Foto: Privātais arhīvs
Skaista, atraktīva un muzikāla – tā ir Diāna Paško, kuras dzīvi caurvij mūzika un dziļas pārdomas. Diāna ļoti labi zina, kāds ir mūziķu "lāsts", kad jācenšas sevi pārvarēt un atrast iedvesmas lādiņu, bet tāpat jutusi ārkārtīgi patīkamās emocijas, kad cilvēki novērtē viņas sniegumu un kaut vienu ir iepriecinājusi viņas mūzika.

Divdesmitgadīgā meitene šobrīd cītīgi studē, bet vasarā, kad ir nedaudz brīvāks laiks, ar lielāku atdevi cenšas pievērsties savai muzikālajai pilnveidei. Vasaru viņa pavada iedvesmojoties, strādājot studijā, rakstot dziesmas un uzstājoties dažādos pasākumos, kas, starp citu, vasarā ir ļoti daudz.

Ar mūziku kopš bērnības un jāvārds uz mūžu

Runājot par pašiem pirmsākumiem, tie bijuši jau diezgan sen. Diāna ir viens no tiem cilvēkiem, kura ar mūziku ir uzaugusi, tomēr viss vairāk vai mazāk noticis pašmācības ceļā, mēģinot pašai sataustīt un atrast sevi šajā sfērā.

"Tā nopietnāk par mūziku es aizdomājos tad, kad vecāki man uzdāvināja karaoki, un tad es sapratu, ka man tas ļoti patīk," stāsta Diāna, kuru aizrāva skatuves mākslas atdarināšana. Tajā laikā viņa saprata, ka tas ir tas, ar ko viņai jāsaista sava dzīve.

"Man nebija nekāda dziedāšanas skolotāja, es jau no bērnības klausījos dažādus atpazīstamus mūziķus, mēģināju atdarināt viņu balsis un principā mēģināju visu darīt pati. Tomēr centos piedalīties dažādos muzikālos pasākumos, konkursos, sacensības, piemēram, "Baltic Talants". Pateicoties tiem, saņēmu savu pirmo pieredzi, kā uzstāties auditorijas priekšā."

Tomēr lielākas uzslavas draugu un paziņu vidū Diāna iemantoja tad, kad sākusi savos sociālajos tīklos ievietot video rullīšus, iedziedot citu pasaulslavenu mūziķu dziesmas.

Impulss izaugsmei

Kā vienu no lielākajiem sasniegumiem, Diāna uzskaita uzvaru Grigorija Ļepsa konkursā. Pateicoties tam, jaunā soliste pirmo reizi pabija Maskavā un muzicēja ar viņu uz vienas skatuves.

"Bija konkurss internetā, uz kuru piesakoties, vajadzēja iedziedāt dziesmu, nosūtīt to un vienkārši gaidīt rezultātus." Gaidot uzvarētāju paziņošanu, Diāna jau bija teju aizmirsusi, ka pati piedalās, bet te pēkšņi internetā, pat ar zināmu novēlošanos, parādījusies ziņa, ka konkurss noslēdzies. Ziņā bija vēstīts, ka Grigorijs apskatījis visus dalībniekus, un ir aptuveni zināmi jau uzvarētāji. Atverot ziņu, skaistās balss īpašniece ievērojusi arī savu iesūtīto video materiālu, un, protams, bijusi šokēta. "Es domāju, ka tas video pat nesasniegs Grigorija producentus, tāpēc bija pārsteigums, ka mans sniegums tomēr sasniedza dzirdīgas ausis. Tā diena, kad ieraudzīju sevi uzvarētāju sarakstā, bija vislabākā manā dzīvē. Man pirmo reizi bija tā, ka emocijas bija tik sakāpinātas, ka vispirms, uzzvanot mammai, lai pavēstītu labās ziņas, vispār nevarēju neko pateikt."

A photo posted by Diana Pashko (@diannapashko) on Mar 11, 2016 at 8:03am PST

Centieni un vēlme pārstāvēt Latviju Eirovīzijā

"Vislielāko pieredzi es ieguvu grupā "AiWiNK" – ar viņiem es pirmo reizi ierakstīju dziesmu – "Now or never", kuru iesūtījām arī Eirovīzijas atlasei 2013. gadā. Sanāca, ka tikām līdz pusfinālam." Diāna teic, ka tajā laikā viņa bija ļoti jauna – vien sešpadsmit gadu, un starp visiem mūziķiem, kuri vēlējās pārstāvēt Latviju šajā konkursā, Diāna bija visjaunākā.

