Foto: AFP/Scanpix

Arvien vairāk uzbangojot kaislībām par un ap ASV prezidenta vēlēšanām, arī pie mums dzirdam Hilarijas Klintones vārdu, kura ir viena no pretendentiem uz ASV galvas krēslu. Tiesa, esam nedaudz dzirdējuši par viņu kā par bijušā valsts prezidenta kundzi, tomēr arī viņa pati vienmēr bjusi gudra un neparasta sieviete, kas nebaidās no smaga darba. Taču ir vēl daudz lietu, ko nezinām par šo "dzelzs sievieti". Ko par viņu runā un kas ir tās lietas, kas ar viņu saistās? To lasi turpinājumā.

Hilarija Daiena Rodema ir dzimusi 1947. gada 26. oktobrī un uzaugusi 24 kilometru attālumā no Čikāgas. Viņa bija vecākais bērns ģimenē un māsa diviem jaunākiem brāļiem.

Hilarija dzīves laikā radusi spēku kāpt pa karjeras kāpnēm un palīdzējusi to darīt arī vīram, piedodot nodevību un izdzīvojot vairākus skandālus. Jāatzīst, ka laikā, kad Klintonu ģimene par mājām sauca Balto namu, viņi piedzīvoja virkni krīzes situāciju – gan personīgajā, gan politiskajā jomā, kā rezultātā viņi allaž bija mediju nagos un tika uzraudzīti ar visai kritisku aci.

Bērnības sapnis kļūt par kosmonauti

Foto: AFP/Scanpix

Pusaudzes gados Hilarijai ļoti patikuši iedvesmojošu sieviešu stāsti. Māte viņai pastāstīja par Amēliju Erhartu – slavenāko sievieti aviācijā. Drīz pēc tam ziņās parādījās jaunumi par to, ka ir paredzēta misija līdz Mēnesim un tiek izveidota astronautu programma. Trīspadsmitgadīgā Hilarija uzrakstījusi Nacionālajai aeronautikas un kosmosa administrācijai (NASA) vēstuli ar jautājumu – kas viņai jāizdara, lai kļūtu par astronauti.

Protams, ka tajā laikā vēl nebija nevienas sievietes astronautes, un NASA atbildēja, ka tādas arī nebūšot, jo sievietes viņi nepieņem. Hilarija sabēdājusies, jo tā bijusi pirmā reize, kad viņa sapratusi, ka tā nebūs lieta, kuru var sasniegt ar smagu darbu. Taču, kā vēlāk minēja pati Hilarija, viņa sapratusi, ka viņai tāpat ir slikta redze, kā arī nav bijusi sevišķi laba fiziskā sagatavotība, tāpēc tāpat noteikti nekļūtu par pirmo astronauti. Tā nu viņa pievērsusies politikai.

No republikānes par demokrāti, karjeras veidošana un nedienas

Foto: AFP/Scanpix
Iespējams, tie, kuri ikdienā neseko demokrātiskās Hilarijas gaitām, nemaz nezinās, ka jaunības dienās Hilarija spēlēja pretējā komandā jeb bija pārliecināta republikāne, taču 1968. gadā pārgāja uz demokrātiskākiem uzskatiem.

Jāatzīst, ka Hilarija jaunības dienas nav pavadījusi, rokas klēpī salikusi, – viņa mācījās, studēja un jau koledžā aktīvi iesaistījās politiskajos pasākumos un vēlēšanās, kuras vainagojās ar izlaiduma klases prezidenta titulu 1969. gadā.

Pēc koledžas viņa sākusi studēt tieslietas Jēlas universitātē, kur satika arī savu nākamo vīru Bilu Klintonu. Pēc universitātes pabeigšanas 1973. gadā viņa apmeklējusi dažādus kursus, koncentrējoties uz veselības jautājumiem un bērniem. Tās bijušas arī tās lietas, kurās Hilarija izrādīja patiesu interesi, esot pirmā lēdija, vēlāk gan pievēršoties minimālās iztikas paaugstināšanai un sieviešu vienlīdzībai.

