Foto: AP/Scanpix

Kritizēta, slavēta, pelta un pielūgta, Daniela Stīla ir viena no pazīstamākajām un pelnošākajām romānu autorēm mūsdienās. Stīlas sarakstītie romāni un to stilistika, šķiet, ir zināma teju katram. Tomēr, kas patiesībā slēpjas aiz vācu imigranta un portugāļu diplomāta ģimenē augušās rakstnieces rūpīgi uzturētā publiskā tēla? Turpinot Viņa.lv aizsākto rakstu sēriju par sievietēm, kuras vēsturē atstājušas spilgtu savas personības zīmogu, piedāvājam ieskatu Danielas Stīlas dzīves gājumā.

Daniela Fernandesa Dominika Šūleina – Stīla piedzima Ņujorkā 1947. gadā kā vienīgais bērns Normas de Komaras Stounas dos Reisas un Džona Šūleina – Stīla ģimenē. Danielas tēvs bija ebreju izcelsmes vācu imigrants, savukārt māte - Portugālē dzimusi diplomāta meita. Mazulīte tika audzināta stingrā katolicisma garā, kas jau agrā bērnībā ietekmēja Stīlas uzskatus par pasauli un sevi tajā – četru gadu vecumā Stīlu atvase paziņoja, ka vēlas kļūt par mūķeni.

Tiesa, pārsteigtā ģimene jau pavisam drīz varēja uzelpot – mazās Danielas intereses ātri mainījās, meitenītei ar entuziasmu atklājot pasauli un līdzcilvēku neparastās personības, kuras multikulturālās ģimenes mājoklī viesojās gana bieži.

Vasaras bērnībā Daniela pavadīja Francijā, uzturoties vietējo bagātnieku un sabiedrības krējuma kompānijās, kuru tikumus (un arī netikumus), mazā Daniela, gluži kā sūklis, vēroja un sevī uzsūca vecāku rīkotajās ballītēs un saviesīgajās vakariņās.

Sevī augošo tukšumu tolaik vēl jauniņā Daniela apņēmās aizpildīt, metoties mīlas dēkā. Vien 18 gadu vecumā Daniela ļāvās jūtu neprātam, iemīloties franču izcelsmes baņķierī, kuru, savukārt, valdzināja Danielas brīvības un radošuma gars.

Kad Danielai bija astoņi gadi, viņas vecāki izšķīrās, rūpes par meitu uzņemoties Džonam, kurš meitu audzināja, uzturoties gan Ņujorkā, gan Francijā. Savukārt savu māti meitene satika reti.

Tiecoties aizmukt no vilšanās par savu vecāku attiecībām, kas nebūt nesaskanēja ar katolicismam raksturīgajiem uzskatiem par pienākumu pret laulību, ko Daniela uztvēra kā absolūti svētu un nesalaužamu saikni, meitene mierinājumu meklēja literatūrā un dzejā, pamazām mainoties arī Danielas attieksmei pret lietu kārtību un cilvēku savstarpējām attiecībām. Savukārt pusaudzes vecumā Daniela pati sāka sacerēt pirmās vārsmas, interesei par fantāzijas uzburto vārdu pasauli arvien augot augumā un zināšanām tiekot padziļinātām studiju gados.

Neraugoties uz šaubām un neticību patiesai mīlestībai, ko Danielā sēja vecāku izjukusī laulība, topošā rakstniece vienlaikus alka pēc ģimenes siltuma un patiesas sapratnes. Kā vēlākajās intervijās atzina Stīla, sevī augošo tukšumu tolaik vēl jauniņā Daniela apņēmās aizpildīt, metoties mīlas dēkā. Vien 18 gadu vecumā Daniela ļāvās jūtu neprātam, iemīloties franču izcelsmes baņķierī, kuru, savukārt, valdzināja Danielas brīvības un radošuma gars.

Tiesa, kāzas nebūt neapslāpēja Danielas alkas pēc zināšanām un savu ambīciju realizēšanas – nu jau sievas godā, Stīla tik un tā turpināja apmeklēt universitāti, vēl nesasniegusi 19 gadu vecumu, uzrakstot arī pirmo manuskriptu.

Gadu vēlāk Danielas un viņas vīra Kloda ģimeni papildināja vēl kāds "projekts" – piedzima abu meitiņa Beatrise. Jāpiebilst, ka Daniela nebūt neplānoja atteikties no savas karjeras spodrināšanas, teicami savienojot mātes pienākumus ar profesionāliem izaicinājumiem sabiedrisko attiecību aģentūrā Supergirls, kurā Ņujorkā mītošā Stīla strādāja vairākus gadus.

Neraugoties uz Danielas apņēmību neatkārtot vecāku pieļautās kļūdas, arī Daniela tomēr nepiedzīvoja laimi savā pirmajā laulībā.

Tur tika pamanīts un pelnīti novērtēts Danielai piemītošais rakstnieces talants, un jau pavisam drīz Stīla uzrakstīja grāmatu, kas, pretēji reiz aizsāktajam manuskriptam, jau solīja autorei zināmus panākumus.

