Foto: PantherMedia/Scanpix
Kādēļ austrumu un Karību sievietēm ir tik samtaina, gluda āda un veselīgi, spīdīgi mati? Atbilde ir pavisam vienkārša: viņas zina, kā izmantot efektīvus dabiskos skaistumkopšanas līdzekļus. Iedarbīgi dabiskie skaistumkopšanas līdzekļi padara ādu maigu un nodrošina to ar visu nepieciešamo, lai tā paliktu skaista un gluda.

Dienvidamerikā sievietes paļaujas uz babasu eļļu, kas tiek iegūta no babasu palmu riekstu kodoliem. Šī eļļa ir neparasti bagātīga un sevišķi piemērota jūtīgai un taukainai ādai, jo mitrina un tonizē to, nepadarot taukaināku. Babasu eļļa ir arī dažādu pasaulē populāro skaistumkopšanas līdzekļu produktu sastāvā.

Tradicionālajā indiāņu medicīnā centrālā loma ir agavei jeb amerikāņu alvejai. Šim augam ir efektīva iedarbība gan dziedniecībā, gan skaistumkopšanā. Tās sula, aloe vera, ir īsts skaistuma eliksīrs sausai un slimīgai ādai.

Pēc izskata tik necilās agaves sulā ir vairāk kā 160 mitrumu aizturošu un iekaisumus mazinošu sastāvdaļu. Šis kaktusveidīgais augs ir efektīvu vielu kokteilis, kurā ietilpst enzīmi, minerālvielas, mikroelementi, aminoskābes un svarīgi vitamīni, piemēram, A, B un E, kas nostiprina un atjauno ādu.

Gluži tāpat kā alvejas sula, aloe vera želeja noder kā pirmās palīdzības līdzeklis ādas iekaisumu, brūču, saules un cita veida apdegumu gadījumos. Atvēsinošā želeja mazina sāpes un veicina ādas sadzīšanu. Piemēram, gūstot apdegumus saulē vai solārijā, uz iekaisušajām vietām uzsmērē šo želeju un apmēram pēc pusstundas to viegli noslauka ar mitru dvieli vai salveti.

Karību jūras salu iedzīvotāji pat matus mazgā ar agavju sulu, jo tā tik tiešām ir pirmklasīgs matu kopšanas līdzeklis. Aloe vera želeju iesmērē izmazgātos matos, ļauj izžūt un pēc tam kārtīgi izskalo. Mati iegūst brīnišķīgu mirdzumu un tiek nedaudz aizsargāti arī no saules stariem (tas noder arī solāriju apmeklētājām). Aloe vera želeju var iegādāties aptiekās un arī pasūtīt interneta veikalos.

No Tuvajiem Austrumiem aizgūta šī recepte roku ādas skaistumam un nagu izturībai: olīvu eļļas un medus maska. Šo procedūru sāk, sasildot rokas bļodā ar siltu ūdeni, un pēc 10-20 minūtēm nosusina. Pēc tam uz piecām minūtēm nagus iemērc siltā olīvu eļļas un medus (1 tējkarote) maisījumā. Tad olīvu eļļu iemasē plaukstu virspusē un pirkstos, ietin rokas sasildītā dvielī un ļauj eļļai iedarboties piecas minūtes.

Un procedūras noslēgumā plaukstu virspusi, pirkstus un nagus vēlreiz masē ar olīvu eļļu. Lai eļļa un medus vislabāk iesūktos ādā, tagad vēlams uzģērbt kokvilnas cimdus un paturēt tos rokās pa nakti. Šāda ārstnieciska maska ne tikai mīkstina roku ādu, bet arī stiprina trauslus un slimīgus nagus.

Kāpēc neizmēģināt depilācijas metodi persiešu gaumē vai vjetnamiešu sejas masku, kas izlīdzina grumbiņas?

Tuvajos Austrumos un Ziemeļāfrikā sievietes izmanto efektīvu metodi liekā apmatojuma noņemšanai: tiek pagatavots maisījums, ko dēvē par havalu jeb sukaru. Tā pagatavošanai tiek izmantota citronu sula, cukurs un sāls vienādās daļās. Maisījumu vāra uz nelielas uguns, kamēr tas karamelizējas, sāk burbuļot un iegūst zeltainu nokrāsu.

Uzmanību: gatavojot šo maisījumu, tas nepārtraukti jāmaisa!

Lai pārbaudītu, vai sukara masa ir ieguvusi nepieciešamo konsistenci, nelielu pilīti no tā iemet glāzē ar ūdeni. Ja maisījums kristalizējas, tad tas ir gatavs. Lai atdzesētu šo masu, to izklāj uz viegli ietaukotas cepamās plāts.

Tiklīdz sukars ir atdzisis, var nolauzt mazu gabaliņu un ar pirkstiem samīcīt, kamēr ta skļūst elastīgs. Tagad vienu strēmeli uzklāj uz vietas, kur jānoņēm apmatojums un ar īkšķi piespiež to pie ādas, virzienā no augšas uz leju. Pēc tam šo strēmeli vienā rāvienā noplēš pretēji matiņu augšanas virzienam, kārtībā! Sukara strēmelītes var izmantot vairākkārt, un atlikušo sukara masu var pat uzglabāt saldētavā.

Kā vjetnamietes cīnās ar grumbiņām? Viņas izmanto rīsu miltus. Taču vispirms ādu ierīvē ar remdenu sezama eļļu. Vienu ēdamkaroti rīsu miltus sajauc ar pienu, lai izveidotos putriņa, ko biezā kārtā uzklāj uz sejas un patur apmeŗam 10 minūtes. Pēc tam masu no sejas notīra ar mitru salveti. Āda kļūst maiga un sīkajām grumbiņām parādīties vairs nav iespējas!

Meksikā un Dienvidamerikā tā dēvētie sviesta bumbieri jeb avokado jau vismaz 400 gadus tiek izmantoti skaistumkopšanā. Gluži tāpat kā aloe vera, arī avokado aizsargā ādu no izžūšanas. Avokado ir īsta "tauku bumba". 25 procenti no šī augļa sastāv no eļļas, bet 75 procenti no dabiskajām nepiesātinātajām taukskābēm. Tajā ir daudz A, B un C vitamīna, bet šajā auglī esošā linolskābe palīdz uzturēt ādā nepieciešamo mitruma līmeni.

Lieliska sejas maska sausai un pavītušai ādai, ko var vienkārši pagavot mājas apstākļos: saspiež avokado mīkstumu, pievieno divas tējkarotes mandeļu vai dadžu eļļas. Trīs tējkarotes krējuma nedaudz sakuļ un pievieno šai avokado putriņai. Sajaukumu uzklāj uz tīras sejas ar otiņu, ļauj iedarboties 10 līdz 15 minūtes un tad noskalo ar remdenu ūdeni.

Savukārt matu kopšanai lieliski noder avokado eļļa, jo sniedz matiem nepieciešamo mitrumu. Matu virsma kļūst gludāka, un mati atgūst zaudēto spīdumu.

Pēc beauty-and-more.de

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!