Foto: Privātā arhīva foto

Ieva Salmela ir ātrās ēdināšanas ķēdes "Hesburger" attīstības direktore Baltijas valstīs. Šogad uzņēmums svin savas darbības uzsākšanas 50 gadu jubileju, tāpēc "Viņa.lv" uzrunāja Ievu, kas ik dienas seko līdzi uzņēmuma gaitām un attīstībai, sarunai par sievietes ikdienu biznesā un tās savienošanu ar ģimenes dzīvi.

Ieva Salmela ir rīdziniece, kuru dzīve aizvedusi uz Somiju, un nu jau viņa sevi identificē ar abām tautībām. Viņai tur ir ģimene, dēls, un, kā atzīst Ieva, ir iespējams apvienot atbildīgu darbu ar pilnvērtīgu personīgo dzīvi. "Sieviete spēj vairāk nekā viņa domā," uzskata Ieva Salmela.

Mīlestība aizved uz Somiju

Daudzi latvieši ir devušies trimdā – prom no Latvijas, tomēr ne visus to ir piespiedusi izdzīvošana un darba trūkums. Ievas Salmelas dzīvi uz Somiju ir aizvedusi mīlestība. "Pārcelšanās uz Somiju bija likumsakarīgs solis pēc iepazīšanās ar manu vīru Kari Salmelu, kurš pēc tautības ir soms, un dzīvoja Somijā. Mēs iepazināmies Rīgā, nejauši satiekoties vienā no Rīgas restorāniem, un tā, laikam ejot, nolēmu viņam doties līdzi uz Somiju," stāsta Ieva. "2004. gadā es pārcēlos no Latvijas uz Somiju, un nu jau 12 gadus varu sevi uzskatīt ne tikai par latvieti, bet arī par somieti."

Ieva uzskata, ka ir ļoti veiksmīga, jo viņai ir liela ģimene. "Man ir vīrs Kari, dēls, kuram nu jau ir seši gadi, krustbērni, vīra radi Somijā un mani radinieki Latvijā. Tāpat mums ir arī mājdzīvnieks – kaķis Aku. Es gribētu teikt, ka man ir internacionāla ģimene, jo tā apvieno dažādas valstis, arī dažādas mentalitātes, un tas ļoti bagātina ne tikai mani, bet arī citus manas ģimenes locekļus," par savu ģimeni stāsta Ieva.

Pirmais kiosks – veiksmes sākums

Ieva stāsta, ka, pārceļoties uz Somiju, iesaistīšanās Kari ģimenes restorānu biznesā šķitusi loģiska. "Sākumā trīsarpus gadus strādāju restorānā pilsētā Turku, lai izprastu restorānu darbību. Pēc tā sekoja pāreja uz biroja darbu, kad tiku iecelta par mārketinga direktori. Tā kā pati esmu no Baltijas, loģisks likās solis izvēlēties mani kā cilvēku, kas Baltijas tirgū attīstītu ģimenes biznesu, atverot jaunus restorānus. Trīs gadus nostrādājot par mārketinga direktori, 2009. gadā kļuvu par Biznesa attīstības direktori Baltijas valstīs, savukārt kopš 2014. gada esmu Starptautiskā Biznesa attīstības un mārketinga direktore," par veiksmīgo iesaistīšanos biznesā stāsta Ieva.

Restorānu ķēde "Hesburger" ir Kari Salmelas ģimenes bizness, un to pirms 50 gadiem, 1966. gadā, aizsāka Ievas vīra vecāki, atverot grila kiosku Somijas pilsētā Naantali 1966. gadā. 1980. gadā tika atvērts pirmais restorāns ar nosaukumu "Hesburger". Tagad tas ir plaši zināms visā pasaulē.

Sieviete biznesā

Foto: Erja Lauren
Ieva Salmela šajā biznesā ir jau 12 gadus un visu šo gadu laikā viņai nav bijusi tāda pārliecība, ka šis darbs nebūtu domāts sievietei, nebūtu radīts viņai. "Ja tu esi gatava sevi visu izlikt spēlē, zini mērķus, uz kuriem tu ej, tad grūtību nav," ir pārliecināta uzņēmuma attīstības direktore. "Kā galveno plusu, strādājot ģimenes uzņēmumā, varu minēt lēmumu pieņemšanas kārtību – par aktualitātēm un svarīgiem biznesa lēmumiem mums ir iespēja izrunāties jebkurā laikā, tam nav nepieciešams noteikts darba laiks vai sapulce, kurā aktuālie jautājumi tiek apspriesti. Tādējādi lēmumus pieņemt ir daudz vienkāršāk un ātrāk. Protams, ka ģimenes biznesa attīstīšana, kurā tā izliec sevi visu, prasa papildus ieguldījumu laika ziņā, kā rezultātā darba dienas diezgan regulāri izvēršas garākas."

