Foto: Privātais arhīvs

Mirdzums acīs, saule matos, smaids sejā – brīžiem šķiet, ka izskatīties tik labi ir pat nepieklājīgi! Lai noskaidrotu, kāda ir vairākkārtējās skaistumkonkursu dalībnieces un laureātes Santas Seržantes ikdiena, viņai, neraugoties uz salīdzinoši nelielo gadu skaitu, veiksmīgi nesot Latvijas vārdu pasaulē, portāls Intensa.Pro neilgi pirms Santas došanās uz kārtējo skaistumkonkursu "Miss European Tourism & World Bikini Model 2015", aicināja jauno sievieti uz sarunu.

Pirmajā skaistumkonkursā Santa piedalījās neilgi pēc vidusskolas beigšanas, 2012. gadā startējot konkursā "Mis un Misters Rēzekne", kurā plūkti pirmie uzvaras lauri un gūtas pamatzināšanas un iemaņas, kas nepieciešamas, piedaloties skaistumkonkursos un prezentējot tajos sevis pārstāvēto valsti.

"Zināju, ka uzvara šai konkursā paredz tālāku dalību jau starptautiska mēroga pasākumā. Divas nedēļas pēc starta Rēzeknē devos uz savu pirmo starptautisko skaistumkonkursu Ķīnā, kas saucās "Miss All Nations 2012". Šajā konkursā 48 skaistuļu konkurencē iekļuvu labāko astotniekā. Un, šķiet, tas bija tas brīdis, kad man sāka rasties "atkarība" no šīs skaistumkonkursu burvības.

Nākamais skaistumkonkurss "Miss Tourism International 2013/2014 " notika Malaizijā, kur es ieguvu titulu "Best in evening gown". Šajā konkursā bija 60 dažādu valstu pārstāves. Konkurss ilga gandrīz mēnesi, tostarp arī Ziemassvētki tika pavadīti Malaizijā, un konkursa fināls norisinājās Vecgada vakarā. Malaizijā tas ir liels, ikgadējs notikums - Vecgada vakarā visi televīzijā skatās šī konkursa fināla šovu," atminas Santa.

Šogad skaistumkaraliene ir pabijusi Libānā, kur piedalījos konkursā "World Next Top Model", iekļūstot 18 labāko dalībnieču iekļuvu vidū. Savukārt drīzumā Santa piedalīsies skaistumkonkursos Maltā un Dienvidāfrikas Republikā.

Kā atzīst jauniete, katram konkursam ir savas prasības un savi kritēriji, kas parasti ir norādīti nolikumā. Taču, kā liecina gūtā pieredze, nekad tomēr nevar zināt, kādi būs faktori, kas noteiks uzvarētāju, un cik tie būs objektīvi. "Teorētiski labāk būtu sevišķi daudz nesatraukties par gatavošanos un visām prasībām, lai vēlāk nebūtu žēl ieguldītā darba un laika, tomēr es tā diemžēl nemāku un vienmēr visu cenšos izdarīt maksimāli labi, cerot, ka tam visam klāt vēl nāks veiksme un tas viss kopā būs mana panākumu atslēga," atklāj Santa.

Kā atzīst konkursu dalībniece, dalība tajos ir ievērojami mainījusi Santas skatījumu uz dzīvi un viedokli par cilvēkiem un viņu uzvedību: "Konkursos vienmēr ir ļoti saspringts grafiks, maz miega, jo agri jāceļas, lai sapostos un dotos ceļā uz šoviem, ekskursijām, labdarības kampaņām, fotosesijām, reklāmām vai kur citur, un tas viss parasti ilgst līdz vēlai naktij. Tas ir ļoti nogurdinoši gan fiziski, gan morāli, un tad dažkārt parādās arī īstais meiteņu raksturs."

Taujāta par domām, kas virmo Santas prātā, sievietei izejot uz skatuves, viņa atzīst, ka uztraukums lielā mērā atkarīgs no tā, cik labi Santa jūtas sagatavojusies konkrētajam iznācienam un konkursam kopumā. Tiesa, nereti gadās arī otrādi. "Ir bijis tā, ka aizskatuvē vēl ir tik daudz darāmā, bet jau jāskrien uz skatuves, un tad uztraukumam nemaz nav laika - ir tikai konstruktīvi jādomā, lai visu izdarītu un būtu savā vietā laicīgi," atklāj skaistumkonkursu dalībniece.

Paralēli dalībai konkursos Santa aizraujas arī ar savu talantu izkopšanu un vaļaspriekiem – dziedāšanu un dejošanu. Kā izrādās, apgūti ir visdažādākie dejas stili – gan populārās breakdance dejas, gan tautas dejas, kā arī salsa. Tāpat Santa ir absolvējusi arī mūzikas skolas sakaofona klasi, startējot vairākos saksafonistu konkursos.

