Foto: mediaskola.lv

Laila Siliņa ir mērķtiecīga sieviete, kas ieguvusi ārsta diplomu, audzina divus bērnus, maģistrantūrā studē uzturzinātni un nesen saņēmusi arī fitnesa treneres sertifikātu. Lai arī bērnībā jutusies nevarīga un nav piedalījusies sporta stundās, tagad kustība ir neatņemama daļa no Lailas dzīves. Tā viņai sniedz enerģiju un labsajūtu. Lai sasniegtu jaunas virsotnes, viņa piedalās arī Latvijas Bodibildinga, fitnesa un bodifitnesa federācijas (IFBB Latvija) projektā "Fit Model Latvija 2018", kas noslēgsies jau pavisam drīz.

Laila stāsta, ka par spīti nepatikai pret fizkultūru skolā, tagad lielu daļu viņas laika aizņem sports – tas ir hobijs, kas pārtapis par nodarbošanos. Viņai patīk garas pastaigas un pārgājieni. "Tas sākās pēc bērnu dzimšanas kā pastaigas ar ratiem un nu jau izvērties par atsevišķu hobiju," par patiku pret pārgājieniem teic Laila. Tāpat viņai patīk gatavot. Agrāk pat aizrāvusies ar kūku cepšanu, bet tad nolēmusi šo savu aizraušanos ievirzīt veselīgākās sliedēs, un nu gatavo veselīgus ēdienus un našķus sev, ģimenei un draugiem.

Patika pret pastaigām nav vienīgā pārmaiņa viņas dzīvē pēc bērnu piedzimšanas – savā iepriekšējā darbavietā Laila neatgriezās, jo nolēma pievērsties kaut kam, kas viņu aizrauj, proti, veselīgam dzīvesveidam. Laila lasa arī lekcijas par veselīgu uzturu un dzīvesveidu bērniem un pieaugušajiem dažādu projektu ietvaros. Pārmaiņas dzīvē nākušas par labi – aktīvs un veselīgs dzīvesveids arī viņai pašai sniedz spēku un enerģiju.

Foto: mediaskola.lv
Šī gada sākumā viņa pieņēmusi jaunu izaicinājumu, un kļuvusi par vienu no projekta "Fit Model Latvija" 2018. gada pavasara sezonas dalībniecēm. Par dalību projektā viņa ir ļoti priecīga, jo tā ir iespēja strādāt ar cilvēkiem, kas viņu iedvesmo, un ļoti daudz mācīties. Kā piemēru viņa min projekta organizatori Kristīni Vederņikovu, kas motivē un iedvesmo daudzas projekta dalībnieces. Viņa norāda, ka projekta dalībnieces ir ļoti dažādas, bet visas vieno mērķtiecība un spēks, kas neļauj padoties un liek cīnīties ar grūtībām un pārvarēt sevi. "No katras mēs varam mācīties un mainīties ar pieredzi," teic Laila.

Viņa stāsta, ka fiziski grūtākais uzdevums viņai bijis iemācīties pozēt tā, kā tas jādara uz skatuves, jo iepriekš to nebija darījusi.

Pašlaik projekts jau tuvojas noslēgumam, un svētdien, 22. aprīlī, notiks "Fit Model Latvija 2018" fināls.

No atbrīvojuma sportā līdz fitnesa sacensībām

Foto: mediaskola.lv
Laila stāsta, ka viņas ceļu uz sportu var iedalīt trīs galvenajos posmos. Pirmais posms ir skolas laiks, kad viņa ar to nenodarbojās vispār, jo viņa bija atbrīvota no fizkultūras stundām. "Man tas bija kaut kas pilnīgi nesaprotams, jo es jutos, tizla, latviski runājot, un atbrīvojums to visu tikai veicināja." Laila norāda, ka tajā laikā dabūt atbrīvojumu no sporta nodarbībām bijis ļoti vienkārši: "Tu varbūt esi mazliet vājāks nekā citi, mazliet smalkāks un kautrīgāks... Beigās jau tev vairs neprasa nekādu īpašo pamatojumu." Tagad šādu situāciju Laila vērtē kritiski, norādot, ka saviem bērniem jau agri ir iemācījusi izprast veselīga uztura un kustību nozīmi.

