Foto: Shutterstock
Veselīga uztura, kā arī dažādu diētu ievērošana gluži likumsakarīgi ietekmē ne tikai mūsu fizisko formu, bet arī ādas izskatu. Šai sakarā konsultējāmies ar dermatoloģi Annu Bērziņu, noskaidrojot, kādas ir šobrīd tik aktuālās gavēšanas radītās sekas mūsu ādai, kā arī apkopojām informāciju par populārāko diētu ietekmi uz ādas elastību, potenciālo krunciņu veidošanos un ādas stāvokli kopumā.

"Gavēšana var izpausties ļoti atšķirīgi. Nereti cilvēks atsakās tikai no viena produkta, piemēram, šokolādes, taču cits gavēņa laikā atsakās no ļoti plaša produktu klāsta. Ir cilvēki, kas gavēņa laikā nelieto alkoholu, nesmēķē vai atturas no kāda cita kaitīga ieraduma, taču uzturā sev ierobežojumus neuzliek. Līdz ar to, runājot par gavēņa ietekmi uz ādu, jāskatās, kas tieši tiek ierobežots," uzsver dermatoloģe.

"Šai sakarā jāatceras, ka ādas izskatu un veselību uz slikto pusi ietekmē pārmērības. Ierobežojot sāls daudzumu uzturā, pasargāsim ādu no atūdeņošanās. Labi mitrināta āda savukārt ir pirmais solis cīņā ar novecošanos. Ādas izskatu pasliktina arī iekaisīgi elementi. Tos provocē straujš cukura līmeņa pieaugums asinīs, veicinot insulīna izdalīšanos, kas savukārt stimulē androgēno hormonu sintēzi (pastiprina ādas taukošanos).

Brīvie radikāļi ir vielas, kas rada bojājumu šūnām. Tie rodas gan ultravioleto staru ietekmē, gan no gaisa piesārņojuma, gan smēķēšanas utt. Līdz ar to uzturā būtu jāiekļauj produkti, kas bagāti ar antioksidantiem, lai brīvo radikāļu ietekmi mazinātu.

Gavēņa laikā ēdienkartē būtu labi iekļaut spinātus, avokado, burkānus, tomātus, augļus, ogas (C vitamīns stimulē kolagēna sintēzi). Olīveļļa uzturā nodrošinās omega taukskābes un antioksidantus, kā arī tiem bagātā zaļā tēja būs lieliska alternatīva ierastajam stimulantam – kafijai," rezumē Bērziņa.

Turpinājumā piedāvājam arī health.com sniegtās informācijas apkopojumu par populārāko diētu ietekmi uz ādu, kā arī ekspertu komentārus un ieteikumus.

Vidusjūras diēta

Diētas pamats: jūras veltes, zaļumi, salāti, olīveļļa un augļi.

Pētījumi liecina, ka Vidusjūras diēta var novērst ļaundabīgu ādas audzēju attīstīšanos, kā arī Omega-3 taukskābēm bagātais uzturs uztur ādās šūnu elastību, savukārt antioksidantus saturošie produkti (olīveļļa, tomāti, sarkanvīns) mazina Saules nodarīto kaitējumu ādai.

Veģetārisms/vegānisms

Diētas pamats: gaļas un/vai dzīvnieku valsts produktu pilnīga izslēgšana no ēdienkartes, tās pamatu veidojot augļiem, dārzeņiem un pilngraudu produktiem.

Svaigu dārzeņu un augļu ēšana, kā arī pilngraudu produktu lietošana uzturā uzlabo ādas izskatu, produktos esošajiem antioksidantiem cīnoties ar brīvajiem radikāļiem, mazinot grumbas, ādas pigmentāciju un citas ādas novecošanas pazīmes.

Gadījumā, ja tiek piekopts vegānisms, organismam var trūkt veselīgo taukvielu. Palielini to daudzumu, ēdot sēklas un lietojot olīveļļu, tā novēršot ādas sausumu un uzturot to mirdzošu.

Augsta olbaltumvielu, zema ogļhidrātu satura diēta

Diētas pamats: balto miltu produktu un rafinētā cukura pilnīga izslēgšana no ēdienkartes, samazināts graudaugu lietojums, ēdienkartes pamatu veidojot dārzeņiem un piena, zivju un gaļas produktiem.

Šāds uzturs mazina stresa hormona kortizola izstrādāšanos, tomēr pārmērīgs uzņemto dzīvnieku valsts taukvielu daudzums var veicināt brīvo radikāļu veidošanos.

Lai to novērstu, ieteicams dzert daudz ūdens, gaļas vietā periodiski izvēlēties jūras veltes, kā arī ēst antioksidantiem bagātus produktus, piemēram, zaļumus, ik dienas.

Zema tauku satura diēta

Diētas pamats: no ēdienkartes tiek izslēgtas taukskābes, taču to neuzņemšana var veicināt ādas pāragru novecošanu.

Lai to novērstu, ēd sēklas un riekstus, uzņemot nepiesātinātās taukskābes, kā arī neaizmirsti par vitamīnu un minerālvielu uzņemšanu, kas stiprinās ādas šūnu membrānas. Eksperti iesaka dienā vismaz 20 procentus kaloriju uzņemt no taukvielām, galvenokārt nepiesātinātajām taukskābēm, tā nekaitējot ne fiziskajai formai, ne ādas izskatam.

Svaigēšana

Diētas pamats: svaigēšanas piekritēji uzskata, ka ēdiena termiska neapstrādāšana ļauj tam saglabāt tā dabiskos fermentus, veicina gremošanas trakta darbību, uztur vajadzīgo enerģijas līmeni, kā arī atvieglo svara zaudēšanu.

Lai gan ekspertu viedokļi par svaigēšanu dalās, tai esot neviennozīmīgi vērtētai, tai atbilstošs uzturs var uzlabot ādas izskatu pamatā lietotajos produktos esošo nepiesātināto taukskābju, kā arī vitamīnu dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!