Stiliste Vinita no “Birutas salona” atkal ķērusies pie atbilžu sagatavošanas mūsu lasītājiem. Šoreiz uzzināsiet par celulītu, sauļošanos solārijos, pumpiņām (melnajām un baltajām), nagu un matu kopšanas līdzekļiem, sausas ādas problēmām. Ir arī atbilde kādā stila jautājumā. Pārējas atbildes – citreiz.
Karstajā vasaras saulē kļuvuši sausi mati, zaudējuši krāsu – nāciet pie friziera! Pēc vasaras festivāliem un izklaidēm cietusi sejas āda, saulē apdedzis deguns – kosmetologs Jūs gaida! Gribat pārsteigt draugus jaunajā mācību gadā – stilisti sniegs bezmaksas konsultāciju par griezumiem, frizūrām, make up, krāsām. Kompjūtertests. Gaidīsim Jūs “Birutas salonā”. Mūsu adrese: Brīvības ielā 196, korp.2 (ieeja no Kr. Barona ielas). Tālrunis 7377781.

Jautājums: Prieks par doto iespēju uzdot jautājumus speciālistiem. Manu skaistumu, veselību un pašsajūtu apdraud celulīts uz gurniem un kājām. Vai Jūs nevarētu pastāstīt, kādas procedūras (un kur) tiek veiktas Rīgā, lai risinātu šo problēmu (izņemot vingrošanu). Esmu dzirdējusi par kaut kādām procedūrām ar elektrību. Un cik tas apmēram varētu maksāt? Ar nepacietību gaidīšu Jūsu atbildi un jau iepriekš pateicos!

Jautājums: Es izlietoju St. Ives pretcelulīta krēmu, tomēr rezultāti bija īslaicīgi - pēc 3 mēnešiem viss ir atpakaļ - vai ir "ilgnoturīgākas metodes", un cik tās maksā?

Vinitas atbilde uz abiem jautājumiem: Maz ir cilvēku bez celulīta. 6 gadus strādāju ar modeļiem veidojot BodyArt un visā šajā laikā tikai divām modelēm nebija celulīta. Ja piekrīt versijai, ka celulīts rodas neregulāras ēšanas rezultātā, tad jāsāk ar to. Paralēli, lai likvidētu jau esošo celulītu, jāveic masāžas, kuras būs efektīvākas ar pretcelulīta krēmu. Dariet to regulāri, citu ceļu nav.

Piekrītu, ka šī problēma apdraud skaistumu (bet absolūti nav nāvējoša), veselību – visai nosacīti, vismaz celulīts pats par sevi noteikti ne, pašsajūtu – ja ir tieksme uz kompleksiem, var rasties pilnīgi nevajadzīgas problēmas.

Procedūras ir dažādas un attiecīgi arī cenas. Ja Jūs šī problēmiņa dzen izmisumā, zvaniet vai aizejiet uz lielākajiem skaistumkopšanas saloniem, var jautāt arī veselības centros. Tur arī saņemsiet detalizētu informāciju par konkrēto pakalpojumu.

Jautājums: Kā iegūt gludu, skaistas krāsas bez sarkanīgiem pleķiem ādu? Kādus produktus, procedūras vai citus līdzekļus jūs ieteiktu?

Vinitas atbilde: Kāds ir Jūsu ādas tips? Kāds dzīvesveids, uzturs? Kāds ir iemesls sarkanīgajiem pleķiem? Kādi šie pleķi izskatās vizuāli, kad parādās vairāk, kad pazūd, cik ilgi ir? Kāds ir to izvietojums? Vai ir noskaidrots, ka tā nav ērcīte, sēnīšu saslimšana?

Sagatavojiet atbildes uz šiem jautājumiem un dodieties pie kosmetologa, lai konsultētos. Sarakstes veidā nav iespējams sniegt kādu konkrētu atbildi.

Jautājums: Gribētu Jums jautāt, ja āda ir ļoti sausa (ar nagu pakasot tā lobās) un jūtīga, vai drīkst lietot kosmētikas līdzekļus, kuru sastāvā ir medus? Kādas firmas produkti ir vispiemērotākie šādai ādai? Kādas vielas nedrīkstētu būt kosmētikas līdzekļos šādam ādas tipam?

