Foto: Shutterstock
Ja dzīvo pilsētā, tavs organisms ik dienas ir pakļauts dažādu veselībai un skaistumam kaitējošu faktoru ietekmei. Uzzini, kādi tie ir, kā novērst izplatītākos kaitīgos paradumus un rūpēties par savu ādu jau laikus! Ekspertu padomus apkopojis "Cosmopolitan".

Došanās gulēt pēc pusnakts

Ja ej gulēt vēlāk par pusnakti, vari iedzīvoties ne tikai tumšos riņķos zem acīm nepietiekama miega daudzuma dēļ, bet arī grumbās, ādai ātrāk novecojot, brīdina eksperti. Lai to novērstu, dodies pie miera laikus, lai nogulētu vismaz astoņas stundas, kā arī dienās, kad miega bijis mazāk, ēd vīnogas un izdzer kādu glāzi sarkanvīna. 

Šajos produktos atrodami īpaši antioksidanti, kas uzlabo ādas elastību, cīnās pret brīvajiem radikāļiem un novērš priekšlaicīgu ādas novecošanu.

Pilsētvide

Izplūdes gāzes un vides piesārņojums likumsakarīgi skar arī mūsu ādu, kas kaitīgās vielas absorbē, mazinot to daudzumu, kas nonāk mūsu organismā. Rezultātā rodas ādas pigmentācija, aizsprostotas poras, akne un citas sejas ādas veselības problēmas, kas kaitē mūsu skaistumam.

Lai mazinātu urbānās vides nodarīto kaitējumu ādai, centies to pēc iespējas biežāk attīrīt ar saudzīgiem pieniņiem, kā arī regulāri veic ādas pīlingu un lieto sejas ādu aizsargājošus un kopjošus krēmus!

Mazkustīgs dzīvesveids

Fiziskās aktivitātes liek mums izskatīties jaunākiem ilgāk. Pētījumos atklāts, ka regulāra fiziska slodze (vismaz 14 minūtes dienā) labvēlīgi ietekmē organisma šūnas, kas satur DNS un kas laika gaitā kļūst īsākas. Zinātnieki uzskata, ka, ja izdodas palēnināt šūnu saīsināšanos, tiek aizkavēta arī organisma novecošana.

Bieža alkohola lietošana un smēķēšana

Par alkohola kaitīgo ietekmi uz organismu zina ikviens, taču tieši cik daudz dzērienu skaitās pārāk daudz? Atklāts, ka vairāk nekā divi vidēja stipruma alkoholiskie kokteiļi, kas izdzerti vakara gaitā veicina brīvo radikāļu veidošanos, ādas atūdeņošanos un pietūkšanu. Līdzīga ietekme ir arī cigaretēm – pat vienas izsmēķēšana ievērojami samazina skābekļa daudzumu organismā, tā palēninot asinsriti.

Gadījumā, ja tomēr esi izdzērusi vairāk par diviem kokteiļiem, uzņem papildus C vitamīna devu, kā arī neaizmirsti par A un E vitamīniem, kas neitralizēs brīvos radikāļus. Tāpat ieteicams dzert daudz minerālūdens un uzturēties svaigā gaisā.

Pārstrādāšanās

Pārstrādāšanās rada stresu, kas savukārt veicina aptaukošanos un arī androgēnu hormonu izstrādāšanos. Tie savukārt pastiprina ādas dabiskā sebuma izdalīšanos, aizsprostojoties porām.

Novērs to, samērojot darba pienākumus ar brīvo laiku, kā arī rūpējies par ādas kopšanu un attīrīšanu ar spirtu nesaturošiem līdzekļiem.

Aizraušanās ar gāzētiem dzērieniem

Pirmkārt, gāzētās limonādes satur milzu cukura devu, kas savukārt veicina grumbu rašanos. Otrkārt, jaunas ādas šūnas veidojas tad, ja organisma pH līmenis nav pārlieku skābs, bet saldināti dzērieni un ar cukuru bagāti ēdieni organisma vidi padara skābu, tā izjaucot pH līmeni un kavējot šūnu atjaunošanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!