Foto: Shutterstock
Lai pietiekami rūpētos par matu veselību, izpēti, no kā sastāv tavs mats. Ir aprēķināts, ka matos ir 3 % ūdens un 97 % olbaltumvielas - keratīns un dažādi mikroelementi (sērs, dzelzs, varš, cins, hroms...).

Tāpat ir zināms, ka pieaugušam cilvēkam ir ap 100 000 matu, bet to daudzums ir atkarīgs no matu krāsas. Rudu matu cilvēkiem tie ir paši biezākie, bet to ir mazāk kā brunetiem. Visvairāk matu ir blondīnēm - ap 150 000.

Mati uz galvas ir izvietoti nevienmērīgi: vairāk matu aug pakausī, mazāk - galvas augšpusē un pieres daļā.

30 līdz 50 matu - tik ir normāls matu izkrišanas skaits dienā. Ja tev izkrīt vairāk matu, ieteicams sākt lietot matu kopšanas preparātus, kuri stiprina matu saknes un aizkavē matu izkrišanu.

Viens mats var izturēt 100 līdz 200 gramu slodzi. Ja to pakļausi lielākam spēkam, tas var pārlūzt.

Droši vien būsi dzirdējusi - to matu daļu, kas atrodas virs ādas, sauc par stiebriem, bet daļu, kas atrodas ādā - par saknēm. Sakne beidzas ar paplašinājumu - sīpolu, kurš ir vienīgā mata daļa, kas ir dzīva. Tieši no matu saknītes (un sīpola) ir atkarīgs, cik veselīgs un izturīgs būs viss mata stiebrs. Tādēļ sevišķi lielu uzmanību ieteicams pievērst matu kopšanas produktiem.

Matu stiebros atrodas pigmenti, kas nosaka, kāda ir tava matu krāsa.

Kas ir lielākie matu veselības biedi?

Matu krāsošana, balināšana, pieguļoša un stingra cepure, kuru nēsā diendienā, vairākas stundas katru dienu. Bet tāpat matu veselība var pasliktināties kādas ādas saslimšanas dēļ, organisma ilgstošas slimošanas rezultātā vai arī, ja tev ir infekcijas, nervu slimības, hormonālā disfunkcija, vitamīnu un mikroelementu deficīts, kā arī kuņģa - zarnu trakta funkciju traucējumi.

Ilgstoša stresa un pārpules dēļ mati kļūst sausi, trausli, veidojas blaugznas un var pat veidoties matu masveida izkrišana.

Lai pasargātu savus matus, ievēro:

Seko līdzi uzturam. Tam jābūt pilnvērtīgam un bagātam ar vitamīniem un mikroelementiem.

Sārmainas ziepes (šampūni!), karsts fēns, metāla vai nekvalitatīvas koka ķemmes, matu krāsošana ar krāsām, kuru sastāvā ir ūdeņradis un amonjaks, saules un vēja iedarbība vasarās pludmalē ir pasākumi, no kuriem būtu vēlams savā ikdienā atsacīties. Šādi saudzēsi savu matu veselību.

Protams, taviem matiem patiks arī regulāras galvas masāžas! Tās vari veikt mājās mati. Apsēdies ērti krēslā, noliec galvu un atstutē to pret plaukstu delnām (elkoņi ir atstutēti pret ceļiem). Tad ar maigām apļveida kustībām ar pirkstiem masē galvas mataino daļu. Masējot galvu, jāievēro galvenais princips - masē tā, lai rokas nebūtu paceltas uz augšu, jo šādi nosprostojas lielie asinsvadi un galvas āda netiek pietiekami apasiņota. No šādas pasmasāžas nav efekta.

Tāpat pret matu izkrišanu palīdzēs matu kopšanas līdzekļi, kuru sastāvā ir placenta. Tie ir bioloģiski aktīvi šampūni, kas paredzēti dažādiem matu tipiem: sausiem, normāliem, taukainiem, krāsotiem un ilgviļņotiem.

Evinal matu šampūni, losjoni, balzāms, maska, losjons un serums ir dermatoloģiski pārbaudīti Maskavas vadošajās klīnikās, guvuši atzinību Krievijas Veselības ministrijā un sertificēti Ros Test.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!