Dabiski skaistumkopšanas līdzekļi, sākot no pašmāju smiltsērkšķiem un beidzot ar olīvu eļļu, var noderēt kā lieliski krēmi, eļļas un ziedes ādai, gan arī kā ārstnieciskie līdzekļi iekšķīgai lietošanai.
Spēcīga aizsardzība

Dažādu rētu dziedēšanai jau no seniem laikiem Krievijā tradicionāli tiek izmantota smiltsērkšķu (jeb krūkļu) eļļa, un to iesaka arī ārsti. No mazajām oranžsarkanajām odziņām vienlaicīgi tiek iegūtas divas dažādas eļļas: no augļa mīkstuma un no kodola.

Smiltsērkšķu augļu eļļa bagātīgi satur E vitamīnu un beta karotīnu – tie abi iznīcinoši darbojas pret brīvajiem radikāļiem ar tik lielu spēku kā Švarcenegers un Stallone kopā, efektīvi aizsargājot saistaudus no priekšlaicīgas novecošanas, ļenganuma un krunkām.

Eļļas iedarbība skar arī saules staru ietekmē radušos radikāļus, kuri tiek neitralizēti un, līdz ar to, UV starojuma kaitīgās sekas tiek mazinātas. Tādēļ smiltsērkšķa eļļa bieži ir sauļošanās krēmos un aizsargkrēmos pret ādas novecošanu.

Dzerot smiltsērkšķu sīrupu, iespējams uzņemt bagātīgu C vitamīna devu un neparasti daudz B12 vitamīna. Smiltsērkšķu kodolu eļļā slēpjas alfa linolskābe, kuru parasti mēs organismā uzņemam pārāk maz. Ķermenim tā tomēr ir ļoti vajadzīga, lai varētu ražot divas citas svarīgas taukskābes, kuras citādi atrodamas gandrīz tikai zivju produktos. Šīs skābes aizsargā sirdi un asinsvadus un nostiprina imūnsistēmu.

Smiltsērkšķu auglīšu eļļa pati par sevi ir diezgan rūgta. Taču ir pilnīgi pietiekoši, ja salātu mērci gatavojot, pievieno dažus pilienus šīs eļļas pie kādas neitrālas augu eļļas (saulespuķu), radot patīkamu augļu-riekstu piegaršu.

Atjaunojoša iedarbība

Krūšu un dekoltē ikdienas kopšanai paredzēti dažādi krēmi un želejas, kas izlīdzina ādu. Lūdzu nepārprast, izstiepta tiek tikai āda, nevis krūtis. Gludu ādu nodrošina, piemēram, silīcija, žeņšeņa, cukura savienojumi vai aļģu ekstrakti. Ārstniecisko avotu (it īpaši karsto avotu) ūdens novērš apsārtumus, bet A vitamīns stimulē vielmaiņu – īpaši noderīgs vecākām sievietēm.

Kosmētiķes iesaka: lielisku efektu var panākt, lietojot pretcelulīta krēmus (želejas), kas labi izlīdzina ādu ne tikai uz augšstilbiem, bet arī uz krūtīm, dekoltē un kakla. Speciālus krēmus un želejas krūšu un dekoltē zonai piedāvā, piemēram, Biodroga, Biotherm, Lancome, Vichy, Yves Rocher.

Dabisks saulessargs

Antīkajā pasaulē ķermeņa ieziešana ar olīvu eļļu pēc katras peldes vai mazgāšanās bija pašsaprotama lieta. Visi zināja, ka olīvu koka augļi mazina sāpes, nogurumu locītavās un padara ādu gludāku. Mūsdienās olīvu eļļas atsevišķas sastāvdaļas tiek pievienotas daudzām vannas eļļām, krēmiem un ziepēm, jo šīs vielas līdzinās ādas virsslāņa dabiskajām taukvielām.

Jaunākie pētījumi liecina, ka olīvu eļļa pasargā ādu arī no saules kaitīgās iedarbības, taču tad tai ir jābūt vislabākās kvalitātes (no nekarsētiem augļiem izspiestajai) eļļai. Šajā eļļā ir rūgtinoša viela (oleiropeīns), kas var mazināt saules starojuma ietekmi, taču tas tomēr nav UV staru filtra aizstājējs.

Šodien katrs zina, ka Vidusjūras zemju virtuve ir ārkārtīgi veselīga tikai pateicoties olīvu eļļai: tajā ir daudz specifisku skābju, kas uzlabo sirdsdarbību un asinsriti. Ja kādam nepatīk olīvu eļļas garša, var ēst olīvu eļļas kapsulas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!