Ieva Salmela aptuveni divas reizes nedēļā ietur maltīti kādā no ātrās ēdināšanas restorāniem. Viņas iecienītākie ēdieni no sortimenta esot smūtiji, kas esot lielisks gardums starp ēdienreizēm, it īpaši vasarā. No burgeru un tortilju klāsta viņa ir iecienījusi siera burgeru, rudzu burgeru un sojas tortilju.

Bērnības atmiņas un saldējums "Vēsma"

Ieva Salmela ir īsta rīdziniece – Rīgā dzimusi, augusi un gājusi skolā. Viņa ir vienīgais bērns ģimenē, pabeigusi Natālijas Draudziņas ģimnāziju, savukārt paralēli skolas gaitām apmeklējusi Rīgas 3. mūzikas skolu, kur absolvējusi kora klasi, kā arī apguvusi klavieru spēlētprasmi.

Ieva atceras: "Bērnība pagāja aktīvi. Pēc stundām skolā gandrīz katru darba dienu devos uz mūzikas skolu, taču brīvajos brīžos ar kaimiņu bērniem un skolas bērniem gājām uz tuvākajiem parkiem spēlēties. Vasaras savukārt pavadīju pie vecvecākiem Valmierā.

Vēl tagad atceros savu mīļāko bērnības kārumu – saldējumu "Vēsma", kuru, nododot piena pudeles, varēja nopirkt par astoņām kapeikām. Saldējums joprojām ir viens no maniem iecienītākajiem kārumiem, ko pati taisu mājās savai ģimenei."

Rotu gatavošanas talants

Rotas Ievai Salmelai esot vienmēr patikušas un aizrāvušas. Pirms rotu izgatavošanas viņa aktīvi nodarbojusies ar cita veida rokdarbiem – kartiņu izgatavošanu. "Aptuveni pirms diviem gadiem mana draudzene no Anglijas atsūtīja divus žurnālus par rotu veidošanu. Sūtījumam klāt bija zīmīte, kurā bija rakstīts, ka man vienmēr padodas jauku lietu izgatavošana, tāpēc iespējams, arī šie žurnāli mani iedvesmos kam jaunam. Tā tas arī notika!" priecājas Ieva.

"Nu jau divus gadus aktīvi nodarbojos ar rotu izgatavošanu jeb, kā es to uzskatu, pasaules piepildīšanu ar krāsām, pērlēm, eleganci. Es priecājos, ka spēju izgatavot skaistas, ar mīlestību veidotas rotas, kas iepriecina ne tikai mani, bet arī citus, veido atmiņas, un vienkārši padara kāda dienu īpašu. Tāpat rotu izgatavošanā es rodu mieru pēc spraigas darba dienas, tāpēc uzskatu, ka ikvienai no mums ir jāatrod laiks saviem hobijiem, neskatoties uz saspringto ikdienu."

Skola graustu rajonā un iedvesmas mirkļi

Foto: Privātā arhīva foto

"Spēkus vislabāk es varu atgūt, dodoties pastaigā pa pilsētu ar savu ģimeni, vai pastaigās pie jūras. Mani ļoti iedvesmo mana ģimene, draugi, mans hobijs - rotu darināšana, kā arī atrašanās sabiedrībā. Es esmu sabiedriska un komunikabla, tāpēc komunikācija ar cilvēkiem man ir nepieciešama," par to, kur smeļ spēkus, stāsta Ieva. "Kā nozīmīgs manas iedvesmas avots jāmin mūsu uzņēmuma īstenotais labdarības projekts Bangladešā, kur pirms vairākiem gadiem uzcēlām skolu bērniem, kas nāk no Bangladešas graustu rajona. Braucieni uz Bangladešu, atbalsta sniegšana turienes bērniem, ieņem būtisku vietu manā personīgajā dzīvē, jo, redzot šo bērnu laimīgās sejas, es jūtos ļoti gandarīta un pacilāta."

Foto: Privātā arhīva foto

Viņa stāsta par to, kā projekts attīstījās: "2005. gadā restorānu tīkls uzsāka sadarbību ar organizāciju "Fida International" Bangladešas graustu rajonu attīstības projektā, kā rezultātā tika uzbūvēta "Dhaka" skola Bangladešas graustu bērniem. Skolas galvenais dibināšanas mērķis arī bija dot šiem bērniem iespēju iegūt izglītību, apgūt jaunas zināšanas, nevis augu dienu strādāt smagu, bērniem nepiemērotu darbu."

To bērnu dzīves, kuri mācās skolā, esot kardināli mainījušās - viņiem vairs neesot jāpavada garas darba dienas smagā darbā. Ja 2011. gadā savu izglītības ceļu uzsākuši 160 bērni, tad šobrīd skolā izglītību iegūst jau 400 bērnu.

Ja dzīvē gadās kādas grūtības, galvenais ir neapstāties, bet turpināt iet uz priekšu, uzskata Ieva Salmela. "Mums nav jādomā par to, ko padomās kāds cits, jo mums katram ir savs ceļš ejams, sava grāmata lasāma," viņa cenšas iedvesmot citas sievietes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!