Foto: Shutterstock

Neraugoties uz samērā mainīgajiem laikapstākļiem, pirmo iedegumu ir iespējams gūt jau tagad. Turklāt saule ir gana spēcīga, lai tas veidotos ātri un būtu noturīgs, ja vien nepārspīlēsi ar sauļošanās ilgumu, ādai vienkārši apdegot un vēlāk noloboties.

Lai pastiprinātu iedeguma toni un veicinātu pēc iespējas ilgāku tā saglabāšanos, sauļošanos ne tikai vērts uzsākt pakāpeniski, tā izveidojot pamatu, kas ādai ļaus pakāpeniski kļūt arvien brūnākai, bet arī ievērot pāris noderīgu knifiņu tumšāka un noturīgāka iedeguma gūšanai.

Šai sakarā piedāvājam speciālistu apkopotus padomus, ko apkopojis portāls totalbeauty.com. Uzzini visu par produktiem, kas ļaus tev lepoties ar zeltainu iedegumu, viltībām, kā nosauļoties ātrāk, kā arī vielām, kas organismam nepieciešamas, lai gozēšanās saulītē sniegtu cerētos rezultātus, izpaliekot nepareizas sauļošanās nodarītam kaitējumam.

Cel galdā ne tikai burkānus! Ko ēst iedeguma pastiprināšanai?

Foto: Shutterstock

Kā zināms, iedeguma toni izteiksmīgāku padara ne tikai sauļošanās kosmētika, kam nereti pievienoti bronzeri ātrākai tumša ādas toņa iegūšanai, bet arī produkti, ko vari iekļaut savā ēdienkartē.

Bez visiem tik labi zināmajiem burkāniem tumšāku iedegumu tev sniegs arī it visi dzeltenas, sarkanas un oranžas krāsas augļi un dārzeņi – tai skaitā paprika, aprikozes, ķirbji, tomāti, saldie kartupeļi un melones, nodrošinot zeltaini brūnas ādas krāsas iegūšanu ātrākā laikā, iedegumam arī veidojoties noturīgākam.

Tā iemesls ir šajos augļos un dārzeņos esošais betakarotīns, kas tāpat ir atrodamos arī zaļumos, piemēram, dažādos salātos un kāpostos, veicinot ādas pigmenta veidošanos.

Jāpiezīmē, ka minētos produktus nebūt nav nepieciešams ēst milzu apmēros, pietiks, ja apēdīsi nelielas to porcijas piecreiz dienā gan svaigā, gan termiski apstrādātā veidā, tā uzņemot betakarotīnu dabiskā veidā un nodrošinot efektīvāku tā uzsūkšanos organismā, salīdzinot ar uztura bagātinātāju formā pieejamo betakarotīnu, kas ne vienmēr sniedz vajadzīgo efektu.

Ilgākai iedeguma saglabāšanai ēd produktus, kuru sastāvā ir tirozīns

Foto: Shutterstock

Tirozīns ir ir dzīvo organismu aminoskābe, kas aktīvi piedalās iedeguma hormona melanīna izstrādē un attiecīgi ir vitāli nepieciešama ne tikai iedeguma veidošanās procesā, bet arī nodrošina ilgstošu tā saglabāšanos.

Tādējādi, lai nodrošinātu pēc iespējas aktīvāku melanīna izstrādāšanos organismā, iekļauj savā uzturā ar tirozīnu bagātus produktus – putnu gaļu, jūras veltes (jo īpaši – lasi), sojas un piena produktus, olu baltumus, kā arī dažādus riekstus!

Jāpiebilst, ka minētie produkti satur arī riboflavīnu, kas plašāk pazīstams kā vitamīns B12, un arī nodrošina aktīvāku melanīna izstrādes procesu, tā ļaujot iedegumam saglabāties ilgāk.

Sauļošanās viltības ātram un tumšam iedegumam

Iespējams, esi prātojusi, kāpēc, sauļojoties pie jūras, iedegums vienmēr veidojas spēcīgāks? Tā iemesls ir gluži vienkāršs – jūras ūdenī esošais sāls satur vērtīgus mikroelementus, kas pastiprina melanīna veidošanos, kā arī, ādai nožūstot, veido uz tās plānu sāls kārtiņu, kas atstaro sauli, tā pastiprinot tās intensitāti.

Tāpēc, ja vēlies iedegumu gūt ātrāk un pēc iespējas tumšāku, kamēr vēl ir par aukstu, lai peldētos, sauļojies, laiku pa laikam vienkārši samitrinot ādu ar pudelē iepildītu jūras ūdeni!

Jāpiebilst, kā pārtikā lietojamais sāls šai gadījumā gan nederēs – tā sastāvā nav jau minēto mikroelementu, kas aktivizē melanīna izstrādāšanos.

Tāpat iedegumu ātrāk izdosies gūt tad, ja gulēsi uz tumšas krāsas dvieļa vai palaga, atrodoties netālu no ūdens, kas atstaro saules gaismu.

Visticamāk, šo paņēmienu jau esi pārbaudījusi uz savas ādas pat gluži neapzināti - mērcējot pēdas piemājas baseinā vai arī sauļojoties uz ūdenī peldoša piepūšamā matrača, ķermenis kļūst brūnāks krietni ātrāk, vai ne?

Ja vēlies iegūt pēc iespējas vienmērīgāku iedegumu, sauļošanas laikā nodarbojies ar fiziskām aktivitātēm! Skrien, spēlē volejbolu, nodarbojies ar jogu vai peldies! Tā ādas tonis visur būs vienmērīgs, saulei uz ķermeņa krītot no dažādiem leņķiem. Turklāt fiziskās aktivitātes paātrina asinsriti, ādai attiecīgi uzsilstot un iedegot ātrāk.

Protams, rezumējot iepriekš minētos ieteikumus, jāuzsver, ka, uzsākot sauļošanās sezonu, vitāli svarīgi ir nepārspīlēt ar sauļošanās ilgumu, kā arī parūpēties par ādas tipam piemērotu aizsarglīdzekļu lietošanu, lai pasargātu ādu no kaitīgā UV starojuma un priekšlaicīgas novecošanās, kā arī ļaundabīgu audzēju veidošanās riska.

Vairāk par pareizu saules aizsargkrēmu izvēli lasi šeit, kā arī iepazīsties ar dermatologu ieteikumiem, kā mājas apstākļos pārbaudīt savas ādas stāvokli un piefiksēt pirmās ādas vēža pazīmes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!