešķita apšaubāms. Taču Franču revolūcija mainīja gan šīs karalienes dzīvi, gan pasaules kārtību.

Lasīt vairāk

No dumjās lelles par Indijas Māti un demokrātijas slepkavu – Indira Gandija

Foto: Vida Press

Indira Gandija uz politiskās skatuves dominēja vairāk nekā divas desmitgades. Viņa kļuva par Indijas, pasaulē lielākās demokrātijas, pirmo premjerministri dievieti un vienu no sava laika kulta personām. Lai gan daudzi viņu uzskatīja par demagoģi vai pat diktatori, vairākumam valsts iedzīvotāju Indira Gandija bija Indijas Māte, dievietes Šakti laicīgais iemiesojums.

Lasīt vairāk

Iespējams, bez ticības vīriešiem. Pasaules pirmās lēdijas Rūzveltas varas spēles

Foto: Vida Press

Anna Eleanora Rūzvelta (1884–1962), ASV 32. prezidenta Franklina Delano Rūzvelta, bieži dēvēta vienkārši par FDR, dzīvesbiedre iegājusi vēsturē kā Baltajā namā visilgāk dzīvojusī ASV pirmā lēdija.

Lasīt vairāk

Orhideja, kas pārvērtās par pūķi. Nežēlīgās slepkavas Cisji dzīvesstāsts

Foto: Vida Press

Sievietes, kura galvenokārt kā reģente gandrīz neierobežoti un ar asiņainu dzelzs roku no 1861. gada līdz pat savai nāvei valdīja milzīgajā Cjinu Ķīnas impērijā, imperatores atraitnes Cisji (1835–1908) dzīvesstāsts daudz vairāk līdzinās leģendai, nevis patiesībai. Vēsturē viņa iegājusi kā valstiski netālredzīga, ārkārtīgi nežēlīga slepkava un opiomāne, kuras dzīves vienīgā jēga bija vara un baudkāre.

Lasīt vairāk

Freilene un briesmonis. Evas Braunas un Hitlera mīlas līkloči

Foto: Vida Press

Vēsturnieki sīki izpētījuši Ādolfa Hitlera intīmo dzīvi; daži apgalvojuši, ka nacistu vadonis bijis homoseksuāls, citi – biseksuāls, vēl citi piedēvējuši viņam perversu seksuālu uzvedību. Lai nu kā, Hitlers savā mūžā mīlējis vai vismaz centies veidot attiecības ar vairākām sievietēm, un dažām pat bijusi iespēja pavērst pasaules vēsturi pavisam citā virzienā, taču iejaucies liktenis. Tikai vienai bija lemts kļūt par Hitlera kundzi, tiesa, samaksājot par to ar dzīvību.

Lasīt vairāk

Padomju sievas. Staļina liktenīgā dūja Nadežda

Foto: Arhīva foto

Pirms vairāk nekā 80 gadiem novembrī ļoti jauno Josifa Staļina sievu Nadeždu Alilujevu atrada guļam asiņu peļķē ar šautu brūci sirdī. Līdz mūža pēdējām dienām Staļins nespēja tikt pāri šim dziļi personiskajam fiasko – duncim mugurā, kas izgrieza viņa pēdējās cilvēcības paliekas.

Lasīt vairāk

Padomju sievas. Zelta puisēna sekretāre Krupskaja

Foto: Vida Press

Gadsimta ceturksni Nadežda Krupskaja bija pirmā padomju līdera Ļeņina sieva. Tomēr tikai retais zina, ka patiesībā viņa dzīvoja līdzās fizisku un garīgu slimību mocītam vīrietim, kurš bieži atradās uz pilnīga sabrukuma robežas. Šī laulība gadiem ilgi nozīmēja arī dzīvi trijatā – kopā ar vadoņa favorīti Inesi Armandu.

Lasīt vairāk

Komunistu lēdija ar Parīzes šarmu. Raisas Gorbačovas stāsts

Foto: Vida Press

"Bet ko man darīt, kāda būs mana loma?" jautāja Raisa Gorbačova vīram, kad viņš 1985. gadā kļuva par Padomju Savienības vadītāju. Tauta, vairāk nekā pusgadsimtu pieradusi tribīnē redzēt padomju stingro dūri, bija šokā. Kāpēc viņš vazā viņu visur līdzi, un ko viņa vienmēr tā uzcirtusies?!

Lasīt vairāk

Padomju mājsaimniece, kura sabiedrībā nerādījās – Viktorija Brežņeva

Tā bija īsta sensācija, ja pēkšņi blakus Padomju Savienības Lielās stagnācijas meistaram Leonīdam Brežņevam parādījās viņa sieva Viktorija. Mājās pie bērniem un katliem! Tā varētu raksturot PSRS pirmās lēdijas vietu Brežņeva laikā. Tiesa, arī šajā frontē Viktorijai neveicās, jo bērni pārlieku mīlēja alkoholu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!