Foto: Reuters/Scanpix
Ja Eimijas Vainhausas dzīve nebūtu aprāvusies pāragri, dziedātāja šonedēļ svinētu savu 34. dzimšanas dienu. Bet arī līdz 27 gadu vecumam Eimija paspēja izdzīvot pat ļoti daudz sāpju un pārdzīvojumu vienam cilvēkam - narkotikas, postošas attiecības un cikliska mēģināšana savu dzīvi sakārtot, kas diemžēl neizdevās. Par lielisko talantu tumšo spēku ēnā turpinājumā.

Eimija piedzima Londonā, Anglijā, taksometra šofera vadītāja un farmaceites ģimenē. Jau no bērna kājas Eimija bija audzināta līdz ar mūzikas skaņām, konkrētāk – džezu. Tomēr 10 gadu vecumā, iespaidojoties no r&b un hip-hop aktualitātēm, viņa dibināja savu repa grupu "Sweet 'n Sour", kam gan ilgs mūžs nebija. 16 gadu vecumā, iedodot savu dziesmu izlasi tuvajam draugam Tailoram Džeimsam, viņas dziesmas nonāca līdz ierakstu kompānijai, kas meklēja džeza vokālistus.

Foto: Vida Press

Pirmo albumu ar nosaukumu "Frank" Eimija izdeva 2003. gadā, kas patiesībā guva salīdzinoši lielu atbalstu un popularitāti klausītāju vidū. Tomēr līdz ar slavas iemantošanu, Eimija aizguva arī ballīšu meitenes statusu. Jau no pašiem pirmsākumiem pasākumos un pat savos koncertos viņa ieradās manāmi iereibusi.

2006. gadā viņas menedžeri ieteica Eimijai beidzot doties uz rehabilitācijas centru, lai tiktu galā ar savu problēmu, tomēr tā vietā viņa atteicās no visiem palīgiem un notikušo aprakstīja otrā albuma "Back to Black" hītā "Rehab", kas izpelnījās slavu visā pasaulē.

Varētu teikt, ka 2008. gads bija Eimijas karjeras augstākais punkts, kad dziedātāja ieguva piecas "Grammy" balvas par savu hītu "Rehab".

Paņēmusi pauzīti no karjeras, 2010. gadā viņa mēģināja koncertēt un strādāt pie jauna albuma, kura ierakstu sesiju tomēr tā arī neuzsāka.

Gremdējošā mīla un citi romantiskie piedzīvojumi

Foto: Reuters/Scanpix

Ap laiku, kad Eimija izdeva savu pirmo albumu, viņa uzsāka attiecības arī ar savu mūzikas video asistentu Bleiku Fīlderu-Sivilu. Jāteic, ka viņu attiecības jau no pašiem pirmsākumiem nebija gludas – pāris vairākkārt pašķīrās un sagāja kopā. Publiskās vietās abi tika pieķerti skandalozos strīdos, bet divvientulībā viņu romantika koncentrējās ar narkotikām un alkoholu.

Foto: Reuters/Scanpix

Narkotikas, vairākkārtēja ārstēšanas un pāragrā nāve

Foto: Reuters/Scanpix

Eimijas karjerā netrūka mirkļu, kad apreibinošās vielas būtiski pabojāja viņas dzīvi. 2007. gada rudenī pēc vētrainas uzdzīves dziedātāja tika nogādāta slimnīcā pēc narkotiku un alkohola pārdozēšanas. Lai arī viņas koncerttūre Amerikā tika atcelta, jo dziedātājai noteikts strikts atlabšanas režīms, viņa tomēr devās Eiropas tūrē, pildot savu solījumu klausītājiem vismaz šajā okeāna pusē. Taču jau atrodoties Norvēģijā, viņa kopā ar savu vīru tika arestēta par narkotiku turēšanu.

Šis gads turpinājās nelabvēlīgā noskaņā, jo viņas vīrs tika arestēts par kādu kautiņu bārā, pēc kura viņš mēģinājis piekukuļot kādu liecinieku. Arī šis fakts ietekmēja Eimijas karjeru, jo koncerta laikā bija dzirdami nepatīkami uzsaucieni un koncerta pamešana. Pēc mēneša arī viņa tika ieslodzījuma gūstā par iejaukšanos vīra krimināllietā. Bleika nedienas tika atzītas par iemeslu koncertturnejas pārtraukšanai.

Arī 2008. gads nāca ar alkohola un narkotiku pārpilnību, arestiem, nepildītiem solījumiem. Populārajā Glastonberijas festivālā viņa pat iekaustīja kādu savu fanu, un arī pēc šī koncerta viņa devās uz rehabilitācijas centru.

Foto: AFP/Scanpix

Lai arī pēc viņas darbiem un uzvedības, iespējams, to nevarētu pateikt, Eimija bija dāsna ziedotāja, un daudz palīdzēja tiem, kam bija nepieciešama palīdzība. "Es ticu liktenim un es ticu, ka lietas notiek kāda iemesla dēļ, bet es neuzskatu, ka tas nozīmē – ir kāda augstāka vara. Es ticu karmai."
Foto: AFP/Scanpix
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!