Vinitas atbilde: Ja produkta sastāvā ir bišu produkti (vasks, propoliss), tad varētu lietot. Medu saturošus līdzekļus vai medu tīrā veidā neiesaku. Vēl vajadzētu izvairīties no spirtu saturošiem līdzekļiem. Jebkurai profesionālai kosmētikas firmai ir kopšanas līdzekļi katram ādas tipam. Ja ir problemātiska āda, kā Jums, neieteiktu arī iegādāties līdzekļus “visiem ādas tipiem”.

Jautājums: Patiešām prieks par jūsu izveidoto lappusi un gribēju pateikt lielu paldies par jauko DELFI SIEVIETĒM jo kaut gan esmu ļoti aizņemta, atverot internetu es lasu tieši šo lappusīti. Mans jautājums ir:

Lai gan esmu apmeklējusi labu kosmetologu, arī lasījusi par savu problēmu un lietojusi kosmetologa ieteiktos labas un augstvērtīgas firmas līdzekļus, tomēr nespēju tikt vaļā no melnajām pinnēm, galvenokārt deguna rajonā. Vai jūs varētu ko ieteikt, varbūt kaut ko efektīvāku par maskām, tonikiem vai sejas tīrīšanām? Varbūt ir kādas procedūras tiešām pārbaudītas tā, lai šīs pinnes neatjaunotos, kā tas jau ir bijis. Vai Iespējams, ka man ir problēmas ar uzturu vai vielmaiņu, it kā nelietoju pārāk neveselīgus ēdienus?

Vinitas atbilde: Lai pilnībā tiktu vaļā no melnajām pinnēm, būtu jāņem priekšzīme no Maikla Džeksona un jāstaigā maskās. Diemžēl no putekļiem un netīrumiem, kas ikdienā virmo mums apkārt, vaļā netikt. Atliek vienīgi kopt sejas ādu, ik pa brīdim apmeklējot kosmetologu vai rūpīgi strādājot pašām mājās.

Var jau gadīties, ka ir kāda vielmaiņas problēma. Mūsdienu “mega-attīstītajā laikmetā”, kurā pārtiekam gandrīz tikai no dažādiem, it kā ļoti veselīgiem aizstājējiem, grūti runāt par veselīgu uzturu un normālu vielmaiņu.

Jautājums: Man zem sejas ādas ir tādas kā pumpas – baltas, padarot ādu grubuļainu. Sejas āda nav taukaina. Šīs pumpas nenāk uz āru un tās nevar izspiest. Arī kosmētikas salonā tās netīra kā parastas pinnes. Kas tas ir un ko man darīt, lai tiktu no tā vaļā?

Vinitas atbilde: Ja Jūs esat bijusi kosmētikas salonā un zināt, kā viņas tīra, tad kur ir problēma? Šīs pumpas ir tauku dziedzeru sekrēts, kas uzkrājies zem ādas virskārtas un izņemt var, pārdurot ar adatiņu.

Šo procedūru nav vēlams veikt pašai mājas apstākļos, jo var sevi savainot, nepanākot vēlamo rezultātu. Arī gājiens pie kosmetologa uz sejas tīrīšanu jāieplāno tā, lai vismaz nākamajā dienā nav jāiet uz kādiem nopietniem pasākumiem. Vienlaicīgi pie kosmetologa arī noskaidrosiet kā pareizi kopt savu seju, lai maksimāli izvairītos no problēmas nākotnē.

Jautājums: Izlasīju Jūsu rakstu par pinnēm un gribu apvaicāties. Man ir tāda problēma, ka man pinnes veidojas starp krūtīm. Sevišķi izteikti ziemā. Tagad tās ir nedaudz mazinājušās, bet nedaudz zemāk ir parādījušies tādi sārti sausuma plankumi. Nedaudz labāk paliek, ja katru vakaru norīvē ar kampara spirtu. Bet vai tā tagad būs mūžīgi? Vai man vajadzētu griezties pie ārsta, vai aiziet uz kosmētisko salonu?