Tāpat Laila norāda, ka nereti sporta skolotāji neveicina bērnu vēlmi sportot. Kad viņa vēl mācījusies skolā, bērnu spējas un nepieciešamība sevi attīstīt nav bijusi tik būtiska kā normatīvi. Tāpat meitenes bieži kritizētas par savu sniegumu. Savas šā brīža sajūtas un domas par sportu viņa nevar salīdzināt ar to, ko domājusi skolas laikā.

Otrs posms sākās, kad pēc vidusskolas beigšanas, jau dzīvojot patstāvīgi, Laila pirmo reizi devusies uz sporta zāli - nodarbības trenažieru un svaru zālē viņai uzreiz iepatikušās. Tajā laikā viņa ne tikai iemīlēja kustību, bet arī uzsāka medicīnas studijas. Kādu laiku Laila nodarbojās ar medicīnas ierīču tirgošanu, paralēli turpinot interesēties par sportu un veselīgu dzīvesveidu. "Tādā hobija līmenī, bet šīs tēmas vienmēr bija manā tuvumā. Vienubrīd es veidoju mājaslapu par šo tēmu, vienubrīd rakstīju blogu, bet nekad nešķita, ka tas ir "pa īstam"," viņa piebilst.

"Kad bija jāatgriežas no bērna kopšanas atvaļinājuma, es sapratu, ka es pilnīgi noteikti negribu darīt to, ko pirms tam. Sāku domāt - ko tieši vēlos darīt? Kas ir tas, kas mani aizrauj un ko varētu pārvērst par nodarbošanos? Biju atguvusi formu pēc abām grūtniecībām, ikdienā dalījos ar savu pieredzi un zināšanām ar draudzenēm un paziņām, bieži dzirdēju, ka spēju sievietes iedvesmot atgūt formu - tā bija tēma, kas man sagādāja vislielāko prieku!"

Kā likumsakarīgs turpinājums nāca studijas: "Iestājos maģistrantūrā studēt uzturzinātni un paralēli uzsāku mācības treneru kursos," stāsta Laila. Trenera kursi pašlaik jau ir pabeigti, bet uztura zinātne vēl gadu jāstudē. Tuvākajā laikā viņa plāno sākt aktīvi trenēt arī citus. Ar savu izvēli viņa ir ļoti apmierināta: "Līdz šim es nezināju, ka darbs un mācības var sagādāt tik patiesu prieku."

Projekts "Fit Model Latvia 2018" esot nācis tieši īstajā laikā – kā turpinājums viņas iesāktajam. "Tā ir liela iespēja mācīties, kā jaunajam un topošajam trenerim, un, otrkārt, tas ir mans senais sapnis par skatuvi," teic Laila. Viņa norāda, ka vēlme to izdarīt viņai ir sen, bet 18 gadu vecumā šādam solim trūcis pašpārliecinātības. Tagad, gandrīz piecpadsmit gadus vēlāk, ir gan dzīves pieredze, gan pārliecība par sevi: "Kāpēc ne? Kāpēc es to nevaru, ja citi var?" Šī būšot Lailas pirmā pieredze uz skatuves kā sportistei.

Režīms un disciplīna, kas sniedz veselību un labsajūtu

Foto: mediaskola.lv
Viņa apmeklē vismaz četrus-piecus treniņus nedēļā. "Es tiešām daru to, kas man patīk," par sporta zālē pavadīto laiku teic Laila, "pirmkārt, tā ir atbrīvošanās no stresa, tā ir kā mana meditācija. Otrkārt, mani motivē tas rezultāts, ko es redzu tīri fiziski. Ķermeņa izmaiņas – tu jūti, ka tu esi spēcīgāks, esi lokanāks, tu esi veiklāks, tu labi izskaties, tu labi jūties." Laila norāda, ka, kopš aktīvi nodarbojas ar sportu, ir uzlabojusies arī viņas veselība – pēdējā gada laikā viņa vispār nav slimojusi.

