“Māmiņ, cik daudz man šodien mazgāt kaklu – būs jāvelk lielo vai mazo dekoltē?” šādi jautājumi 19. gadsimtā bija gluži normāli, kad meitenes posās uz balli. Mūsu laikabiedres par dekoltē atceras gluži citā sakarā: vai atsegt kaklu, uz kura redzamas vecuma grumbiņas, vai arī apsiet glītu lakatiņu?
Ādas “kaprīzā zona”

Kādēļ āda uz kakla ir tik nodevīga? Izskaidrojums ir vienkāršs: uz kakla, gluži tāpat uz krūtīm un dekoltē zonas, āda ir ļoti jūtīga un maiga, tajā ir maz tauku dziedzeru. Tieši zem šī neaizsargātā pārklāja atrodas muskuļi, kuri ir ļoti noslogoti – tiem ir gandrīz nepārtraukti jāsaraujas un jāsaspringst. Gadiem ejot, tie zaudē elastību, vingrumu un daļēji atrofējas.

Losjoni vīstošai ādai

  • Sejas un kakla mazgāšanai izmanto liepziedu tējas novārījumu (1 deserta karoti uz glāzi ūdens).
  • Sausu ādu, kas lobās, tīra ar linsēklu novārījumu (ēdamkaroti linsēklu pārlej ar glāzi auksta ūdens, uzvāra un izkāš.)
  • Vienu tējkaroti rozmarīna, pa ēdamkarotei kumelīšu un lauku kosas ieber termosā, ielej puslitru vāroša ūdens un termosu noslēdz. Pēc diennakts pielej vēl puslitru izturēta, uzsildīta sarkanvīna un šo sajaukumu atstāj termosā uz 6 nedēļām. Pēc tam izkāš, iegūto losjonu ielej tumšā stikla pudelītē un glabā tumšā, vēsā vietā. Pirms lietošanas (to ieteicams darīt ik dienas 2 mēnešu garumā) ēdamkaroti iegūtā losjona atšķaida glāzē vārīta ūdens un ar šo šķidrumu tīra ādu rītos un vakaros.
  • Kad muskuļos mazinās spēki, kas ādu notur izstieptu, tā burtiski atkarājas... Pirmās grumbiņas, ļenganums un savītums var parādīties jau 25 gadu vecumā.

    Pieraduma spēks

    Novērst ādas novīšanu, palēnināt tās novecošanas procesus un atjaunot kaklam gulbja kakla izliekumu iespējams tikai ar ilgstošām un delikātām rūpēm.

  • Jau jaunībā ir jāpierod staigāt ar augsti paceltu galvu.
  • Nelasīt guļus.
  • Negulēt uz augstiem spilveniem.
  • Valkā krūšturi. Kļūdains ir uzskats, ka krūtis bez krūštura palīdzības labāk trenējas. Tieši otrādi, tās ātrāk zaudē vingrumu, izstiepjas, pagarinās un “nokarājas”. Izvēloties krūšturi, jāatceras: pārāk ciešs un apspīlēts krūšturis rada papildus slodzi uz krūšu un kakla “kaprīzo zonu”, veicinot tās pāragru novecošanu.
  • Intensīva saule – skaista kakla ienaidniece. Vasarā noteikti kakls, krūtis un dekoltē vieta jāieziež ar sauļošanās krēmu, pie tam ne tikai pludmalē, dārzā, dienvidu kūrortos, bet arī dodoties uz darbu.
  • Ieziepēsim kaklu!

    Var izmantot parastās ziepes, bet vēl labāk – šķidrās ziepes. Ar apļveida kustībām no apakšas uz augšu viegli pamasē ieziepēto kaklu ar mīkstu sūklīti un pirkstu spilventiņiem. Lai mīkstinātu kakla ādu, noskalo to ar ūdeni, kas sajaukts ar citrona sulu (pietiekoši ir izmantot vienu tējkaroti sulas uz glāzi ūdens). Ja āda ir ļoti sausa un skaidri saskatāmas vītuma pazīmes, kakla tīrīšanai izmanto kosmētisko pieniņu.

