Zudusi pacietība cīnīties ar plāniem matiem? Iedvesmojoties no portāla "Rider's digest", apkopojam septiņas pamata lietas, kas palīdzēs plānu galvas rotu jeb matus kopt tā, lai tie gan vizuāli, gan arī veselības ziņā būtu kupli, spēcīgi un veseli.

Vienmēr tīri mati

Brīžos, kad plāni mati kļūst taukaini, tie izskatās vēl plānāki. Tāpēc "Rider's digest" matu eksperti iesaka izvēlēties atbilstošāko šampūnu un regulāri mazgāt plānās matu cirtas. Lai ūdens pārlieku nebojātu jau tā trauslos matus, laba izvēle ir lietot arī sauso šampūnu. To var iemasēt matu saknēs, kas palīdzēs izlaist mazgāšanas reizi.

Kondicionieris tikai matu galos

Plānu matu īpašnieces nereti "nošauj greizi", lietojot kondicionieri matos visā to garumā. Tomēr, lai mati nesaplaktu un pēc izžūšanas izskatītos kuplāki, ieteicams izvēlēties pavisam nedaudz kondicioniera, ko ieziež tikai galos. Tieši tā parasti ir arī mata sausākā daļa, kurai nepieciešama papildu barošana un mitrināšana.

Regulāra griešana

Vēl viens ieteikums – regulāri apmeklē frizieri, kas nogriezīs matu galus un izveidos speciāli tev veidotu frizūru. Tieši frizieris var palīdzēt un ieteikt tādu griezumu, kas vizuāli matus padarīs kuplākus, nevis – plānākus. Tāpat jāuzmanās no atsevišķiem krāsojumiem, kas gaismā rada plānāku matu efektu.

Izmanto matu līdzekļus savā labā

Atbilstoši matu līdzekļi, piemēram, laka, putas vai fiksatori, var būt lieliski palīgi, lai matus padarītu kuplākus un apjomīgākus. Te gan jāpiebilst, ka efektu ir viegli padarīt par defektu, tāpēc lieto līdzekļus uzmanīgi un gudri. Piemēram, sadali matus šķipsnās, saknēs iesmērē nedaudz putas un ar fēna vēso gaisu centies pacelt matu saknes. Tikai nevajadzētu darboties pārlieku drastiski vai kādā citā veidā plēst matus.

Uzmanies no karstuma

It īpaši plāni mati pastiprināti cieš no karstuma, piemēram, katru dienu izmantojot fēnu, taisnotāju vai lokšķēres. Tāpat plānākus matus ietekmē mazgāšana karstā ūdenī. Tieši karstums plānās cirtas padara vieglāk lūstošas, tāpēc ieteicams matus mazgāt remdenā ūdenī un, ja iespējams, ļaut tiem izžūt pašiem.

Iknedēļas barojošā maska

Ne tikai matu plānumam, bet veselībai, spīdumam un spēkam kopumā, var palīdzēt barojoša maska. To ieteicams izveidot kā rituālu – vienu reizi nedēļā iesmērē masku matos un paturi attiecīgo laika posmu. Šāds skaistumkopšanas rituāls plānos matus palīdzēs padarīt daudz spēcīgākus, piepildīs mata tukšās vietas un līdz ar to arī matu sakārtojums izskatīties kuplāks.

Atceries par uzturu un vitamīniem

Tāpat kā visam ķermenim kopumā, arī matiem ir nepieciešami vitamīni un veselīgs uzturs, kas nodrošina organismu ar nepieciešamajām vielām. Piemēram, proteīns un omega-3, kas nodrošina veselas mata folikulas, ir vitāli nepieciešami arī spēcīgiem matiem. It īpaši vēsākajos periodos nevajadzētu aizmirst par sabalansētām maltītēm, pietiekamiem šķiedrvielu avotiem un minerālvielām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!