Pavēro, vai celulīta izpausmes (grumbaina ādas virsma uz gurniem, vēdera, kājām) ir manāmas, tikai sasprindzinot muskuļus? Tādā gadījumā tu piederi pie A tipa, kam ir celulīts vieglā formā. Ja āda neizskatās gluda arī tad, kad muskuļi ir atslābināti, tas atbilst B tipam ar celulītu smagā formā.
Tālāk vari izvēlēties sev piemērotāko uztura, fitnesa un ādas kopšanas formulu celulīta novēršanai. Nepieciešams nepieļaut tauku šūnu izplešanos, jo tas ir galvenais celulīta iemesls. Plāns ir sekojošs:

A tips: celulīts vieglā formā

Ādas attīrīšanas kūre – silts ūdens
Jāsāk ar to, ka rītos tūlīt pēc piecelšanās izdzer glāzi silta (karsta) ūdens. Tas veicinās organisma attīrīšanos, turklāt divreiz intensīvāk nekā auksts ūdens. Bez tam silts ūdens uzlabo gremošanu.

Aukstiem dzērieniem turpretī organisms vispirms iztērē daļu gremošanai paredzētās enerģijas, lai šķidrumu sasildītu līdz ķermeņa temperatūrai. Vēl viens pozitīvs efekts: ASV veikts pētījums liecina, ka silts ūdens mazina apetīti uz saldumiem (tie vēl var vairāk pastiprināt celulītu).

No kā obligāti jāizvairās:

  • Ilgstoša sauļošanās solārijā vai atklātā saulē. Ultravioletie stari atbrīvo lielu daudzumu brīvo radikāļu, kuri izraisa ilgstošu kaitējumu saistaudu jūtīgajām šķiedrām. Tas pats attiecas uz nikotīnu.
  • Nepareiza stāja. Ja tev ir paradums sēdēt ar sakrustotām kājām, ar sakumpušu muguru, valkāt tikai augstpapēžu kurpes, tu riskē ar sablīvējumiem asinsvados.
  • Par daudz stresa. Tauku šūnas uz stresu reaģē gandrīz zibenīgi: tās uzpūšas, izspiežas starp saistaudu sķiedrām un veido grumbas.

Bioloģiskā duša ar uzmundrinošu efektu
Trīs reizes nedēļā nodrošini savai ādai efektīvu dušu: problemātiskās vietas uz ādas ierīvē ar speciālām pretcelulīta ziepēm, kas satur iedarbīgus augu ekstraktus. Vislabākās ir ar tējas koka eļļu, kas arī novērš iekaisumus. Arī ziepes ar verbēnas ekstraktu veicina labāku asinsriti. Visbeidzot ar mīkstu sūklīti vai cimdu masē ādu vienu vai divas minūtes. Ziepju atliekas noskalo ar vēsu ūdeni.

Maigi nostiprinoši – notievēšanas krēmi un apļveida masāža
Katru dienu pēc dušas tev vajadzētu ādu viegli noberzt ar frotē dvieli, un parastā ķermeņa losjona vietā ieziest ādu ar speciālu krēmu, kurā ir, piemēram, tādas iedarbīgas vielas kā augu ekstrakti vai A vitamīns.

Kritiskajām vietām nepieciešama viegla masāža, pie kam uzsvars ir uz vārdu “viegla”: spēcīga raustīšana un muskuļu stiepšana tikai izstaipa audus, radot gluži nevēlamu efektu. Vislabākā būtu viegla apļveidīga masāža no augšas uz leju. Ādu viegli saspiež starp pirkstiem un apmēram pavelk uz augšu apmēram centimetru. Tad atlaiž pirkstus un satver nākamo daļu. Tā pa mazam gabaliņam izmasē problemātisko ādas daļu no ceļgaliem līdz pat gurniem.

Ādas tonusam un elastībai – vingrojumi augšstilbiem un gurniem
Katru otro dienu nepieciešams nodarbināt muskuļus, sagādājot tiem pietiekamu slodzi. Ar speciālu gumijas šņori (meklēt sporta preču veikalos) iespējams veikt vingrojumus, kuri palīdz novērst celulītu. Vingrojumu laikā vēlams šo elastīgo saiti aptīt ap pēdām.

1. vingrojums: Atvēzēt vienu kāju atpakaļ, saiti vilkt pāri pleciem (attēlā pa kreisi). Kājas saliekt un iztaisnot. Atkārtot 10 reizes.

2. vingrojums (attēlā pa labi): Nogulties uz sāniem, saiti vilkt uz sevi, un vienlaicīgi pacelt virsējo kāju nedaudz augstāk par gurnu līniju. Atkārtot 10 reizes, tad apgriezties uz otriem sāniem un atkārtot vingrojumu.

3. vingrojums (attēlā pa kreisi): Nogulties uz muguras, saliekt kājas ceļgalos. Saiti vilkt uz sevi, paceļot vienu kāju iztaisnotu un ar kāju pretoties saites kustībai. Mainīt kājas, katru vingrojumu izpildot 10 reizes.

4. vingrojums (attēlā pa labi): Nostāties, lai elastīgā saite stingri nostiepjas pāri pleciem. Kreiso kāju zem ceļgala izvirza uz aizmuguri, labo kāju saliec ceļgalā, izvirzot uz priekšu. Ieliekties ceļgalos un iztaisnoties 10 reizes, tad atkārtot to pašu ar otru kāju.

Turpinājumā – “B tips: celulīts smagā formā”.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!