Dažkārt tumši plankumi uz ādas cilvēkiem ir jau kopš dzimšanas, citreiz tie parādās dzīves gaitā, taču bieži vien šīs ādas pigmentācijas izmaiņas kļūst par cēloni satraukumam vai pat izmisumam par sabojātu izskatu.
"Ādas krāsas anomālijas cilvēkus ļoti satrauc," atzīst dermatoloģe no Vašingtonas Linna Makinlija-Grānta. "Lai kāda veida būtu šī pigmentācijas maiņa - melasma vai vecuma plankumi, cilvēki no tās vēlas atbrīvoties." Lielākajā daļā šādu gadījumu mediķi vai kosmetologi patiešām spēj palīdzēt, jo viņu rīcībā ir modernas lāzeriekārtas un citas novatoriskas metodes.

Neglītu plankumu parādīšanās uz ādas var satraukt pat visbiezādaināko cilvēku.

Visizplatītākie ādas plankumu tipi ir šādi:

  • Dzimumzīmes. Šīs tumšās zīmes var būt visdažādāko formu un lielumu. Cilvēkam tās ir vai nu kopš dzimšanas vai parādās drīz pēc piedzimšanas. Dzimumzīmes var būt sarkanos un brūnos toņos. Kāpēc cilvēkiem ir dzimumzīmes, precīzi nav zināms, taču speciālisti dzimumzīmju veidošanos saista ar asinsvadu deformācijām, kas rodas jau embrija attīstības pirmā mēneša laikā.

    Modernie likvidēšanas paņēmieni. Dažu tipu dzimumzīmes pazūd bērnībā, citos gadījumos mazināt vai vispār likvidēt dzimumzīmes palīdz lāzerterapija.

  • "Mušiņas". Medicīnā šis dzimumzīmes paveids pazīstams kā pigmentētās "naevi". "Mušiņas" var būt plakanas vai izceltas virs ādas. Ar laiku tās var gan augt lielākas, gan izzust. "Mušiņas" veidojas, ādas dabiskā pigmenta (melanīna) recēšanas procesā.

    Modernie likvidēšanas paņēmieni. "Mušiņas" var noņemt ar lāzeriekārtu "Ruby" (vispirms jāveic biopsija, lai pārbaudītu, vai dzimumzīme ir labdabīga).

  • Vecuma plankumi. Šie plankumi, kas bieži, cilvēkam novecojot, parādās uz sejas, krūšu daļā un uz rokām, medicīnā ir pazīstami kā saules "lentigo". Šos plankumus nevajadzētu sajaukt ar vasaras raibumiem - vecuma plankumi parasti ir lielāki un to forma - neregulārāka. Vecuma plankumi parādās, kad saules staru ietekmē izmainās pigmentu ražojošo melanocītu darbība.

    Modernie likvidēšanas paņēmieni. Vecuma plankumus likvidēt palīdz ādu balinoši krēmi, ķīmiskie pīlingi un lāzerprocedūras.

  • Melasma. Šie brūnie plankumi uz sejas un krūtīm visbiežāk parādās sievietēm grūtniecības otrajā pusē, kā arī sievietēm, kas lieto kontracepcijas tabletes. Hormoni, kas rodas grūtniecības laikā un ir arī kontracepcijas preparātu sastāvā, var veicināt melanīna nevienmērīgu izstrādāšanos organismā, tāpēc uz ādas parādās šī tumšā pigmentācija. Plankumainību var pastiprināt sauļošanās, tāpēc ieteicams izvairīties no tiešas saules staru iedarbības vai arī lietot krēmu ar saules aizsargfiltru SPF 15+.

    Modernie likvidēšanas paņēmieni. Melasmu var likvidēt ar dažādiem paņēmieniem, sākot ar īpašiem krēmiem un pīlingiem līdz pat "Ruby" lāzera procedūrām, ja citas metodes izrādījušās neefektīvas.

  • Vitiligo. Vitiligo ir pilnīgs ādas pigmentācijas zudums, kura dēļ, pēc dažām ziņām, esot mainījusies arī sākotnēji melnādainā dziedātāja Maikla Džeksona ādas krāsa. No vitiligo cieš viens procents cilvēku. Ādas izbalēšanas risks ir paaugstināts, ja cilvēkam ir vairogdziedzera darbības traucējumi, ļaundabīgā anēmija, pazemināta virsnieru dziedzera funkcija vai "alopecia areata", kas izraisa matu izkrišanu. Iespējamais vitiligo cēlonis var būt nervu šūnu anomālijas, kas kavē pigmenta izstrādāšanos, vai arī autoimūnā vai autotoksiskā reakcija, kurā pigmenta šūnas tiek iznīcinātas.

    Modernie likvidēšanas paņēmieni. Vitiligo iespējams ārstēt divējādi. Ja ir zaudēta lielākā daļa ādas pigmenta, ar iekšķīgi lietojamu medikamentu palīdzību iespējams likvidēt atlikušo pigmentu, lai āda iegūtu vienmērīgi gaišu toni. Cilvēkiem, kas zaudējuši mazāk pigmenta, dažkārt var palīdzēt tā dēvētā ultravioleto staru terapija, kas reizēm atjauno ādas pigmentāciju izbalējušajās vietās.

  • Vēnu tīklojums. Tās ir paplašinātas vēnas, kas redzamas uz vaigiem vai kājām kā šauri, sarkani pavedieni. Vēnu izplešanās sievietēm novērojama biežāk nekā vīriešiem, un to var izraisīt tādi faktori kā iedzimtība, hormoni, ādas tips, gaismas iedarbība, ievainojumi, ilgstoša sēdēšana vai stāvēšana, kas palielina spiedienu vēnās.

    Modernie likvidēšanas paņēmieni. Mūsdienās plaši tiek lietotas lāzerterapijas metodes, taču iespējama ir arī tā dēvētā skleroterapija - procedūra, kurā vēnā tiek injicēta viela, kas bloķē asins pieplūdi vēnā. Taču, tā kā skleroterapija var būt riskanta, īpaši ārstējot sejas un elkoņu vēnas, parasti mediķi izvēlas lāzerterapiju.

Nav nekāda iemesla samierināties ar neglītiem plankumiem, kas izķēmo citādi vienmērīgo ādas virsmu. Dažu pēdējo gadu laikā ir radītas jaunas, modernas lāzerterapijas metodes, ādu balinoši vai pigmentu mainoši krēmi, kā arī citas kosmētiskas procedūras, kas vēl nesen šķita kā kosmetologu sapnis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!