Darba un apņēmības pilnā Hilarija lika pasaulei sevi pamanīt. Panākumi karjerā, kuri mijās ar sabalansētu ģimenes dzīvi pēc apprecēšanās ar Bilu Klintonu. Tajā laikā viņa bija viena no Bila tuvākajiem padomdevējiem politiskajā karjerā, kas vainagojās ar Bila Klintona uzvaru vēlēšanās un prezidenta vietu.

Palīdzējusi vīram iegūt ASV "galvas" amatu, 2000. gadā Hilarija ieguva vietu ASV Senātā, kļūstot par pirmo prezidenta kundzi, kura tikusi šādā amatā. 2008. gadā cīņā par prezidenta krēslu Hilarija piekāpās Barakam Obamam, un kopš 2009. gada strādāja ASV valsts sekretārā amatā. Šobrīd Hilarija piedalās pati savā cīņā un vēlreiz pārbauda savus spēkus, mēģinot kļūt par nākamo ASV prezidenti.

Taču paralēli izaugsmei profesionālajā jomā Klintonu ģimene piedzīvojusi nevienu vien skandālu, kas skāruši gan ķildas par īpašumiem un finansu līdzekļu spekulācijām, gan e-pastu skandālie un, nedziestošām atmiņām par Bengāzī, kā arī nedienām privātajā dzīvē.

Bengāzī lieta un pēkšņās veselības problēmas

Foto: Valsts kanceleja

Kad 2012. gada 11. septembrī Lībijas pilsētā Bengāzī notika uzbrukums ar letālām sekām – ASV vēstnieks un vēl trīs diplomāti, kā arī vairāki vietējie iedzīvotāji gāja bojā, visi meklēja atbildes, un viens no galvenajiem jautājumiem, protams, bija – kuram par to būtu jāuzņemas atbildība? Tika secināts, ka notikuši neparedzami apstākļi, taču atbildību par to, ka tajā brīdī nebija lielāku drošības uzraudzīšanas pasākumu, uzņēmās Hilarija Klintone.

Kad bija noorganizēta publiskā uzstāšanās, kurā viņa runātu par šo notikumu un savu vainu šajā notikumā, viņa saslima ar vēdera vīrusu un uzstāšanās tika atcelta. Šķiet, veselības problēmas saasinājās, un, kad Hilarija noģība un guva smadzeņu satricinājumu, daudzi apšaubīja viņas, tā teikt, "izdevīgo" saslimšanas laiku un to ironiski nodēvēja par "Bengāzī vīrusu".

Pēc ilgstošās slimošanas 2013. gada 23. janvārī tika noorganizēta Klintones publiskā atvainošanās, kuras laika viņa izplūda asarās par zaudētajiem ASV diplomātiem. 2013. gada 1. februārī viņa atstāja savu amatu.

Bengāzī lieta arī tiek uzskatīta par vienu no visskaļākajiem skandāliem saistībā ar Hilariju Klintoni.

Skandāls Baltajā namā: vīra romāns

Foto: AP/Scanpix
Lai gan tauta vairāk par Moniku Levinsku uzzināja vien 1998. gadā, Baltā nama gaiteņos viņa un tā laika prezidents Bils Klintons bija viens no apspriestākajiem tematiem jau kādu laiku. Kā izrādās, prezidents un praktikante Monika bija ieskatījušies viens otrā, un, kad gaismas tika nodzēstas, Baltajā namā atdzīvojās īsta kaisle.

Kā savā grāmatā raksta Keita Andersena Brovere, kura lappusēs ietērpusi dažādus stāstus no Baltā nama, sākot no Kenedijiem līdz Obamām, ka, lai gan attiecības starp abiem sākotnēji bijušas noslēpums, to tomēr zinājuši daudzi darbinieki. Baumām izplatoties, par to sāka rakstīt arī prese un pēc tam, kad tas jau bija skandāls pasaules mērogā, Baltā nama telpās valdīja īpaši drūma noskaņa.

Atsaucoties uz autores teikto, 1998. gadā, kad skandāls bija sasniedzis virsotnes, Bils Klintons nakšņoja uz dīvāna trīs vai pat četrus mēnešus. Lai arī tas gads esot bijis īpaši smags kā Klintoniem, tā arī visiem darbiniekiem, tie, kas tur strādāja, atzina, ka Hilarija esot ārkārtīgi labi tikusi galā ar skandālu.