"Tas ir režīms, tā ir disciplīna," par to, kas jādara, lai ne tikai justos, bet arī izskatītos lieliski, saka Laila. Viņa norāda, ka cilvēkam ir ne tikai jāsporto un veselīgi jāēd, bet arī pietiekami daudz jāguļ. Sviedri un muskuļu sāpes nākamajā dienā Lailai nav nekas neparasts. "Bet man tā ir kā narkotika. Ja es nākamajā dienā nejūtu kaut kur kaut kādu sāpīti, tad man šķiet, ka es esmu nohaltūrējusi," teic Laila, papildinot, ka bez kustības viņa nejūtas labi: "Ja es nedēļu nesportoju, man sāk sāpēt mugura." Lai sports sagādātu prieku, ir ļoti svarīgi atrast to aktivitāti, kas pašam patīk visvairāk, un Lailai tas pilnīgi noteikti ir fitness. "Manās acīs fitness ir spēka un sievišķības esence. Ļoti skaists sporta veids."

Viņa norāda, ka ir saskārusies ar to, ka cilvēkiem ļoti bieži ir greizs priekšstats par veselīgu uzturu un dzīvesveidu. Piemēram, ne reizi vien ir gadījies, ka līdzcilvēki uzskata – Laila pārtiek tikai no salātlapām un ūdens. "Es teiktu, ka cilvēkiem vispār par uzturu un veselīgu dzīvesveidu ir ļoti daudz aizspriedumu." Viņa skaidro, ka nereti publiskajā telpā pieejamā informācija ir virspusēja un kļūdaina. "Ļoti reti par šīm tēmām ir patiesa izpratne, ir ļoti daudz cilvēku, kas ir visā informācijas gūzmā apmaldījušies."

Vadot lekcijas, viņa ir novērojusi, ka ļoti daudzi mīti ir iesakņojušies, tāpēc arī sievietēm un vīriešiem ir liekais svars vai pat ēšanas traucējumi.

Māca būt veselīgiem jau no mazotnes

Foto: mediaskola.lv

Laila stāsta, ka viņas bērni jau tagad sāk izprast veselīga uztura nozīmi, kā arī to, ka sports ļauj viņiem būt spēcīgiem un veikliem. Par veselīgu dzīvesveidu viņa stāsta ne tikai saviem bērniem, bet arī lasa lekcijas. Laila uzsver, ka, to darot, ir jāpievērš uzmanība tam, lai stāstījums būtu vecumam atbilstošs un interesants.

Skolās viņa novērojusi, ka ļoti daudziem bērniem ir problēmas ar lieko svaru. Šī problēma īpaši izteikta esot Rīgā dzīvojošiem bērniem, kam daudz vieglāk ir pieejami dažādi ātrās ēdināšanas pakalpojumi un našķi. Viņa arī norāda, ka problēmas bieži sākas ģimenē: "Bērni atnāk uz nodarbību, un viņi ir ļoti atvērti,ieinteresēti un gatavi kaut ko mainīt," norāda Laila. Vecāku interese par šāda veida lekcijām ir krietni mazāka nekā bērnu.

Vecāki bieži cenšas izrādīt savu mīlestību bērnam, iedodot viņam kādu našķi. Tie tiek izmantoti kā apbalvojums par labām sekmēm vai panākumiem, kā arī lai mierinātu vai vienkārši "uzlabotu dienu". Laila teic, ka šādi žesti, lai arī labi domāti, var radīt problēmas nākotnē, kas nākotnē izpaudīsies kā liekais svars, atkarība no ēdiena un ēšanas traucējumi. Viņa aicina vecākus vairāk pievērst uzmanību tam, lai bērni jau agrā vecumā spētu apzināties veselīga dzīvesveida nozīmi un izdarīt izvēles, kas viņiem nāk par labu, piemēram, ātro uzkodu vietā kabatas naudu iztērējot augļiem vai riekstiem, kā arī vairāk laika pavadot kustībā un svaigā gaisā, nevis pie planšetes vai telefona.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!