Mūsdienīga ādas kopšana kosmetoloģiskajos kabinetos vai salonos nav iedomājama bez tādas procedūras, kā pīlings. Ar pīlingu šodien saprot epidermas noņemšanu ar dažādiem paņēmieniem. Pastāv vairāki pīlinga veidi.
Ja tiek noņemts augšējais epidermas slānis (ragvielas), tad tas ir paviršais pīlings, ja vidējais slānis – vidējais, bet ja epiderma tiek noņemta līdz bazālajam slānim – dziļais pīlings. Veicot dziļo pīlingu, tiek aizskarta arī dermas kārpiņu kārta.

Kāpēc ādai ir vajadzīgs tāds stress?

Tāpēc, ka pateicoties ādas uzbūves īpatnībām un traumējošām ādas funkcijām, tā izsauc atbildes reakciju – atjaunošanos. Un, jo dziļāka ir iedarbība, jo spēcīgāka atbildes reakcija.

Kā tas darbojas?

Pēc stipras iedarbības uz ādu (vidēja un dziļa pīlinga gadījumos) atbildes reakcija notiek ne tikai epidermā, bet arī dermā. Epidermā sāk aktīvi dalīties keratocīti, bet dermā – aktivizējas fibroblasti, tie sāk pastiprināti izdalīt kolagēnu, elastānu, hialuronskābe un citus biopolimērus starpšūnu matriksā. Protams, pīlinga uzdevums ir panākt ādas atjaunošanos vienmērīgi uz visiem laukumiem. Pareizi veikts pīlings nodrošina pilnvērtīgu ādas atjaunošanos, un tā rezultātā notiek grumbu izlīdzināšana.

Dziļo un vidējo pīlingu veic tikai specializētas klīnikas, ar narkozi un strikti pēc norādījumiem. Šī procedūra prasa no speciālista augstu kvalifikācijas līmeni un lielu pieredzi. Procedūras efekts var būt iespaidīgs, bet arī negatīvo seku risks ir liels.

Paviršais pīlings (ar skurbi un citi) uzlabo tikai epidermas stāvokli. Paviršajam pīlingam ar augļskābēm ir savas pozitīvās īpašības. Šīm pīlingam ir ne tikai brīnišķīgs mitrinošs un lobīšanās efekts, bet arī stimulējoša iedarbība. Veicot paviršo pīlingu ar augļskābēm, notiek netieša, bet pietiekami efektīva iedarbība uz dermu. Augļskābes veicina epidermā lielu daudzumu bioķīmisko reakciju ar signālmolekulu izdalīšanos. Šīs molekulas iekļūst tālāk dermā un izraisa fibroblastu atbildes reakciju. Tāpēc, izmantojot augļskābes, āda uz paviršo pīlingu reaģē tāpat, kā uz vidējo vai dziļo pīlingu. Notiek grumbu izlīdzināšanās uz dermas atjaunošanās rēķina.

Augļskābēm piemīt augsta iekļūšanas spēja, tās viegli tiek cauri ragvielas slānim, nokļūstot līdz epidermas apakšējam slānim un pat iziet caur bazālo membrānu līdz dermai (tas īpaši raksturīgs glikolskābei, jo no visām augļskābēm tai ir viszemākā molekulārā masa), kas papildus stimulē fibroblastus. Pie tam glikolskābe (dabā to var atrast, piemēram, cukurniedrēs) ir arī spēcīgs antioksidants, kas pasargā ādu no kaitīgās ultravioletā starojuma ietekmes. Ir novērots arī ilgstošs uzkrāšanas efekts – pilna epitēlija reģenerēšana, sākot no otrās - piektās dienas. 14. dienā āda kļūst dzīvīgāka, sārta kā zīdainim, tvirta un bieza uz dermas palielināšanas un jauno kolagēnu šūnu uzkrāšanas rēķina, un šī uzkrāšana ilgs līdz vienam gadam.

Jaunu šūnu augšanas rezultātā epidermā notiek ādas defektu un nelīdzenumu izlīdzināšana, pigmenta plankumi un mazas grumbas pazūd. Arvien pieaugošo augļskābju pīlinga popularitāti nosaka šīs metodes efektivitāte (glikolskābes pīlinga rezultāti sasniedz 70% no lāzera dermobrāzijas rezultātiem), kā arī tas, ka praktiski neeksistē sāpju sajūtas un nepatīkami ādas izsitumi.

Kas jāievēro pēc procedūras?

Vienīgi, neraugoties uz procedūras vienkāršību, nedrīkst aizmirst par pareizu sejas ādas kopšanu aktīvajā šūnu augšanas periodā tūlīt pēc augļskābju pīlinga procedūras: veselīgs uzturs, polivitamīnu lietošana, speciāli sejas ādas kopšanas veidi, plānas ādas aizsardzība no ultravioleto staru ietekmes.

Speciālisti iesaka sākt pīlinga procedūras rudens un ziemas periodā, kad saules staru intensitāte ir minimāla, bet ādas šūnām ir laiks aktīvai reģenerācijai un ādas defektu un grumbu iznīcināšanai līdz pavasara atnākšanai, atvaļinājumu un aktīvo ceļojumu sezonas sākumam.

Norādījumi:

  • novecošana,
  • hiperkeratoze,
  • hiperpigmentācija,
  • ādas sagatavošana plastiskajām operācijām un lāzerslīpēšanai,
  • rehabilitācijai un rezultāta uzturēšanai pēc plastiskajām operācijām.
  • Efektivitāte:

  • nozīmīga ādas krāsas un tekstūras uzlabošanās,
  • mazo grumbu pazušana un dziļo grumbu izlīdzināšana,
  • nav diskomforta un nepatīkamu blakus parādību,
  • ļoti ātra atjaunošanās: iespēja uzreiz sākt darbu un likt dekoratīvo kosmētiku,
  • pakāpeniska noturīga rezultāta sasniegšana.
  • Nedrīkst izmantot:

  • līdz 16 gadu vecumam,
  • ja ir pinņu izsitumu saasinājumi.
  • Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!