Foto: Reuters/Scanpix

Oskarotajai austrāliešu aktrisei un teātra režisorei Keitai Blanšetei ne tikai uz ekrāna, bet arī privātajā dzīvē netrūkst neparastu piedzīvojumu un atgadījumu. Piemēram, vai zināji, ka aktrise, kuras īstais vārds ir Katrīna Elise Blanšeta, savu mīļoto vīrieti un bērnu tēvu apprecēja vien pēc trīs nedēļas ilga pazīšanās? Vai to, ka viņa ir viena no tikai sešiem aktrisēm, kas par vienas lomas tēlošanu divās filmās nominēta Oskaram? Šoreiz rakstu sērijā "Sievietes vēsturē" piedāvājam ieskatu Austrālijā dzimušās aktrises dzīvē.

Keita Blanšeta ir dzimusi 1969. gada 14. maijā Melburnā, Austrālijā, kur arī apguvusi dramatiskā teātra aktrises profesiju. Kā intervijās apgalvo Keita, tieši bērnība mudinājusi viņu patverties pašas radītā sapņu un tēlu pasaulē, kas palīdzēja aizmirst sāpes pēc tēva nāves – Keitai esot vien 10 gadus vecai, no sirdstriekas 40 gadu vecumā mira viņas tēvs. Blanšetas māte pēc mīļotā nāves otrreiz vairs neapprecējās, uz dzīvi pie ģimenes pārcēlās Keitas vecmāmiņa, kura palīdzējusi meitenes un viņas brāļa, un māsas audzināšanā.

Iepazīstoties ar aktrises dzīves gājumu, jāmin, ka pusaudzes vecumā Blanšeta piedzīvoja šim laikam tik raksturīgo dumpiniecisko posmu, kurā pamanījās izmēģināt gan panku un gotu stilu, gan noskūt kailu galvu. Tāpat aktrise savulaik ģērbusies izteikti vīrišķīgā stilā, atsevišķas nianses savā tēlā saglabājot arī šodien. Jāpiezīmē, ka Blanšeta ir arī liela plastiskās ķirurģijas noliedzēja.

Kādā intervijā viņa atklājusi, ka, ja būtu centusies savu izskatu uzlabot ar mākslīgu iejaukšanos, viņas vīrs nekavējoties pieprasītu šķiršanos. Tāpat Blanšeta minējusi, ka par skaistu uzskata dabisku ķermeni un tā spēju piedzīvot dažādus vecuma posmus, izskatam laika gaitā mainoties.

1992. gadā absolvējot studijas un demonstrējot panākumus un nenoliedzamu talantu izvēlētajā jomā, Blanšeta ātri vien ieguva vadošās lomas Sidnejas Teātra kompānijā, par tām saņemot arī atzinīgas kritiķu atsauksmes.

Turpinot sevi pilnveidot, aktrise debitēja arī Amerikā, ātri vien piesaistot uzmanību Holivudā ar pārliecinošu tēlojumu filmā "Oscar and Lucinda". Savukārt 1998. gadā, iemiesojot Anglijas karalienes Elizabetes I tēlu filmā "Elizabeth", Blanšeta 29 gadu vecumā saņēma "Zelta globusa" balvu, kā arī tika nominēta "Oskara" balvai.

Jāatzīmē, ka Blanšeta ir vienīgā sieviete, kura jebkad nominēta "Oskara" balvai divreiz pēc kārtas par vienu un to pašu lomu, atveidojot to dažādās filmās. Īpašā loma bija jau minētais karalienes Elizabetes I tēls filmās "Elizabeth" un "Elizabeth: The Golden Age".

Turpmākajos gados filmu sarakstu, kurās aktrise piedalījusies, papildināja arī tādi kino darbi kā "The Talented Mr. Ripley", "The Gift", "Bandits", "The Shipping News", "Charlotte Gray" un citas filmas, Blanšetai sadarbojoties ar virkni vadošo Holivudas aktieru.

2001. gadā Blanšeta piedalījās leģendārajā filmu sērijā "The Lord of the Rings", tāpat aktrise fillmējusies skatītāju iemīļotajā filmu sērijā par Indiana Džonsa piedzīvojumiem – "Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull", kā arī leģendārā režisora Martina Skorsēzes kino darbā "The Aviator", kur par Ketrīnas Hepbērnas attēlošanu Blanšeta saņēma "Oskara" balvu kā labākā otrā plāna aktrise.

