Foto: Vida Press
Betija Vaita ir viena populārākajām izklaides industrijas pārstāvēm pasaulē. Viņa strādājusi gan kā aktrise, gan producente, gan raidījumu vadītāja un šovu veidotāja. Pasaulē viņu pazīst kā košu un dzīvespriecīgu dāmu, kas spēs trāpīgi un ar humoru atbildēt uz teju jebkuru jautājumu. Šonedēļ Vaita svin savu 96. dzimšanas dienu, kam par godu piedāvājam iepazīties ar viņas dzīves gājumu.

Lai arī Vaitai ir izveidoti konti dažādos sociālajos tīklos, kolorītā dāma smej, ka nejūsmo par internetu. Pirms vairākiem gadiem, izdzirdot, ka internetā parādījušās baumas par komiķes nāvi, Vaita tikai nosmēja: "Pasakiet viņiem, ka 90 gadu vecumā nav nepieciešamības būt nepacietīgam. Es steidzos, cik vien varu." Komiķe joprojām ir aktīva šovbiznesā un piedalās gan dažādu šovu, gan filmu tapšanā.

A post shared by Betty White (@bettymwhite) on Jan 5, 2018 at 7:00am PST

Vaita norāda, ka komēdija savā ziņā ir sarežģītāks žanrs nekā drāma, jo, ja tu nespēj radīt smieklus, tad uzreiz ir skaidrs – kaut kas nav kārtībā. Par to, kāpēc viņa darbojas komēdijas žanrā, Vaita teic: "Ir interesanti laiku pa laikam darīt kaut ko nopietnu, bet es patiešām izbaudu komēdijas tapšanu, jo man ļoti patīk smieties."

A post shared by Betty White (@bettymwhite) on Feb 11, 2016 at 9:55am PST

Izteiksmīga un asprātīga – tādu Vaitu pazīst visa pasaule. Šķiet, ka viņas ambīcijām nav robežu – Vaita ir viena no zināmākajām un panākumiem bagātākajām personībām izklaides industrijā. Viņa ir aktrise, komiķe un viena no pirmajām sievietēm, kas darbojusies abās kameras pusēs, un pirmā sieviete – situāciju komēdijas producente. Jāpiebilst, ka Vaita ir izklaidētāja ar līdz šim garāko karjeru – neviena sieviete šovbiznesā nav darbojusies ilgāk par viņu.

Spoža karjera, kas bagāta ar smiekliem un panākumiem

Foto: Vida Press

Komiķe un aktrise Betija Mariona Vaita ir dzimusi 1922. gada 17. janvārī Ilinoisas štatā ASV. Viņa bija vienīgais bērns Horesa un Tesas Vaitu ģimenē. Viņas vecāki bija elektroinženieris un mājsaimniece. Kad meitenei bija divi gadi, viņas ģimene pārcēlās un Losandželosu.

Vaitas pirmie soļi šovbiznesā bija asistentes darbs vietējā televīzijā. 50. gadu sākumā viņa radīja savu pirmo komēdijseriālu "Dzīve ar Elizabeti", kas tapa sadarbībā ar Džordžu Tiblu. Vaita bija seriāla producente, bet Tibls rakstīja scenāriju. Šī šova ideja radās no etīdes, kuru Vaita iepriekš bija veidojusi vietējā televīzijā. Viņa sāka arvien biežāk piedalīties dažādos šovos.

Straujš pagrieziens karjerā bija piedalīšanās seriālā "Mērijas Teilores Mūras šovs", kurā Vaita spēlēja Sjū Annu Nivensu, parādot, ka aiz viņas saldā smaida mīt īsta asprāte. Par šo lomu Vaita saņēma divas "Emmy" balvas. Vēl viens lielisks un labi zināms komiķes darbs ir naivās Rozas Nailandas loma šovā "Zelta meitenes", kas stāsta par četrām draudzenēm labākajos gados. Arī par šo darbu Vaita saņēma "Emmy" balvu.

A post shared by Betty White (@bettymwhite) on Nov 24, 2015 at 9:02am PST

Arī pēc tam, kad "Zelta meitenes" 1992. gadā pazuda no TV ekrāniem, Vaita turpināja savas gaitas izklaides industrijā. Viņa ir piedalījusies dažādos šovos un seriālos kā īpašais viesis. Viņa ir piedalījusies filmā "Bildinājums", viesojusies populārajā seriālā "Simsoni" un daudzos citos skatītāju iemīļotos šovos. 2010. gadā Vaita piedzīvoja vēl vienu popularitātes un karjeras augšupejas vilni, ko aizsāka viņas piedalīšanās smieklīgā saldumu reklāmā ASV Nacionālās futbola līgas finālspēles "Super Bowl" laikā.