Vinitas atbilde: Jebkurā ķermeņa daļā pinnes ir un paliek pinnes, un attiecīgi ar tām jācīnās. Sārtiem sausuma plankumiem var būt ļoti daudz iemeslu. Lai to noskaidrotu, vispirms aizejiet pie dermatologa, lai paņemtu analīzes, tad arī būs vairāk skaidrības, kā rīkoties.

Varbūt tā ir neliela ādas virskārtas infekcija, putekļu ērcīte, bet varbūt tas ir kādas nopietnas ķermeņa problēmas pirmais vēstnesis. Kampara spirts darbojas kā dezinficējošs, antibakteriāls līdzeklis, bet tas satur spirtu un sausina ādu.

Jautājums: Vai šos melnos punktiņus drīkst spiest ārā?

Vinitas atbilde: Jūs varat to darīt, bet tas jādara pareizi. Pretējā gadījumā Jūs nodarīsiet pāri savai ādai. Sākumā jau liekas “kas nu tur liels”, bet jaunības skaistums nav mūžīgs un ar laiku radīsies problēmas jaunības muļķību dēļ. Ne par velti saka “jaunība ir gatavošanās vecumdienām”. Varat vēlreiz izlasīt rakstu par pinnēm .

Jautājums: Kādā no rakstiem izlasīju, ka bēbīšu eļļas (tādas kā Johnson’s) mūsu ādai nekādu labumu nesniedz, jo satur minerāleļļas, kas mūsu ādu atūdeņo, un ka labāk lietot olīveļļu. Kam tad domāta Johnson’s eļļa ? Un kā atšķiras tās saturs no olīveļļas? Karstajās dienās pēc saules un peldēm nezinu, kas būtu labāks?

Vinitas atbilde: Neesmu ķīmiķe, bet, ņemot vērā, ka zīdaiņu āda ir ļoti maiga un jūtīga, to nekad un neviens nepūlēsies atūdeņot. Arī pieaugušajiem ar jūtīgu ādu iesaka lietot šo eļļu. Pēc saules peldēm droši varat lietot. Nevaru pateikt, kas labāks – pamēģiniet vienu, pamēģiniet otru un tad vadieties pēc savām izjūtām. Tiesa gan, olīveļļa var izrādīties izdevīgāka, jo to var izmantot ne tikai skaistumkopšanā, bet arī kulinārijā. :)

Jautājums: Es gribētu uzzināt Jūsu domas par sekojošo jautājumu. Man ir vasaras raibumi, un es gribēju vismaz mazliet izlīdzināt sejas krāsu. Vai jūs nevarētu, lūdzu, pateikt, kā to var izdarīt? Vai ir iespējams manā gadījumā sasniegt vienmērīgu iedegumu (intensīvs iedegums man nav vajadzīgs) ar kādu līdzekli, piemēram, ar man ieteikto itāļu firmas “Sweet Skin System” sejas krēmu – saules filtru TOTAL SUN BLOCK?

Vinitas atbilde: Man nav gadījies sastapties ar Jūsu minēto produktu, tāpēc neko komentēt nevaru. Ja tas nav tirgus laukumā iegādājams produkts, tad pamēģiniet. Spriežot pēc nosaukuma, saules staru pieeja ādai tiks pilnībā nobloķēta, tā kā tur vairs nevar būt runa par jebkādu iedegumu. Domāju, ka tik vienmērīgu iedegumu, kā modelēm žurnālos (tas gan ir drīzāk tonālais krēms nevis iedegums) Jūs iegūt nevarat.

Citus ieteikumus par vasaras raibumiem varat izlasīt manā rakstā Vasaras raibumi - dabiski un koķeti.

Jautājums: Man ir šāds jautājums - kāpēc sauļojoties solārijā man neveidojas vienmērīgs iedegums? Man vēders iedeg visātrāk un ir vistumšākais, tad seko augšstilbi un plaukstu augšpuses. Toties gandrīz bezcerīgi ir dabūt normālu toni kakla, dekoltē un sānu daļās. Ko lai dara? Saulē tomēr kaut kā tā nav sanācis, lai gan atkarīgs no sauļošanās taktikas. Bet solārijs taču tieši tāpēc ir tā konstruēts, lai varētu iesauļoties vienmērīgi un no visām pusēm. Varbūt nepareizais solārijs? Es apmeklēju Ergoline 300 solāriju. Ar nepacietību gaidīšu atbildi!

