Foto: Matīss Markovskis
Līdz nedēļas izskaņai – 21. novembrim mākslas galerijā "Putti" aplūkojama Dānijā dzīvojošās latviešu mākslinieces Ievas Blūmas melnbalto gleznu un zīmējumu personālizstāde "Maģiskais ceļojums starp sapņiem un realitāti". Tā tapusi, iedvesmojoties ne tikai no mākslinieces dzīves notikumiem, zemapziņas spēlēm un nebeidzamajām pasaules redzējuma variācijām, bet arī Ievas tikšanās ar leģendāro kino ikonu un fotogrāfi Džesiku Langi.

Kā atklāj Ieva, plānotās desmit minūšu ilgās sarunas vietā māksliniece ar aktrisi, kuras talantam, profesionālajai un personiskajai izaugsmei, kā arī dzīves svarīgākajiem pagrieziena punktiem sekojusi jau neskaitāmus gadus, ar Langi runāja krietni ilgāk. Taujāta, kā māksliniecei tas izdevies, neraugoties uz Langes distancētību un aktrisei tik raksturīgo noslēpumainības plīvuru, Ieva atbild, ka šķietami profesionālā intervija Dānijas žurnālam "Māksla", gluži nemanot, pārtapusi emocionālā, sievišķīgi patiesā un sirsnīgā sarunā, laikam liekot apstāties.

"Džesika Lange ir fascinējusi mani kā aktrise jau kopš maniem pusaudzes gadiem ar savu unikālo talantu, drosmi un daudzveidību. Esmu redzējusi visas viņas filmas, teātra izrādes un pēdējo četru gadu laikā esmu bijusi sajūsmā par viņas karjeras renesansi. Daudzi nenojauš, ka Lange ir arī lieliska fotogrāfe. Tas patiešām bija neparasti – tikties un radīt šo unikālo, intelektuālo un emocionālo sarunu par mākslu ar šo neparasti talantīgo sievieti," medijiem atzinusi māksliniece.

Savukārt pati Ieva jau 18 gadus nes Latvijas vārdu pasaulē, par ko liecina mākslinieces personālizstādes Kopenhāgenā, Romā, Ņujorkā, Rīgā, Londonā, Stokholmā. Pēdējo reizi mākslinieces gleznas Latvijā bijušas aplūkojamas personālizstādē Agijas Sūnas galerijā 2010. gadā, tāpēc viesošanās Latvijā ar jaunāko kolekciju vērtējams kā zīmīga atgriešanās. Tiesa, izstāde galerijā "Putti" ir vien pirmais pieturas punkts gleznu ceļojumā apkārt pasaulei.

Mākslinieces darbos un arī pašas Ievas klātbūtnē jaušamas nebeidzamas kontrastu spēles. Apziņa un zemapziņa, sievišķais un vīrišķais, civilizācijas spēks pret dabas varenību, brīvība un tās apspiešana, radīšana un sagraušana, līdzsvars un tā zaudēšana, ļaujoties haosa valdzinājumam.

"Radot bildes man patīk atslēgties no reālās pasaules, cilvēkiem un notikumiem un doties "vizuālajā kosmosā", uzņemt kontaktu ar visumu, kurā izjūtu maģisku mijiedarbību, kas izpaužas, radot gleznas manā vizuālajā fantāzijā un ceļojumā starp apziņu un zemapziņu. Mans gleznu radīšanas process arī ir instinktīvs, intensīvs "šeit un tagad", vienlaicīgi ieejot tādā kā meditatīvā stadijā. Pēdējo gadu laikā esmu izgājusi cauri periodam, kurā sabrūk nostiprinātais dzīves fundaments un jāpiedalās kara kauju cīņās, attopoties drupās, un tad atkal ir jāatdzimst no jauna, jāuzceļ pils un jāiededz gaisma tumsā, pēc iespējas gaišāku un aizraujošāku jaunu ceļu radot," savu jaunāko gleznu kolekciju raksturojusi Ieva.

"Vai ticat sapņiem? Manuprāt, tajos redzama visa mūsu ikdienas realitāte. Zemapziņas spēlēs reizēm varam dzirdēt krietni vairāk nekā nojaustu, ļaujoties prāta ikdienišķajai tieksmei pēc racionalitātes. Tā ir burvība."

Izmanto iespēju ielūkoties Ievas izstādē, iepazīstot darbu stāstus, to noskaņu un iedvesmas avotus!

Mākslinieces interviju ar Džesiku Langi iespējams lasīt šeit, savukārt vairāk informācijas par Ievas profesionālo darbību un biogrāfiju uzzināsi mākslinieces mājas lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!