Grumbiņas cilvēkam neizbēgami parādās agrāk vai vēlāk, bet tā kā to ietekmē vairāki faktori nav nosakāms konkrēts vecums vai laiks, kad sejā iezīmēsies pirmās krunciņas un grumbiņas. Grumbu rašanos ietekmē apkārtējā vide, laika apstākļi, ēšanas paradumi, stress, sejas mīmika, ādas tips un visbeidzot individuāla ģenētiski programmēta ādas novecošanās intensitāte.

Par grumbu mazināšanas/ likvidēšanas iespējām stāsta skaistuma klīnikas 4. DIMENSIJA un Veselības centra 4 Juglas Klīnikas kosmētiķe Ilze Actiņa un  invazīvās dermatoloģijas un lāzerķirurģijas speciāliste dr. med. Māra Rone-Kupfere.

Pirmās krunkas mīmikas rezultātā parādās ap acīm un uz pieres, vietās, kur ādai ir vislielākā slodze - no smaida, dusmās sarauktas pieres. Mīmikas grumbas vizuāli padara redzamākas ādas novecošanās procesi.  Lai mazinātu grumbu veidošanos, tiek piedāvāti dažādi kosmētiskie līdzekļi, kuri lietošana ir būtiska, lai pasargātu ādu no apkārtējās vides kaitīgās ietekmes (saules radiācija, vējš, putekļi, gaisa piesārņojums).

Tomēr, lai izvairītos no  nepiemērotu kosmētisko līdzekļu lietošanas un veiksmīgi cīnītos ar  grumbām, varbūt vienlaicīgi risināt arī citas ādas problēmas, vēlams apmeklēt dermatologu un veikt ādas ultrasonogrāfiju. Tas palīdzēs piemērot nepieciešamo kosmētisko līdzekli un pēc 3-4  nedēļu lietošanas pārliecināties par to efektivitāti. (Veiksmīga risinājuma gadījuma pirmais efekts parādās 3-4 nedēļu laikā!) Profilakses nolūkā labāka rezultāta sasniegšanai ieteicams veikt sejas procedūras. Šobrīd par vienu no atzītākajām un efektīvākajām uzskata procedūru, kuras laikā pielieto cilmes šūnas kombinācijā ar frakcionētiem lāzeriem. Šis modernais medicīnas virziens, kas balstās uz cilmes šūnu izmantošanu medicīnā un skaistumkopšanā sāka veidoties 21. gadsimtā.

Kosmetoloģiskā nolūkā cilmes šūnas pielieto, lai atjaunotu ādas šūnu funkcijas. Tās gluži neaizstāj mūžīgās jaunības eliksīru, bet saglabāt un ātri atjaunot ādas vizuālo izskatu palīdzēs daudzos gadījumos. Kā uzskata skaistumkopšanas speciālisti, attīstot šo metodi, „tiks aizkavēts šūnu novecošanās laiks un sperts solis pretim jaunībai". Cilmes šūnas kombinācijā ar lāzeriem,  pagaidām vēl neaizvieto plastisko ķirurģiju, taču spēs attālināt laiku līdz tai. Ārstu un kosmetologu praksē lielisks rezultāts pēc cilmes šūnu pielietošanas ir vērojams ne tikai ādas atjaunošanā pēc dažādiem ādas bojājumiem- apdegumi, traumas, dermatoloģiskas saslimšanas, bet arī novecošanās pazīmju novēršanai, mīmikas un vecuma krunciņu efektīvai samazināšanai un sejas ādas liftingam.

Tomēr ar krēmiem, maskām, masāžām un manuālām sejas procedūrām ir iespējams aizkavēt tikai krunciņu attīstīšanās un novecošanās procesu vai vismaz palēnināt to, bet, bez invazīvas iejaukšanās nav iespējams pavisam atbrīvoties no grumbām.

Visefektīvākā cīņa ar grumbām

Mūsdienās, līdz ar moderno tehnoloģiju ienākšanu kosmetoloģijā ir radītas jaunas radikālākas metodes cīņā pret grumbām. Aparāttehnoloģiju jomā kā jaunumu var minēt radiofrekfences (RF) terapiju (CERRY radiofrekvences masāža RFSystem). Šī metode ir nesāpīga un netiek traumēta āda. Procedūras laikā, lokālā iedarbības vietas temperatūra paaugstinās par 1 grādu pēc C un šis process izraisa asinsvadu paplašināšanos, līdz ar to audos vairāk piekļūst barības vielas un aizkļūst šlakvielas, palielinās audu apgāde ar skābekli, kā rezultātā paātrinās šūnu vielmaiņas procesi.