Vinitas atbilde: Visātrāk nosauļojas tās vietas, kas tuvāk lampām. Ja poza sauļojoties ir nemainīga, tad iedegums vienmērīgs nebūs. Varat mēģināt solārijus, kur sauļošanās notiek stāvus. Tajos varēs brīvi pakustēties, pagrozīties, lai starojums vienmērīgāk piekļūst ķermenim. Tā kā - arī solārijā viss atkarīgs no sauļošanās taktikas.

Jautājums: Vai ejot solārijā ir kādi nosacījumi, izņemot ārsta konsultāciju, piemēram, jāsaslapina āda vai jālieto krēmi?

Vinitas atbilde: Un ko Jūs dariet, ejot ārā sauļoties? Lietojiet sauļošanās krēmus. Nav vēlams pakļaut saules staru iedarbībai (arī solārija) acis, krūšu galus un vēdera lejasdaļu. Ja konkrētam solārijam ir kādi īpaši nosacījumi, tad par tiem informē apkalpojošais personāls (vismaz tas viņiem būtu jādara).

Jautājums: Kā izaudzēt pēc iespējas garākus nagus, ja tie ir trausli?

Vinitas atbilde: Viena iespēja ir salonā pieaudzēt akrila nagi. Vēl varat regulāri lietot kalciju saturošu bāzes nagu laku. Esmu dzirdējusi ļoti labas atsauksmes par nagu kopšanas līdzekli Nailtex – tie ir 3 veidu un lietojami kursu veidā.

Jautājums: Man patīk tumšas un spīdošas lietiņas, bet man piestāv vairāk gaišas drēbes un kosmētika. Ko ieteiksiet vasarsraibumainai skuķei ar (ļoti izteikti) rudiem un īsi apgrieztiem matiem?

Vinitas atbilde: Tumšās un spīdošās lietiņas minimālās devās netraucēs, galvenais, lai tās būtu pareizajā tonalitātē. Ja Jūs visa esat tērpusies tikai un vienīgi gaišā tonalitātē, bez akcentiem, tas varētu pat būt ļoti garlaicīgi un neinteresanti.

Jautājums: Mana problēma saistīta ar ļoti sausu sejas ādu mutes – deguna apvidū.

Vinitas atbilde: Domāju, ka Jums jāapmeklē dermatologs un jānodod analīze (nokasījums), lai konstatētu, vai tā nav putekļu ērcītes izraisīta infekcija, tad arī varēsiet domāt par efektīvu ārstēšanu.

Jautājums: Gribu pakonsultēties par Belsana matu līdzekli, ko piedāvā SELECT katalogs...

Vinitas atbilde: Gluži par reklāmas triku to nosaukt nevar. Daudzām profesionālās kosmētikas firmām ir intensīvie matu un galvas ādas kopšanas līdzekļi, kuri ir ļoti koncentrētā veidā, parasti ampulās. Tiesa gan, jebkuram līdzeklim uz kastītes būs uzraksts, ka tas nerisina iekšķīgās problēmas. Ja ņemam vērā, ka lielākā daļa problēmu nāk no iekšpuses, tad šo līdzekļu efektivitāte ir ierobežota.

Krietni garāki mati pāris nedēļu laikā noteikti nebūs, un pārbalinātus vai citādi ķīmiski sabojātus matus dzīvus arī Jūs nedabūsiet, bet kopumā novājinātiem matiem šāda līdzekļa lietošana nāks tikai par labu. Nevaru gan konkrēti runāt par Belsana. Personīgi man kosmētikas piedāvājumi katalogos uzticību neievieš.

Lasītāju ievērībai:
Ja Jums radušies jautājumi par veselīgu skaistumkopšanu, ko vēlētos uzdot speciālistiem, sūtiet mums e-pastu sieviete@delfi.lv. DELFI sievietēm centīsies pēc iespējas ātrāk sagatavot atbildes kopā ar mūsu ekspertiem. Tomēr lielā vēstuļu skaita dēļ atbildes nevarēsim sagatavot īsā laikā. Atcerieties, ka atbildes uz daudziem jautājumiem var atrast mūsu arhīvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!