    Ejot dušā, noteikti pavērsiet kakla virzienā vēsās ūdens strūklas, viegli masējot to no apakšas uz augšu un otrādi. Kaklu un krūtis ar pateicību pieņems ikdienas kontrastu dušu.

    Pēc attīrīšanas uzklāj speciālu krēmu. Tam jābūt taukainam un barojošam, ar tonizējošu un mīkstinošu augu ekstraktiem, kas regulē mitruma patēriņu un pastiprina kakla ādas slāņa aizsardzību.

    Pievērs uzmanību kosmētiskajiem produktiem ar ātras iedarbības liftinga (pacēluma) efektu: novītušai ādai tie spēj burtiski dažu stundu laikā ādai piešķirt patīkamu izskatu. Protams, tā ir tikai “ātrā palīdzība”.

    Kontrastu spēle

    Atsvaidzināt un tonizēt kakla ādu palīdz kompreses. Ja vēlies atjaunot kakla ādu, ievies kā rituālu vismaz 3-4 reizes nedēļā kontrasta komprešu spēli.

    Samitrini frotē dvieli karstā ūdenī vai karstā zālīšu novārījumā (piparmētru, kumelīšu vai salvijas...) paturi to 2-4 minūtes uz ādas. Pēc tam uz 3-5 minūtēm uzklāj šajā vietā aukstā ūdenī samērcētu dvieli. Uzliekot dažas šādas mitrās kompreses, skaistumkopšanas procedūru noteikti jāpabeidz ar auksto kompresi.

    Kakla fizkultūra

    Sekojošie vingrojumi ir pa spēkam pat visslinkākajām un aizņemtākajām dāmām. Tos var veikt kaut vai sēžot pie darba galda, šujmašīnas vai datora.

  • Noliec galvu pa kreisi, pa labi, uz priekšu, atpakaļ, vienlaicīgi ar rokām pretojoties galvas kustībām, pieliekot tās pārmaiņus pie deniņiem, pieres un pakauša.
  • Lēni apļo galvu visos virzienos, cenšoties izstiept kaklu. Pēc tam piespied zodu pie krūtīm un tad atmet galvu pēc iespējas atpakaļ (atkārtot 5 reizes).
  • Noliec elkoņus uz galda, saāķē abu roku pirkstus un, sasprindzinot kakla muskuļus, spied uz tiem ar zodu (5-10 reizes).
  • Paņem zobos sērkociņu vai zīmuli un raksti ar to gaisā ciparus no 1 līdz 10, dažādus vārdus...
  • Uz salonu? Uz salonu!

    Ja vēlies ar minimālu personīgo piepūli iegūt brīnišķīgus rezultātus, tev jādodas uz skaistumkopšanas salonu ne retāk kā reizi nedēļā. Tur tev piedāvās “glābšanas” procedūru kompleksu.

    Esi uzmanīga!

    Veicot ar kakla ādu jebkuras manipulācijas, nekad neaizmirsti par kakla vājo vietu – vairogdziedzeriem. Spēcīgs spiediens uz šo vietu, straujas kustības, ierīvējot krēmu, var izprovocēt vairogdziedzera darbības pastiprināšanos.

    Vienkāršāk nav iespējams!

    Ar vates tamponu iezied kaklu ar siltu augu eļļu (saulespuķu, olīvu, kukurūzas...), bet pēc tam aptin ap kaklu četrkārtīgi salocītu kokvilnas audumu un apsien ar lentīti. Pēc pusstundas (tikmēr tu vari veikt mājas darbus) noņem apsēju. Pievērs uzmanību, cik mīksta un gluda ir kļuvusi kakla āda. Eļļa pat nav jānoslauka ar salvetīti, jo sasildīta kakla āda to uzsūc kā sūklis. Atkārto šo vienkāršo procedūru katru vakaru, iepriekš notīrot ādu.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!