Foto: Shutterstock
Liekais apmatojums sievietēm bija problēma arī pirms vairākiem gadu desmitiem, bet tā vietā, lai censtos iegūt pilnīgi gludu ķermeni, viņas satraucās par pastiprinātu matiņu augšanu uz virslūpas, zoda, vaigiem un citām vietām, "kur jābūt tikai pūkai". Pastiprināta matiņu augšana sievietēm esot izraisījusi lielu sarūgtinājumu.

Piedāvājam ieskatīties kosmetologa padomos par cīņu ar lieko apmatojumu, kas sniegti 1977. gadā un publicēti žurnāla "Veselība" astotajā numurā.

"Cietu matu rašanās sievietēm uz zoda, virslūpas, vaigiem, krūšu dziedzeriem un gūžām, kur vajadzētu būt tikai pūkai, izraisa viņām lielu sarūgtinājumu, reizēm pat smagu neirastēniju.

Sejas vai ķermeņa apmatojums var būt iedzimts vai iegūts.

Pastiprinātu matu augšana sievietēm neparastās vietās (uz virslūpas, zoda, krūšu dziedzeriem, rokām un kājām) sauc par hirsūtismu. Tas var būt pavisam veselām sievietēm.

Cietu matu pastiprināta augšana uz sejas sievietēm saistās ar dzimumbrieduma vai klimaksa iestāšanos. Matu augšana pastiprinās, ja tos cenšas izraut, rīvēt ar pumeku.

Hirsūtisms var rasties arī iekšējās sekrēcijas dziedzeru traucējumu dēļ, ja slimo olnīcas, virsnieru dziedzeris, hipofīze.

Cietu matu augšanu var veicināt pastāvīgs sejas ādas mehānisks, ķīmisks, siltuma kairinājums.

Sievietēm, kurām ir nosliece uz hirsūtismu, nav ieteicams lietot krēmus ar bioloģiski aktīvām vielām – vitamīniem, hormoniem ("Vitaminij", "Lada", "Grjozi"). Kosmētisko masāžu, dažādas maskas, karstas kompreses sievietēm, kuras slimo ar hirsūtismu, drīkst lietot tikai ar ārsta ziņu.

Pašreiz apmatojuma vietējā ārstēšana sievietēm nav problēma. Tomēr ārstēšanas metode ir stingri individuāla. Ja hirsūtisms ir kādas slimības sekas, tad, dabiski, ārsts novērsīs pamatcēloni, kas izraisīja kosmētisko defektu.

Pie vietējās ārstēšanas pieder matu mehāniskā vai fiziskā izdalīšana (epilācija). Šīs metodes efekts iegūstams tikai uz laiku – trīs-četrām nedēļām. Turklāt tiek izdalīti ne tikai cietie, bet arī pūkainie mati, kuri drīz vien kļūs resnāki un cietāki.

Visradikālākā matu izdalīšanas metode ir ar elektrisko strāvu, tā sauktā elektroepilācija. To drīkst izdarīt tikai speciālists kosmētiskajā iestādē. Mats tiek iznīcināts folikulā un līdz ar to pārtraukta tā augšana. Elektroepilācijas metodi nedrīkst lietot sirds un asinsvadu, infekcijas, ekzēmas, dermatīta, epilepsijas slimniekiem un tiem, kuri slimo ar sēnīšu un strutainām slimībām."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!