RF terapijas laikā uz dziļajiem ādas slāņiem iedarbojas lokāli centrēts enerģijas siltums, kurš saistaudu līmenī izraisa elastīna un kolagēna šķiedru saraušanos, kam seko ādas blīvuma un tvirtuma palielināšanās. Radītais termiskais efekts aktivizē kolagēna audu sintēzi un, piemēram, sejas kopšanā samazina grumbu dziļumu un ievērojami pastiprina ādas tonusu. Enerģija un siltums nokļūst dziļajos dermas slāņos un saistaudos, savukārt epiderma no siltuma iedarbības ir pasargāta. Radiofrekvences iedarbības rezultātā notiek kolagēna šķiedru saspiešana un tās saīsinās. Šis process izraisa acīmredzamu ādas tonizāciju un „pievilkšanu"- samazinās un izlīdzinās gan mīmikas, gan vecuma izraisītās sejas ādas krunciņas, kā arī tiek pacelts sejas ovāls, samazināts dubultzods. Sasniegtais efekts var saglabāties divus gadus. Tomēr šī saudzējošā metode rezultātu sniedz nevis vienas procedūras laikā, bet ir nepieciešams 8-14 procedūru kurss. Turklāt arī pēc RF procedūrām notiek intensīva kolagēna stimulācija dermā un hopodermas saistaudu šķiedrās, ādas atjaunošanās un nostiprināšanās, izraisot ilgstošu estētisku efektu - kolagēna zemādas karkasa noformēšanos, nostiepjot ādu no iekšpuses un radot liftinga efektu.

Procedūras ir savienojamas ar citām metodēm - fotoatjaunošanu, pīlingu, mezoterapiju. Ar RF palīdzību var ilgstoši uzturēt plastiskās operācijas laikā sasniegtos rezultātus, kā arī to pielieto piņņu ārstēšanai.

Kursu veidā ir pieejamas dažādas pretgrumbu injekcijas, piemēram, mezoterapija, krunku aizpildīšana ar hialuronskābi, botulīna toksīna injekcijas. Tomēr šo injekciju darbība ir pārejoša un tās ir jāatkārto. (Tiek piedāvāti arī krēmi, kuru sastāvā ir botulotoksīnu aizstājēji, kurus lieto ilglaicīgā kursā veidā mājas apstākļos, gan pielieto procedūrās.)  Ļoti bieži cīņā ar grumbām tiek piedāvāta fotorejuvenācija (ādas atjaunošana ar intensīvi pulsējošas gaismas sistēmas palīdzību) un lāzerķirurģiju (ādas slīpēšanu), kas ir viens no jaunākajiem zinātniskajiem sasniegumiem, taču vēl arvien cilvēkos rada piesardzību.

Lāzerprocedūras, kas tiek plānotas sejas rajonā un saistītas ar plašu pigmentācijas plankumu, asinsvadu tīklojuma un krunku novēršanu, sniegs vēl efektīvāku rezultātu, ja tās kombinēs ar atbilstošu- profesionālo kosmētiku un vairākām citām procedūrām, piemēram, sejas masāžu un maskām, pīlingiem, kolagēna preparātiem vai botulīntoksīna injekcijām. Jāatzīst, ka modernās lāzersistēmas ir kļuvušas jūtami precīzākas, spēj nodrošināt labākus rezultātus un drošību. Ar lāzerterapijas palīdzību var likvidēt ne tikai dažādus jaunveidojumus (dzimumzīmes, papillomas utt.), pastiprinātu kapilāru tīklojumu, bet arī risināt estētikas problēmas ar minimāliem vai tikpat kā bez kosmētiskiem defektiem.