Pati skaistās balss īpašniece teic, ka viņai vispār neesot bijusi teju nekāda pieredze, uzstājoties televīzijā, tiešraidē un tik lielas auditorijas priekšā. "Tas bija ārprāts, es domāju, ka sajukšu prātā. Bet vissaspringtākais un emocionālākais brīdis priekš manis bija tad, kad man veidoja meikapu, frizūru un es ģērbos. Pie manis atnāca kolēģis, kurš paziņoja, ka mēs uzstāsimies pirmie, bet es biju pārliecināta, ka mēs uzstāsimies devītie. Es biju šokā, jo pirmajiem uzstāties ir arī ļoti grūti, vēl nerunājot par to, ka tā ir tiešraide. Es ļoti uztraucos – neticēju vispār, ka tas notiek. Tomēr tā bija ļoti laba pieredze, jo, lai kaut ko sasniegtu, ir ļoti daudz jāstrādā un, protams, jābūt arī draudzīgam kolektīvam. Bet es domāju, ka es tad vēl morāli nebiju gatava, bet kopumā bija labi – izdarījām visu, ko varējām.

Jāteic, ka šī pagaidām ir arī vienīgā Diānas dziesma ar oficiālo video klipu, lai gan sieviete sola, ka tas ir tikai pagaidām – nākotnē tas mainīšoties.

Lūk, iespēja arī noklausītos skanīgo dziesmu un paklausīties Diānas fantastisko balss tembru!

"Pēc piedalīšanās Eirovīzijā mēs ("AiWiNK") pārtraucām savu darbību. Liekas, ka vairāk sapratām, ka pēc tam katram jāiet savs ceļš – ar citiem cilvēkiem. Dzīvē ir tā, ka katrs sastaptais cilvēks kaut ko dod, visām attiecībām dzīvē ir savs laiks, mūsu kopīgais laiks tajā brīdī bija jau beidzies," stāsta Diāna, piebilstot, ka Eirovīzijas dziesma vēl joprojām skanot radio stacijās.

Radošais process

Lai gan tēls sociālajās vietnēs un kompānijās liecina par pretējo, Diāna principā neesot nemaz tik aktīvs cilvēks, labprātāk pavadot laiku mājās ar ģimeni vai, piemēram, spēlējot klavieres. Jāteic, ka tieši arī tas ir tas brīdis, kad jaunā sieviete atvēl laiku pārdomām un radošajam procesam. Piemēram, šobrīd, baudot brīvo laiku pie jūras, arī ar draugiem Diānai nesanāk tik daudz laika saskrieties, bet, kā saka viņa pati, "varbūt tagad man ir tāds posms, kad meklēju jaunu iedvesmu, visu laiku par kaut ko domāju un meklēju atbildes uz dažādiem jautājumiem," stāsta Diāna, kurai patīk ezotērika un psiholoģija, tāpēc bieži vien laiku pavada, vienkārši domājot. Soliste neslēpj, ka dažkārt cilvēki uzskata, ka viņa neko nedara, bet patiesībā iekšā notiek vesels process.

Pagaidām es pati cenšos kaut kā par sevi pastāvēt un paziņot pasaulei. Vispirms jāsāk ar Latviju, Rīgu, pēc tam varēšu iekarot citas valstis.
Diāna Paško

Runājot par dziesmām, tās Diāna raksta jau kopš trīspadsmit gadu vecuma. Tajās sieviete ieliek visu dvēseli, jo raksta gan vārdus, gan mūziku. Lielākoties Diāna raksta krievu valodā, jo tā ir arī viņas dzimtā valoda, un tādā veidā talantīgajai mūziķei ir vieglāk izlikt visu savu sirdi. Šad tad soliste paeksperimentē un raksta dziesmas arī angliski, taču tad esot nedaudz grūtāk. "Lai dziesma sanāktu tik patiesa un emocionāli laba, cik tas ir iespējams, es rakstu krievu valodā. Pagaidām man ir ierakstītas divas manas autordziesmas "Наугад" un "Я или она". Taču sulīgā balss tembra īpašniece atklāj to, ka prātā tiek paturētas vairāk nekā 35 dziesmas, kuras kādreiz sasniegs arī klausītāju ausis.