Par notikušo tautai speciālā intervijā atvainojās arī pats Bils Klintons, atzīstoties sakarā ar Moniku un uzņemoties pilnu vainu par notikušo, kā arī apzinoties, cik daudz cilvēku šis notikums ir sāpinājis. Tomēr Bils lūdza tautu pārāk daudz nepievērst uzmanību viņa privātajai dzīvei, skaidrojot, ka arī prezidentiem tāda ir vajadzīga.

Aptuveni pēc desmit gadiem Hilarija gan atzina, ka, par spīti visiem notikumiem, viņa nekad nav šaubījusies par Bila mīlestību pret viņu.

Taču vēl vēlāk Klintone intervijās teikusi, ka viņa savas emocijas par Moniku izlika grāmatā "Living History" un tagad par viņu vispār vairs nedomā. Viss, kas tika piedzīvots tajā laikā, Hilarijas vārdiem, ir veidojis viņu par tikai labāku cilvēku – tādu, kas daudz atvērtāks un vairāk spēj novērtēt lietas.

Jāpiebilst, ka šis nav vienīgais šāda tipa skandāls, kas saistās ar Bilu Klintonu. Precīzāk – vairākas sievietes sacījušas, ka Klintons viņas ir pavedinājis un savā veidā arī pazemojis. Skaļi izskanēja arī Polas Džonsas (Paula Jones) vārds, kad viņa iesūdzēja tiesā Klintonu par nepiedienīgu uzvedību un pavedināšanu. Lai gan Bils Klintons noliedz šādu faktu, viņš piekrita samaksāt sievietei kompensāciju par pāri darījumu, lai tikai izbeigtu tiesas procesu un varētu pievērsties savu pienākumu izpildei, nevis privātajiem skandāliem. Arī Hilarija noliedz vīra afēru, skaidrojot, ka tajā iztrūkst pierādījumu, taču Pola tik viegli padoties nevēlas. Tagad, kad Hilarija tiecas pēc prezidenta amata, Pola savu ne sevišķi labo viedokli par Klintonu ģimeni publicē medijos, aicinot cilvēkus nepalīdzēt Klintonu ģimenei atgriezties Baltajā namā.

Bioloģiskais Hilarijas meitas tēvs un romāns ar Joko Ono – politiķu baumas?

Foto: Reuters/Scanpix
Šķiet, ka ne tikai Bila Klintona dzīve ir afēru apvainojumos tīta, sava nasta jānes arī Hilarijai. Kā vēsta The Political Insider, cilvēku prātus nodarbina Hilarijas meitas Čelsijas vizuālā līdzība ar Vebsteru Habelu (Webster Hubbell), kurš ir arī viens no tiem cilvēkiem, kas Klintonu mājās atzīts par "savējo". Šīs tēmas fanāti gan izveidojuši ārkārtīgi uzskatāmas fotogrāfijas, kurās saskatāma sava veida līdzība starp abiem. Lai vai kā, par spīti daudzajiem "dzeltenajiem" avotiem, taisnību zina tikai viņi paši.

Tomēr jāpiebilst, ka viens no politiskās pasaules ieročiem ir baumas un sulīgas detaļas, kas var nomelnot otru un palīdzēt uzvarēt cīņā. Jāpiebilst, ka arī šī vēlēšanu kampaņa nav palikusi bez absurdām baumām – pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados Hilarijai esot bijis romāns ar japāņu dziedātāju Joko Ono, kura vairāk pazīstama kā pasaulslavenās britu grupas "The Beatles" dalībnieka Džona Lenona atraitne.

Lai vai kā, turpinoties vēlēšanām ASV, 68 gadus vecā Hilarija Klintone apņēmīgi turpina savu ceļu politiskajā karjerā. Vai viņai izdosies sasniegt savu mērķi un uzsākt jaunu nodaļu savā politiskajā karjerā, rādīs laiks.

Raksta tapšanā izmantota informācija no Businessinsider.com, History.com, Washingtonpost.com, Telegraph.co.uk, Biography.com, Dailymail.com

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!