Ja kāds cilvēks neveselīgi svīst, apkārtējie par to uzzina ļoti drīz. Nepatīkams sviedru aromāts ir jūtams pat tad, ja padusēs apģērbs neizskatās sasvīdis. Svīšana ir kaitinoša problēma, kas var sabojāt ne tikai apģērbu, bet dažreiz arī cilvēka sabiedrisko dzīvi.
Kā rodas nepatīkamais sviedru aromāts?

Uz cilvēka ādas ir aptuveni 3 miljoni sviedru dziedzeru. Sviedru smaka no ķermeņa visvairāk nāk tieši no padusēm un cirkšņiem, un no dziedzeriem šajās apmatotajās vietās izdalās sviedri ar pienainu konsistenci un tajos ir daudz proteīna. Ticiet vai nē, bet sviedri patiesībā ir bez smakas, jo 99 % procenti sviedru sastāv no ūdens, taču no tiem pārtiek mikroorganismi, radot uz ādas ķīmiskus savienojumus ar nepatīkamu aromātu, ko mēs pazīstam kā sviedru aromātu.

Sviedru dziedzeru darbību ietekmē hormonālā viela testosterons – lūk, kādēļ svīšana un sviedru smarža visbiežāk sagādā problēmas pēc pubertātes. Sviedru dziedzeri, kas atrodas citās ķermeņa vietās, rada savādākas konsistences sviedrus – tie ir sāļāki, un par laimi, baktērijas no tiem nevar pārtikt.

    Kas pastiprina svīšanu?
  • vingrošana
  • karsti laika apstākļi
  • stress
  • vairogdziedzeru slimības
  • infekcijas slimības
  • liekais svars
  • daži pārtikas produkti – sīpoli, zivis, ķiploki un asas garšvielas

Kādēļ mēs svīstam?

Svīstot mēs caurmērā ik dienas zaudējam vairāk nekā litru sviedru, jo ar svīšanu organismā tiek regulēta ķermeņa temperatūra. Sporta nodarbības, karstums, stress, kā arī dažādas slimības un pat pārtikas produkti var pastiprināt svīšanu.

Jo vairāk cilvēks svīst, jo lielāk iespēja, ka būs jūtama sviedru smaka. It īpaši, ja cilvēks reti mazgājas un dienu no dienas valkā vienas un tās pašas drēbes, nozīmē, ka sviedri uzkrājas un ķermeņa aromāts kļūst asāks.

Interesanti, ka arī feromoni – vielas, kas piesaista pretējā dzimuma uzmanību – arī rodas šajos sviedru dziedzeros, kas atrodas padusēs. Nemazgāšanās palielina feromona daudzumu, tādēļ bieži vien vīrietim tiek piedots, ka viņš nemazgājies ielien gultā. Šī iemesla dēļ arī Napolens savai Žozefīnai kādreiz teica: “Nemazgājies, pēc nedēļas es būšu mājās!”

Tomēr tā kā nemazgāšanās liek porās uzkrāties sviedriem, tad pastāv diezgan smalka robeža starp pievilcību un pretīgumu.

Kā atbrīvoties no nepatīkamā sviedru aromāta?

    Ikdienas rutīna
  1. kārtīgi mazgāties
  2. lietot aromātiskas ziepes
  3. katru dienu mainīt veļu
  4. bieži mazgāt savas drēbes
  5. valkāt apģērbu no dabiskiem materiāliem, piemēram, no kokvilnas

Ja tava ķermeņa spēcīgais sviedru aromāts tev sagādā problēmas, tad sevišķu uzmanību mazgājoties pievērs padušu tīrībai un izmanto aromātiskās ziepes. Šādā gadījumā ļoti svarīgi ir katru dienu vilkt tīru apģērbu. Sviedrainas drēbes bieži jāmazgā, jo citādi tajās savairojas baktērijas.

Ieteicams valkāt apģērbus no dabiskiem audumiem (piemēram, kokvilnas), kas sviedrus labāk uzsūc, un tādēļ tie ātrāk iztvaiko.

Nepatīkamo sasvīduša ķermeņa aromātu palīdz noslēpt dezodoranti, savukārt pretsviedru līdzekļi jeb antiperspiranti, samazina sviedru izdalīšanos. Antiperspiranti nodrošina efektivitāti uz 24 stundām, taču tajos ir tāda viela kā alumīnija hlorīds, kurai nav pavisam nekaitīga ietekme uz ādu.

Cita tipa dezodoranti ir ar antibakteriālām piedevām, piemēram, triklozanomu. Šie dezodoranti parasti izskatās kā caurspīdīgi zīmuļi ar rullīti galā. Šis ir diezgan iedarbīgs līdzeklis, taču pareizāk to lietot nevis no rīta pirms iešanas uz darbu, bet gan vakarā pēc dušas. Tādā gadījumā antibakteriālās vielas spēs veiksmīgi izpildīt savu darbu, un nākamajā dienā sviedru aromāts nebūs jūtams.

Arī dzeramās sodas pulveris, kuru kaisa padusēs, ir ļoti efektīvs un dabisks līdzeklis, lai atrisinātu šo problēmu. Soda labi absorbē sviedrus un arī iznīcina nepatīkamo aromātu izraisošās baktērijas.

Arī daži medikamenti var palīdzēt samazināt svīšanu, taču šiem preparātiem bieži ir dažādi nepatīkami blakusefekti.

Ja šie pasākumi nav palīdzējuši, un svīšanas problēma tev ir ļoti smaga, tiek veiktas arī ķirurģiskas operācijas, lai pārtrauktu to nervu funkciju, kas izraisa sviedru dziedzeru darbību. Kritiskos gadījumos, lai atrastu piemērotāko risinājumu, tev jākonsultējas ar ģimenes ārstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!