Diāna stāsta, ka dažkārt iedvesma atnāk momentāli, kad teju vesela rindkopa ienāk prātā, piemēram, dušā vai peldot baseinā. "No kurienes tā rodas? Var tikai minēt." Kā iedvesmas avoti kalpo mūžsenais "zelta pods" mūzikas pasaulē – cilvēku attiecības. Bet tāpat iedvesma rodoties, vienkārši domājot un analizējot dzīvesstāstus, pieredzi. "Varu iedvesmoties no jebkā".

Piemēram, dziesmu "Наугад" viņa uzrakstījusi trīspadsmit gadu vecumā. Dažkārt cilvēki pat netic, ka es to esmu sarakstījusi". Un tikai ne tas, ka dziesma tapusi trīspadsmit gadu vecumā, ir iespaidīgi – šī dziesma sarakstīta piecpadsmit minūtēs. "Tā pieredze, par ko es tajā dziesmā dziedu, radās vienkārši iedomājoties, kā tas varētu būt. Ko var sajust sieviete, ko sajust vīrietis. Es uzrakstīju to, kā es to iedomājos."

Nākotnes vīzija un ieteikumi citiem jaunajiem mūziķiem

"Brīži, kad gribējies atmest visam ar roku, ir diezgan daudz,"stāsta Diāna, kura kopumā daudz domā par eksistenciālām lietām. "Tas viss sajaucās kopā un es dažkārt domāju, ka nekam īsti nav jēga, tas viss bremzē manu attīstīšanās procesu. Man vienkārši visu gribas izdarīt perfekti, tāpēc visu laiku kaut kas nepatīk, kaut kas neapmierina mani. Tad es sāku domāt, ka vispār neko nedarīšu. Es, protams, saprotu, ka jāiet uz priekšu ar maziem solīšiem un tad viss sanāks."

Tomēr Diāna atklāj vēl kādu interesantu faktu. "Dažreiz man liekas, ka mūzika man ir dota, lai kaut kā atvieglotu sev dzīvi. Ja es nenodarbotos ar mūziku, es jau sen sajuktu prātā ar savām domām un visu notiekošo."

Kā atzīst Diāna, "Sapņu ir daudz, bet tie ir sapņi, tāpēc tos noklusēšu. Mērķi? Vistuvākais un realizējamākais – izveidot grupu, atrast mūziķus, ar kuriem spēlēt." Tomēr cilvēkiem, ar ko kopā jāmuzicē, ir liela nozīme. "Vispirms es meklēju labus draugus jeb cilvēkus, ar kuriem iet tikai uz priekšu." Citiem vārdiem sakot – Diānai ir svarīgi, lai ar šiem cilvēkiem ir, tā teikt, pa ceļam – vieni mērķi un viena mīlestība pret padarīto darbu.

A photo posted by Diana Pashko (@diannapashko) on Mar 14, 2016 at 12:38am PDT

Protams, svarīgi ir ne tikai būt kopā ar labiem cilvēkiem. "Vislabākā sajūta ir tad, kad tu kaut ko dari, un tas atrod vietu klausītāju sirdīs un kaut vienam ir vajadzīgs. Tad tavs uzdevums ir izpildīts, vismaz priekš manis, kā mūziķes."

Tomēr Diāna atzīst, ka "nedrīkst sevi salīdzināt ar citiem, jo mēs katrs esam citāds. Man negribējās piedalīties sacensībās, lai salīdzinātu sevi ar citiem, man gribējās attīstīties un augt pašai, un atklāt sevī kaut ko tādu, kā nav citiem."

Tāpat soliste ikdienā cīnās ar slinkumu, ik dienas cenšoties pārvarēt sevi un izkāpt no komforta zonas, lai augtu. To viņa iesaka arī citiem jaunajiem censoņiem, jo tikai tā kaut kas notiks. Tāpat Diāna iesaka baudīt dzīves iespēju nodarboties ar mūziku, radīt šai pasaulei to, kas apvieno cilvēkus. Darīt to, kas tiešam patīk un padara tevi laimīgu un vairāk klausīties savā sirdi, nevis to, kas runā citi. Jo cilvēki vienmēr kaut ko runas.

"Pagaidām es pati cenšos kaut kā par sevi pastāvēt un paziņot pasaulei. Vispirms jāsāk ar Latviju, Rīgu, pēc tam varēšu iekarot citas valstis."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!