Jāpiezīmē, ka lomu filmā "The Lord of the Rings" Blanšeta sākotnēji pieņēma vien tāpēc, ka vēlējās piepildīt samērā dīvainu sapni – uzzināt, kā viņa izskatās ar elfiem raksturīgajām spicajām ausīm.

Turpinot gūt vērā ņemamus panākumus un apbalvojumus kino jomā, 2007. gadā Blanšeta tika iekļauta žurnāla "Time" veidotajā "100 pasaules ietekmīgāko cilvēku sarakstā". Tāpat aktrise filmējusies tādās filmās kā "I'm not there", "Babel", "Notes on a Scandal", "The Curious Case of Benjamin Button" un "Blue Jasmine", par ko Blanšeta saņēma savu trešo "Zelta globusu", trešo BAFTA balvu un otro Amerikas Kinoakadēmijas balvu, un virknē citu atzītu filmu.

Pērn aktrise par dalību atzinīgi vērtētajā filmā "Carol", kurā Blanšeta tēloja garlaicības māktu mājsaimnieci, kura iemīlas vietējā veikala pārdevējā, saņēma kārtējās "Zelta globusa" un arī "Oskara" balvas nominācijas. Jāpiebilst, ka arī pati aktrise ir baudījusi romantiskas attiecības ar sievietēm. Šo faktu Blanšeta atklājusi vairākās intervijās, tiesa, neieslīgstot dziļākās detaļās par gūto pieredzi.

Tāpat aktrise pazīstama arī ar saviem liberālajiem uzskatiem un iestāšanos par sieviešu tiesībām. Uzsverot, ka pasaule ir nogurusi no kanoniskā skaistuma, Blanšeta paudusi vēlmi kino pasaulē biežāk ieraudzīt sieviešu dažādību, aktrisēm iemiesojot neskaitāmus tēlus un atkāpjoties no sabiedrībā radītajiem stereotipiem par sievietes izskatu, sūtību un spējām.

Līdztekus profesionālajiem panākumiem, Blanšeta bauda laimi arī privātajā dzīvē. Laulībā ar scenāriju autoru un dramaturgu Endrjū Eptonu aktrises ģimenē dzimuši trīs dēli, no kuriem jaunākajam šobrīd ir astoņi gadi. Tāpat pāris, kas iepazinās un apprecējās 1997. gadā, pērn adoptējis meitiņu Edīti.

Zīmīgi, ka iepazīšanās mirklī, pārim tiekoties filmēšanas laukumā, abi neizjuta ne mazākās savstarpējās simpātijas. Keitai Endrjū šķita uzpūtīgs, savukārt viņam sava nākotnes sieva – garlaicīga malā stāvētāja. Taču, tiekoties kādā pokera vakarā un pavadot nakti kopā, pāris acumirklī šķīla īstas dzirksteles, trīs nedēļas vēlāk apprecoties steidzīgā laulību ceremonijā, mirkli pirms Keitas došanās uz Angliju, kur viņa filmējās karalienes Elizabetes lomai.

Saistībā ar Blanšetas kāzām jāmin kāds interesants fakts: kādā intervijā aktrise atklājusi, ka no kāzu dienas viņai nav nevienas fotogrāfijas. Jaunības bohēmā par to nav ticis domāts, savukārt nu aktrise to nožēlojot. Bet, atminoties bildinājumu, Blanšeta atklājusi, ka viņas vīrs aktrisi lūdzis kļūt par savu sievu īpaši nepiemērotā brīdī – pēc vakariņām, kurās Blanšeta pamatīgi pārvērtējusi savas kulinārās spējas, vēloties iepriecināt Endrjū un rezultātā radot īpaši nebaudāmu maltīti.

Vairāk par šiem un arī citiem Blanšetas dzīves faktiem uzzini pirmdien, 4. aprīlī, skatoties "STV Pirmā!" filmu "Cilvēkstāsti: Keita Blanšeta"!


Raksta tapšanā izmantota informācija no Imdb.com, Biography.com, Inquisitr.com un Usmagazine.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!