Neraugoties uz Danielas apņēmību neatkārtot vecāku pieļautās kļūdas, arī Daniela tomēr nepiedzīvoja laimi savā pirmajā laulībā. Pēc skandāliem, scēnām un arī pašķiršanās periodiem, kas parasti rezultējās ar kaislīgu izlīgšanu, lai jau pēc mirkļa apjaustu, ka abi tomēr nav piemēroti viens otram, Daniela un Klods izšķīrās. Savukārt 1972. gadā tika publicēta rakstnieces pirmā publiski atzītā novele Going home, kas aizsāka rakstniecei tik raksturīgo tematu sēriju, Stīlai savos darbos iekļaujot gan ģimenes problēmu risināšanu, gan cilvēcisko attiecību un mīlestības izaicinājumu atspoguļošanu.

Jāpiebilst, ka, vēl precējusies ar Klodu, Daniela pamanījās satikt savu nākamo vīru – Deniju, kuru pamanīja, veicot darba pienākumus cietumā un sagatavojot kādu interviju. "Sliktais" zēns un zināmais risks neprātīgi valdzināja reiz tik pareizo un priekšzīmīgo Danielu.Tomēr abu attiecības, kas vēlāk tika apliecinātas ar laulības saitēm, izira, Denijam pēc iznākšanas brīvībā ātri vien atgriežoties pie vecajiem niķiem, kas Danielai nebija pieņemami.

Danielas trešā laulība tik slēgta vien dienu pēc rakstnieces šķiršanās no Denija. Nu par Stīlas mīlestību bija kļuvis Viljams Džordžs Tots, kurš Stīlai dāvāja vēl vienu mazuli. Tiesa, arī šoreiz laulība cieta neveiksmi, jo, Danielai, strauji virzoties pa karjeras kāpnēm un iemantojot stabilas pozīcijas sabiedrības krējuma aprindās, Vils, kurš, turklāt, bija atkarīgs no narkotikām, palika iepakaļ sievas panākumiem un nespēja ar šo faktu sadzīvot. Jau pavisam drīz Daniela atkal attapās šķirtenes statusā.

Lieti netērējot laiku, Stīla savu laimi un dzīves līdzsvaru atkal rada ne tikai darbā, bet arī kaislībās. Neilgi pēc šķiršanās Daniela salaulājās ar savu ceturto vīru Džonu, kurš mīļotajai sievai dāvāja piecus bērnus un nebeidzamu atbalstu, kas Stīlai ļāva iekarot arvien jaunas panākumu virsotnes – tostarp, arī uzstādīt Ginesa rekordu kā veiksmīgākajai bestselleru autorei. Tiesa, arī šī laulība, tāpat kā nākamā ar uzņēmēju Tomasu Pērkinsu, tika šķirta.

Vils, kurš, turklāt, bija atkarīgs no narkotikām, palika iepakaļ sievas panākumiem un nespēja ar šo faktu sadzīvot. Jau pavisam drīz Daniela atkal attapās šķirtenes statusā.

Neraugoties uz profesionālajiem panākumiem, Stīla vienmēr krietni augstāk vērtēja savu ģimeni, tāpēc darbam veltīja naktis, guļot vidēji vien četras stundas un tomēr brīnumainā kārtā saglabājot nebeidzamu enerģijas līmeni un pārsteidzošu produktivitāti. Autores darbi auga kā sēnes pēc lietus, Stīlai iemantojot arvien lielāku slavu – Amerikas mājsaimnieces sev tik tuvās rakstnieces darbus burtiski apēda.

Neraugoties uz sabiedrības pieprasījumu pēc Stīlas darbiem un rakstnieces fanu ievērojamo skaitu, Stīlas romāni saņēma arī zināmu devu kritikas. Tie tika raksturoti kā "bezjēdzīgi, virspusēji un sevi atražojoši", taču Daniela "nemeta plinti krūmos" un kritiķiem atspēlējās, savos romānos apņēmīgi radot arvien komplicētākas sižeta līnijas, pārdomātākus varoņu tēlus un iekļaujot ne tikai traģiskus mīlas stāstus, bet arī sociāli nozīmīgas tēmas.

Turpinot savu uzvaras gājienu, Stīla ne tikai kopumā ir sarakstījusi vairāk nekā 100 romānu un arī bērnu grāmatu, bet arī tiek uzskatīta par vienu no populārākajām romānu rakstniecēm pasaulē kopumā. Viņas sarakstītās grāmatas pārdotas vairāk nekā 440 miljonos eksemplāru, kā arī autore ir nodibinājusi divus labdarības fondus, kas nodarbojas gan ar palīdzību bērniem, kuri cietuši no vardarbības un sirgst ar psiholoģiska rakstura problēmām, gan rūpējas par bezpajumtnieku dzīves apstākļu uzlabošanu.

Tāpat Stīla ir sarakstījusi arī vārdus dziesmām, kas iekļautas Francijā izdotos mūzikas albumos, ir autore starptautiski nominētu filmu scenārijiem, kas veidoti kā Stīlas romānu ekranizācijas, kā arī rakstniece veido interneta blogu, kurā atspoguļotas ne tikai Stīlas profesionālās gaitas un dzīves izaicinājumi, bet arī privātās dzīves aizkulises.

Vairāk par autores dzīves gājumu, tā veiksmēm un neveiksmēm, kā arī spilgtākajiem piedzīvojumiem un pārdzīvojumiem uzzināsi, skatoties biogrāfisko filmu par rakstnieces mūžu Cilvēkstāsti: Daniela Stīla kanālā STV Pirmā! 1. februārī pulksten 21.

Raksta tapšanā izmantota informācija no Daniellesteel.com, Imdb.com, Daniellesteel.net.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!