Arī pašlaik Vaita turpina piedalīties dažādos raidījumos un šovos gan kā to vadītāja, gan īpašais viesis.

Divreiz apprecēt ''neīsto cilvēku'' un satikt mūža mīlestību

Foto: Vida Press
Lai arī Vaitas mīlas dzīve nav karstākā tēma dažādās tenku lapās un dzeltenajā presē, tā nebūt nav bijusi mierīga un nav arī rūpīgi slēpta. Kolorītā dāma savas dzīves laikā ir bijusi precējusies trīs reizes un pati par savām attiecībām teic, ka, iespējams, pie pirmo divu laulību neizdošanās vainojama viņa pati un tas, ka vienkārši apprecējusi "nepareizo cilvēku".

Vaitas pirmais vīrs bija ASV armijas pilots Diks Barkers, ar kuru viņa gredzenus mija 1945. gadā. Laulība ilga nepilnus sešus mēnešus, bet divus gadus vēlāk, 1947. gadā, Vaita apprecējās otrreiz. Par viņas vīru kļuva Holivudas aģents Leins Alens. Arī šai savienībai nebija lemts ilgs mūžs – pāris izšķīrās 1949. gadā.

Foto: Vida Press
Savu mūža mīlestību – televīzijas personību Alenu Ludenu – Vaita satika 1961. gadā, kad piedalījās viņa vadītajā spēļu šovā. Viņi satikās divus gadus, kuru laikā Vaita paspēja noraidīt divus bildinājumus. Ar Ludenu viņa apprecējās 1963. gadā. Diemžēl Ludens saslima ar kuņģa vēzi un 1981. gadā nomira.

Atskatoties uz bijušajām attiecībām, Vaita norāda: "Es vēlētos, lai man nebūtu bijušas divas sliktas laulības. Tā, iespējams, bija mana vaina." Aktrise norāda, ka viņai ir bijušas jaukas attiecības, bet neko nav iespējams salīdzināt ar to, kas vienoja viņu un Ludenu. Pēc vīra nāves Vaita norādījusi, ka neplāno vēlreiz apprecēties, paskaidrojot: "Kad tev ir bijis pats labākais, kurš gan gribētu visu pārējo?"

Vaitai nav bērnu. "Tas, ka man nebūs bērnu, bija ļoti apzināts lēmums, ko es nekad neesamu nožēlojusi," teic komiķe. Viņa netic, ka cilvēks var izaudzināt bērnus un vienlaikus izveidot lielisku karjeru, – kāda no jomām vienmēr ciestu. Vaita izvēlējās karjeru.

Sapņa piepildījums – puse dzīves veltīta dzīvniekiem

Foto: Vida Press
Kolorītā aktrise un šovu zvaigzne pazīstama ne tikai ar savu darbu izklaides industrijā, bet arī dzīvniekiem sniegto palīdzību. Vaita ir ziedojusi lielas summas dzīvnieku labturības uzlabošanai vairākos zooloģiskajos dārzos, kā arī iesaistījusies dažādos projektos, kuru mērķis ir aizstāvēt dzīvniekus. Komiķe gan pati ir norādījusi, ka iestājas par dzīvnieku labturību un dzīves apstākļu uzlabošanu, nevis par viņu tiesībām. Vaita uzsver, ka viņas darbība dzīvnieku labā nav nekādā veidā politiska.

Par savu mīlestību pret dzīvniekiem Vaita teic: "Dzīvnieki nemelo, dzīvnieki nekritizē. Ja dzīvniekiem ir sliktas dienas, viņi ar tām tiek galā daudz labāk nekā cilvēki." Dzīvnieku labturība un dzīves apstākļu uzlabošana ir jautājums, kam Vaita aktīvi pievērsusies jau 70. gados.

A post shared by Betty White (@bettymwhite) on Jul 1, 2015 at 4:13pm PDT

Viņa teic, ka bērnībā vēlējās kļūt par zooloģiskā dārza darbinieci un laika gaitā viņas sapnis ir piepildījies: "Es esmu sadarbojusies ar Losandželosas zooloģisko dārzu teju 45 gadus. Es esmu laimīgākā vecā dāma uz divām kājām, jo mana dzīve ir sadalīta divās pilnīgi vienādās daļās – puse no tās ir dzīvnieki, bet otra puse ir šovbizness. Tu nevari prasīt vairāk par divām lietām, ko mīli visspēcīgāk."

Raksta tapšanā izmantota informācija no "Biography", "Daily Mail", "The Guardian" un "IMDB".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!