Foto: PantherMedia/Scanpix

Šķiet, ka pūtītes, pinnes un citi nepatīkami izsitumi uz sejas ādas ir raksturīgi meitenēm pusaudžu vecumā. Taču tā nebūt nav, jo līdzīgas ādas problēmas itin viegli var piemeklēt arī sievieti brieduma gados. Tu vari kontrolēt savu ādas stāvokli, ja zini piņņu rašanās cēloni - lai noskaidrotu, kādēļ sievietēm pēc 25 gadiem rodas ādas iekaisumi un kā tos novērst, iepazīsties ar portāla glamour.com sagatavoto informāciju.

Hormonālie līdzekļi

Aknes rašanos var izraisīt kontracepcijas tablešu lietošana. Precīzāk sakot, kamēr zāles tiek lietotas, piņņu nav, taču tās parādās brīdī, kad pārtrauc to darīt, jo šajā brīdī hormonu svārstību dēļ tavs organisms ir vieglāk ievainojams.

Stress

Iekaisumu rašanos rosina arī kortizols jeb tā sauktais stresa hormons - kad tavā dzīvē kaut kas nenotiek tā, kā vajadzētu vai gribētos, seja ir tā, kas tev par to paziņo.

Ja vēlies, lai tava āda ir tīra un vesela, iemācies neuztraukties par lietām ko nevari mainīt - katru nakti guli septiņas, astoņas stundas, savukārt dienas laikā centies saglabāt mieru pat trauksmainos apstākļos.

Lai labi gulētu un uzlabotu savas ādas stāvokli, regulāri trenējies - fiziska slodze paātrina asins piegādi ādai un samazina kortizola līmeni organismā.

Uzturs

Mūsu ādas stāvokli ļoti ietekmē ikdienā uzņemtā pārtika. Piemēram, pumpas var rasties, ja lieto ēdienus, kuros ir ļoti daudz ogļhidrātu vai cukura. Dažiem cilvēkiem ādas problēmas var rasties arī no piena produktiem.

Apsārtusi āda liecina par iekaisumiem organismā, tāpēc seko līdzi tam, ko ēd, un vēro, kā lietotie produkti atsaucas uz tavu ādu. Pamaini savu uzturu, jo tas var būt visefektīvākais līdzeklis, lai atbrīvotos no ādas problēmām. Izvairies no cukura, piena produktu un maizes lietošanas uzturā.

Protams, ādas stāvoklis neuzlabosies uzreiz, bet pāris nedēļu laikā vajadzētu parādīties pirmajiem rezultātiem.

Kopšanas līdzekļi

Aknes veidošanos var izsaukt arī nepareizu sejas krēmu, tīrīšanas līdzekļu un citu kosmētikas produktu lietošana. Piemēram, bagātīgi sejas mitrinātāji var aizprostot poras, rezultātā saasinot ādas stāvokli un veicinot piņņu rašanos.

Lai tā nenotiktu, izmanto sejas kopšanai produktus, kuri nevar aizprostot poras un nesatur sastāvdaļas, kuri var radīt pinnes, piemēram, šī vai kakao sviestu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!