Kad pienāks vasara un visi valkās sauļošanās kostīmus, būs par vēlu meklēt brīnumlīdzekļus (želeju, aerosolu, krēmu veidā), lai novērstu celulīta izraisītās ādas deformācijas. Tādēļ sāksim par šo problēmu domāt jau tagad, kad ar ziemas drēbēm vēl var noslēpt figūras trūkumus.
Šajā rakstā:
Celulīta samazināšanas un novēršanas līdzekļi:

Uz jautājumu, vai ir izgudroti efektīvi līdzekļi celulīta pilnīgai izārstēšanai, ādas ārsti noliedzoši purina galvu: diemžēl tādu nav. Taču, kopš dermatologi ir pievērsušies arī kosmetoloģijai, zinātnieki tomēr kaut ko ir paveikuši lietas labā. Pašlaik ir zināms, ka iedobes ādā uz gurniem un augšstilbiem rodas, kad organismā tiek izjaukts estrogēna un progesterona līdzsvars. Piemēram, pubertātes, grūtniecības un bērna zīdīšanas laikā, hormonu preparātu (piem., hormonālās kontracepcijas) lietošanas laikā, vai arī pārejas vecumā.

Ja turklāt cilvēkiem ir arī liekais svars (un tā ir vairumam ļaužu), ādā uzsūcas pārāk daudz brīvo taukskābju. Tās netiek noārdītas, kā vajadzētu, bet gan uzkrājas tauku šūnās. Līdz ar to stingrās tauku šūnas iespiežas ādas virsējos slāņos. Rezultātā, saistaudi un asinsvadu sieniņas sacietē, un audos rodas ūdeņaini sabiezējumi.

Celulīta izpausmes lielā mērā ir atkarīgas no iedzimtības. Ja mātei ir celulīts, tad bieži vien tas iedzimst arī meitai. Šī iemesla dēļ pat gados jaunām sportistēm mēdz būt celulīts. Taču arī alkohols un cigaretes veicina celulīta un citu ādas defektu veidošanos. Kā liecina jaunākie pētījumi, liela loma ir arī stresam – tas izraisa pastiprinātu tauku noslāņošanos.

Celulīta samazināšanas un novēršanas līdzekļi

Ko iesākt? Līdz šim krēmu un citu smērvielu pozitīvā iedarbība nav galīgi apstiprināta, jo pētījumi tiek veikti tikai ar atsevišķām ādas šūnām. Šobrīd ir noskaidrots, ka krēmi, aerosoli un želejas spēj mazināt celulītu, taču to efektivitāte parādās tikai tad, ja tauku šūnas ārstniecības laikā netiek pārmērīgi apgādātas ar jaunām taukvielām. Tādēļ šie ārstniecības līdzekļi (ārējai lietošanai!) vislabāk iedarbojas apvienojumā ar sporta nodarbībām, uzturu, kurā ir maz taukvielu un atbilstošu ādas kopšanu.

Taukvielu likvidētājs – kofeīns

Kofeīna ampulas celulīta ārstēšanai ir ar trijkāršu iedarbību. Sevišķi labi šķīstošais kofeīns noārda taukus, citrusu flavonoīds (brīvo radikāļu likvidētājs) novērš audu sacietēšanu un irbuleņu (Ruscus) ekstrakts samazina ūdeņainos sabiezējumus. Pirmie rezulāti novērojami pēc 14 dienu lietošanas kursa.

Mēdz būt kofeīna ampulas, kurām pievienots A vitamīns tīrā veidā. Arī kofeīna preparāti ar jūras planktonu, aļģu un rauga vai zirņu ekstraktiem samazina tauku šūnas un padara ādu gludāku un elastīgāku.

Tiek ražoti arī ķermeņa krēmi, kas mazina ne tikai celulītu, bet arī grūtniecības radītās vēdera ādas deformācijas sekas padara mazāk redzamas. Vairums ražotāju apdalvo, ka šiem produktiem nav nepieciešama masāža, tomēr dermatologi iesaka vispirms veikt ādas masāžu, pēc kuras uzklāj šo pretcelulīta līdzekli.

Aktīva sabiezējumu likvidēšana – limfvadu attīrīšana

Izgudroti arī attīrošie krēmi un emulsijas, kuru sastāvā ir irbuleņu, jūras planktona un augļskābju ekstrakti, kas paredzēti galvenokārt limfvadu attīrīšanai no sabiezējumiem. Pastāv vēl kāda alternatīva: profesionāla limfvadu attīrīšana ar ādas stimulācijas palīdzību. To veic speciāli izglītotas kosmētiķes, kas masē ādu, veicinot limfātiskās sistēmas darbību un izkustinot ūdeņainos sabiezējumus. Šādu masāžu vēlams vienmēr veikt astoņu nedēļu kursa ietvaros – iesākumā divreiz, vēlāk vienreiz nedēļā. Speciālā masāža ir dārga procedūra, toties limfvadu attīrīšanai ir vienlaicīgi nomierinošs un imūnsistēmu stiprinošs efekts.

Pretcelulīta masāža mājas apstākļos

  1. Savilkt plaukstu dūrē un ar pirkstu kauliņiem spēcīgi masēt ādu problemātiskajās vietās, virzienā no augšas uz leju un pretējā virzienā. Kad āda kļūst sārta, asinsrite audos atkal ir normalizējusies.
  2. Uz celulīta skartajām vietām uzlikt abas plaukstas un viegli izliekt. Viegli piespiežot ar pirkstu galiņiem un īkšķiem, kustināt plaukstas nelielos riņķos – pie kam plaukstas virza vienu pret otru.
  3. Ādu stingri saņemt pirkstos un nedaudz pastiept uz augšu. Taču nesaspiest ādu pārāk stipri, citādi radīsies zilumi.
  4. Ar pirkstiem satvert ādu un kustināt S veidā, uz vienu un otru pusi. Šis satvēriens iedarbojas uz ādas zemākajiem slāņiem un izsauc spēcīgu kairinājumu audos. Tādēļ šī masāža jāveic ļoti viegli!
  5. Asinsvadu attīrīšanai noderīga ir kāju masāža, kad kājas novieto augstāk (piemēram, uz krēsla), un aptver ar abām plaukstām. Lēni piespiežot un rūpīgi viscaur izmasē augšstilbu virzienā uz leju līdz ceļgalam un atpakaļ. Tad masē apakšstilbu: no ceļgala līdz potītēm un atpakaļ. Pēc tam masē otru kāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!