Jāpiebilst, ka pieredzi Santa guvusi, arī piedaloties dažādos reklāmas projektos, video raidījumos un filmās. Tiesa, ar šīm jomām sieviete savu dzīvi saistīt vismaz pagaidām neplāno. "Nenoliegšu, ka man patīk atrasties gan fotokameras, gan videokameras priekšā, taču par aktrisi kļūt domas gan man nav bijis. Vienmēr biju sapņojusi kļūt par dziedātāju, bet par aktrisi gan ne. Taču arī par dalību skaistumkonkursos es nekad pirms tam netiku sapņojusi, tādēļ, kas to lai zina, kā dzīve pavēršas!" smejas Santa.

Vaicāta par attieksmi pret modes industriju, kas ir cieši saistīta ar skaistumkonkursu pasauli, Santa atzīst, ka šīs jomas patiesi iet roku rokā.

"Uzskatu, ka sekot modei kaut kādā mērā vajadzētu katrai sievietei, taču ar noteikumu, ka viņa starp visiem modes jaunumiem nepazaudē savu unikālo stilu, kas atbilst viņas raksturam. Man pašai patīk sekot jaunumiem modes industrijā, papētīt tērpus no jaunākajām modes skatēm un iedvesmoties no tiem, taču es ne vienmēr tos ieviešu savā garderobē, jo vienmēr jāapsver tas, vai tie piestāv ķermeņa uzbūvei, ieteicamajai krāsu tonalitātei ikdienas tēlā un citiem svarīgiem faktoriem, kas ietekmē kopskatu. Man patīk, ja varu mākslinieciski izpausties ar savu apģērbu un izvēlētajiem aksesuāriem, kas gan nebūt nenozīmē, ka mans apģērbs vienmēr ir košs un izlecošs vai uzkrītošs. Es vienmēr cenšos veidot harmoniskas kombinācijas, kam tomēr piemīt arī kāda "odziņa"," stāsta Santa.

Viena no skaistumkonkursu dalībniecei raksturīgākajām izskata iezīmēm ir garie mati, ar kuriem Santa lepojas, kā pati saka, labo gēnu dēļ. Tiesa, liela uzmanība tiek pievērsta arī kvalitatīvai matu kosmētikai un rūpīgai to kopšanai.

"Tiklīdz sāku lietot dabīgu matu kosmētiku, atsākt lietot parastus matu kopšanas produktus, kas pilni spēcīgām ķīmiskām vielām, nemaz nebija iespējams - mati uzreiz kļuva cieti un tā vien "prasīja" atpakaļ eko šampūnu un kondicionieri. Viena no svarīgākajām lietām, lai izaudzētu garus un veselīgus matus, ir regulāra matu galiņu apgriešana. Es pati to cenšos darīt reizi divos mēnešos. Matu galiņus vienmēr līdzinu, griežot ar karstajām šķērēm, un rezultāts tiešām ir redzams.

Svarīgi, lai mati ir veseli, citādāk, nogriežot par maz, tie tik un tā aplūzīs tādā garumā, kādā tie ir sabojājušies. Nedrīkst aizmirst arī par matu papildus barošanu - ik pa laikam ielieku matos kādu eļļu un turu to matos visu nakti. Visiedarbīgākā, manuprāt, ir parastā diždadžu eļļa, taču, pārmaiņas pēc, var lietot arī citas barojošas eļļas. Mati uzreiz kļūs daudz dzīvīgāki un skaistāki!" iesaka Santa.

Jāpiebilst, ka jaunietei, gluži kā vairumam sieviešu, izvēloties skaistumkopšanas produktus, piemīt arī dažas vājības. Ikdienas skaistumkopšanas produktu arsenāla obligāta sastāvdaļa ir skropstu tuša un lūpu krāsa. Tāpat līdzi tiek nēsātas ādas spīdumu matējošas un taukainību mazinošas salvetes.

Vaicāta par savu reakciju, sastopoties ar negatīviem komentāriem par dalību konkursos, Santa atzīst, ka tiešā veidā nav saņēmusi nevienu komentāru un, ja kaut kas ir teikts aiz muguras, tad lai tur šīs piezīmes arī paliek.

"Es pati sevi nebūt neuzskatu par skaistāko un labāko, lieliski apzinos savas vājās puses. Tie, kas mani pazīst, zina to, ka man piemīt diezgan liela paškritika, reizēm pat pārāk liela. Taču, to vien darot, kā uztraucoties par to, vai esmu piemērota un gana laba, varu palaist garām visu dzīves sniegto jautrību, tādēļ šajā gadījumā vajag mazāk prātot un vairāk darīt.

Uzskatu, ka sievietes veiksme un panākumi ir atkarīgi no viņas apņēmības un mērķtiecības. Ir daudz jāstrādā ar sevi, un tas nav nekāds noslēpums. Iemesls, kādēļ katra tomēr nekļūst par skaistumkaralieni, manuprāt, ir tieši apņēmības trūkums, jo, ja kaut ko patiešām ļoti vēlas, parasti, to arī izdodas sasniegt!" ir pārliecināta Santa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!