Foto: Publicitātes foto

Ne tikai koķetērijas simbols, bet arī pašai savs žūrijas komisijas loceklis, tā par spoguli un tā nozīmi sievietes dzīvē saka Latvijas Radio žurnāliste Ilona Jahimoviča, kura kolekcionē miniatūrus spoguļus un vēl dažādus nieciņus, kas saistās ar lietām, kas parasti mēdz atrasties vietās, kur sievietes izvēlas spoguļoties – kārbiņas, atklātnītes, figūriņas.

Kopumā Ilonas kolekcijā ir ap 300 lietiņu ar senatnes elpu, no kurām aptuveni 100 ir spogulīši, ap 200 – atklātnītes un vēl citi nieciņi. Līdz pat maija beigām Ilonas kolekcionētos spoguļus var apskatīt izstādē "Spogulīt, spogulīt", kas pagājušās nedēļas nogalē atklāta Ogres Vēstures un mākslas muzejā.

Ilona spoguļu kolekciju veido jau aptuveni 20 gadus. Vaicāta, kā prātā ienākusi tāda ideja, viņa uzreiz atbild, ka augusi kolekcionāru ģimenē, arī vecāki vākuši dažādas senas lietas. "Domāju, ka man ir tāda neizārstējama kaite – kolekcionēšana," atzīstas žurnāliste.

Foto: Privātais arhīvs

Arī viņas vīrs ir aizrāvies ar kolekcionēšanu. Rīgā, Strēlnieku ielā 3, atrodas "Gludekļu muzejs", kurā, starp citu, pēc Ilonas teiktā, ieejas maksa ir brīva. Tur var aplūkot viņas vīra gludekļu kolekciju un vēl virkni dažādu priekšmetu, kas saistās ar veļas mazgāšanu, žāvēšanu un gludināšanu.

Ilonas spoguļu kolekcijai šī jau ir ceturtā izstāde, bet, kamēr tie gaida kārtējo izrādīšanos publiski, spoguļi, sapakoti vairākās kastēs, glabājas Ilonas ģimenes mājā.

Žurnāliste kolekcionē tikai tāda izmēra spoguļus, ko var ielikt rokassomiņā. Pamatā tie ir 19. gadsimta darbi, kas ir laiks, kad sievietes skaistuma novērtēšanai vēl nebija izdomātas pūdernīcas.

Ilona spoguļus iegādājas gan izsolēs, gan tirdziņos, piemēram, ceļojot pa citām valstīm. Katrai izstādei nāk klāt arvien jauni eksemplāri. Kādi tik nav spoguļi – iestrādāti lūpukrāsā, vēdeklī, tiem piemīt dažādas formas un katram sava greznība. Kā vienu no interesantākajiem modeļiem Ilona min spoguli – nazi. Viņa pieļauj, ka tādus, iespējams, savulaik izmantoja karstasinīgās spānietes vai itālietes, lai nepieciešamības gadījumā ne tikai ielūkotos tajos, bet varētu arī sevi aizstāvēt no negaidītiem pielūdzējiem.

"Ir tādi cilvēki, kas spogulī saskata kaut kā misticismu, pat baidās no tiem, bet manā skatījumā spogulis ir tas, kas spēj sievietē viest pašpārliecību par savu skaistumu. Tas ir ne tikai koķetērijas simbols, bet arī kā pašas personīgais žūrijas komisijas loceklis vai tiesnesis, kas liek mums saņemties. Paskatoties tajā, mums uzreiz gribas būt labākām, skaistākām," tā Ilona.

Izstādi iekārtojis mākslinieks Māris Ruskulis, tajā bez spoguļiem varēsi aplūkot arī dažādu laikmetu un stilu atklātnes, litogrāfijas un porcelāna figūriņas, kas rada mājīguma un sievišķības gaisotni.

Muzejs atrodas Brīvības ielā 15, Ogrē. Tas apmeklētājiem atvērts katru dienu, izņemot svētdienas un pirmdienas. Otrdien, ceturtdien, piektdien: no pulksten 10 līdz 17. Trešdien: no pulksten 10 līdz 18. Sestdien: no pulksten 12 līdz 16.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!