Foto: Vera Kane

Identitāte, sievišķība un neaprakstāma enerģija – tas ir austrumu dejas pamats. Ja skatītājs, kas pirmo reizi uzlūko šo mākslas veidu, neredz atšķirību starp dažādiem tā virzieniem, tad jomas zinātājs pateiks, ka pastāv vairāk nekā 50 dažādu austrumu dejas veidu. Dejotāja, horeogrāfe un jaunā māmiņa Katerīna Šurajeva sarunā ar “Delfi Woman” pastāstīja par Latvijā vēl maz zināmo deju virzienu “Tribal Belly” un iemesliem, kāpēc sievietes ar to nodarbojas.

Foto: Aivars Slisans
Sākumā Katerīna jaunās kustības mācījās pati, izmantojot “Youtube” video materiālus. Vēlāk Holodova sagatavoja viņai solo priekšnesumu, kas saņēma ļoti daudz pozitīvu atsauksmju. “Cilvēki atnāca, runāja par to, kā viņiem patika, jautāja, kas tas par stilu, un stāstīja, ka manas uzstāšanās laikā viņiem esot pat uzmetusies zosāda,” atceras Katerīna.

Paralēli viņa nodarbojās gan ar jogu, gan sambu, gan baletu, gan džezu, gan izmēģināja citus dejas virzienus, bet par savu jaunā sieviete uzskatīja tikai šo dejas stilu. Kāpēc tā?

“Tā nav vienkārši deja, balstīta austrumu plastikas un cilšu kustību sajaukumā no pavisam dažādām pasaules daļām (“tribe” tulkojumā no angļu valodas nozīmē “cilts”), bet tā ir arī improvizācija, kas iekļauj arī dažādus mūsdienu virzienus, piemēram, hip hopu. “Tribal Belly” – tā ir gribasspēka izpausme un klasiska spēja uzturēt fizisko formu, tā ir brīvība, kas sākas iekšienē, īpaša filozofija, attieksme pret dzīvi. Šī virziena dejotāji ir viena kompānija, mēs savā starpā draudzējamies, tādēļ šajā sporta veidā un dejā nav sāncensības gara. Katrs organizē individuālu šovu un savu raksturu parāda dejā,” viņa skaidro.

Kā stāsta Katerīna, šis dejas stils nav tikai noslēpumains un skaists, tas ir arī ļoti noderīgs sievietēm. Pēc vairākiem treniņu mēnešiem sieviete ne tikai kļūs pašpārliecinātāka, atbrīvotāka un sievišķīgāka, bet arī ievērojami uzlabos savu veselību – pateicoties darbam vēdera daļā, menstruācijas kļūs vieglākas un normalizēsies hormonālais fons, kas ļauj stiprināt auglību, korsetes muskulatūra kļūs stingrāka un stabilizēsies mugura. Arī asins cirkulācija notiks intensīvāk, kā arī dejošana palīdzēs efektīvāk izvadīt sārņus no organisma. Vai ir vērts pieminēt arī stājas uzlabošanos un lielāku locītavu elastību?

Ja runājam par sievišķību, tad šī deja palīdz to saskatīt sevī un atklāt citiem, skaidro horeogrāfe.

Foto: Anatoly Antonov


Foto: Foto: Aivars Slišāns
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!