Lāzeriem piemīt unikāla spēja producēt vienu specifisku gaismas krāsu (viļņu garumu), ko var piemērot pēc stipruma un iedarbības ilguma katram pacientam individuāli, ņemot vērā viņa problēmu. Šis noteiktais lāzera stars iedarbojas ādā tikai uz to defektu, no kura vēlas atbrīvoties, neietekmējot un nebojājot apkārtējo ādu vai pārējo organismu. Kā jaunumu Latvijā var minēt arī FRAXEL(infra sarkanās, frakcionētās) gaismas  lāzeru, bet ar jaunu, būtiski atšķirīgu iedarbību uz audiem. Salīdzinot ar citiem līdz šim zināmiem ķirurģiskajiem lāzeriem (Erbija un CO2 )  FRAXEL darbība balstīta uz unikālas frakcionētas tehnoloģijas principiem: procedūras laikā lāzera gaisma ādā nokļūst simtiem tievu kūlīšu veidā. Kā rezultātā ādā veidojas mikroskopiskas ar aci neredzamas zonas, kurās bojātās šūnas tiek iznīcinātas un sākas jaunu šūnu, kolagēna un elastīna veidošanās. Vienlaicīgi daļa veselo audu paliek neskarti, tāpēc āda pēc FRAXEL procedūras ātri var atjaunoties. Āda FRAXEL procedūru uztver kā signālu sākt dabisku atjaunošanās procesu, kas turpinās dziļākos audos vēl 2-3 mēnešus pēc procedūras.  Pēc FRAXEL lāzerprocedūras jārēķinās, ka āda iegūst sārtu toni un sajūtas ir kā pēc intensīvas sauļošanās (mazliet karsējoša un sūrstoša sajūta); āda ir nedaudz tūskaina, kas saglabājas 2 līdz 5 dienas; var parādīties minimāla ādas lobīšanās un brūngani sārts tonis, kas saglabājas vairākas dienas un raksturīgs ādas dziļākiem atjaunošanās procesiem. Tomēr salīdzinoši ar citām lāzerprocedūrām - nav raksturīgas kreveles, asiņošanas un brūces; ādas kopšana pēc procedūras nav komplicēta un apgrūtinoša.

FRAXEL lāzerprocedūras noderēs:

  • Ādas toņa un svaiguma uzlabošanai
  • Poru sašaurināšanai un izlīdzināšanai
  • Dažādu pigmentu likvidēšanai
  • Ādas atjaunošanai, novecošanās pazīmju novēršanai un grumbu izlīdzināšanai uz sejas, kakla, rokām un krūtīm
  • Dažādas izcelsmes rētu izlīdzināšanai (traumatiskas, pēcoperācijas, pēcapdeguma un citas rētas). Īpaši efektīvs rētām pēc aknes izsitumiem!

Ādas atjaunošanai nepieciešamas 3 līdz 6 procedūras (ja nepieciešams, var veikt vairāk procedūras). Minimālais intervāls starp procedūrām ir 4 nedēļas. Sasniegtais rezultāts rētu gadījumā ir paliekošs. Ādas novecošanās process ir nepārtraukts, tāpēc izlīdzinot grumbas un citas ādas vecuma pazīmes, rezultāts saglabājas aptuveni 2 gadus. Lielu lomu efekta noturīgumā spēlē cilvēka vecums, novecošanās procesa ģenētiskās īpatnības, dzīves stils un ikdienas ādas kopšanas paradumi. Jāatzīst, ka lai maksimāli uzlabotu ādas kvalitāti (dažkārt dubultojot un pat trīskāršojot efektu), uzreiz pēc apstrādāšanas ar lāzeru ieteicams veikt arī cilmes šūnu procedūru, kas ir vēl viens šobrīd pasaulē aktuāls ādas veselības un skaistumkopšanas paņēmiens. Procedūrā izmanto kriogēnu bioloģisku embrionālu serumu ar cilmes šūnām, kurām piemīt izcilas spējas reģenerēt ādas šūnas. Cilmes šūnu procedūru var veikt vienu pašu, bet lietderīgak kombinēt  pēc Fraxel  lāzerprocedūrām, jo lāzera izveidotie mikrokanāliņi ādā, cilmes šūnām nodrošina nokļūšanu ādas dziļākos slāņos. Turklāt šī pādrocedūra burtiski acu priekšā būtiski samazina arī lāzeratjaunošanas radīto blakusefektu - tūsku un apsārtumu.

Protams, pirms ādas apstrādes ar lāzeru- šāda radikāla lēmuma pieņemšanas, vēlams konsultēties ar ārstu- dermatologu un, lai sasniegtu vēlamo rezultātu, lāzeroperāciju jāveic atzītos veselības centros, kas piedāvā augstas tehnoloģijas un standartus. Lai garantētu precizitāti, ir nepieciešama ādas diagnostika. Ar ādas ultrasonogrāfijas metodi var precīzi noteikt ne tikai dažādas ādas saslimšanas, jaunveidojumu izmērus un izvietojumu ādas dziļumā, kosmētisko līdzekļu efektivitāti, bet arī novērtēt ādas struktūras izmaiņas, noteikt grumbu dziļumu vai priekšlaicīgas ādas novecošanās pazīmes vēl pirms ārēju pazīmju parādīšanā un piemērotu pareizāko risinājumu to novēršanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!